Ukrainan aika on nyt!

Golos Nadjii (Toivon ääni) järjesti lähetyskonferenssin heinäkuussa, jolloin 266 lähetyssaarnaajaa yli 10:stä maasta oli tullut mukaan Lutskiin. Kuva: Golos Nadjii

Kun Venäjän joukot 24. helmikuuta 2022 hyökkäsivät Ukrainaan, alkoi tapahtumasarja, jonka loppua ei vielä ole nähtävissä. Ihmishenkien menetysten ja vammautumisten jälkeen ehkä traagisin seuraus tapahtumasta on ollut pakolaisuus. Ukrainan sisäisiä pakolaisia on n.6,5 miljoonaa, EU:n alueelle heitä on tullut n.4,8 miljoonaa, joista Suomessa rekisteröityneitä tilapäisen suojelun hakijoita on 46 000 EU:n tilastojen mukaan maaliskuussa 2023.

Tämän kaiken murheen keskellä tapahtuu kuitenkin aivan toisenlaisia tapahtumia. Ukrainan kansalla on nyt etsikkoaika! Hengellinen herääminen ei ole koskettanut ainoastaan Ukrainaa, jossa pelkästään suurimman helluntailiikkeen keskuudessa on perustettu 37 uutta seurakuntaa vuoden aikana. Rukoushuoneet ovat monin paikoin täynnä huolimatta laajasta pakolaisaallosta. Euroopan eri maissa on syntynyt samanaikaisesti ainakin 112 uutta ukrainalaisten seurakuntaa pakolaisten keskuudessa kuluneen vuoden aikana. En tiedä toista kansanryhmää Euroopassa, jonka keskuudessa on käynnissä tällainen hengellinen herääminen.

Ukrainalaiset Suomessa

Suomessa tilanne on myös koskettanut helluntaiseurakuntia siten että kartoituksen mukaan n. 30 seurakuntien vaikutuspiirissä on arviolta 6000 ukrainalaista ruokajako- tai muun toiminnan kautta. Ongelmana on se, että ukrainan tai venäjänkielentaitoisia työntekijöitä on vain kourallinen eikä kaikkea toimintaa voi hoitaa pelkästään tulkkien kautta. Myös slaavilainen kulttuuri ja ajattelutapa poikkeaa vastaavasta eurooppalaisesta enemmän kuin yleensä luulemmekaan.

Ruoanjakoa sodan uhreille Itä-Ukrainassa. Kuva: IBRA, Ruotsi

Syvempää integroitumista seurakuntiin ei monien tutkimusten mukaan yleensä tapahdu ensimmäisen sukupolven kohdalla. Toisen ja kolmannen sukupolven kohdalla tilanne on jo toinen. Muistetaanpa vain Ruotsin suomalaisten integroitumista ruotsalaisiin seurakuntiin. Henkilökohtaisesti uskon että tämä maahamme saapunut pakolaisten sukupolvi tarvitsee omaa toimintaa ja jopa omia seurakuntia, jotka toimivat yhteistyössä suomalaisten kanssa. Emme suomalaisina selviydy yksin tästä kymmenien tuhansien ihmisten haasteesta, tarvitsemme ukrainalaisten apua.

Yhteistyötä ja avoimuutta tarvitaan

Eurooppaan on samanaikaisesti syntynyt uusien seurakuntien myötä Euroopan ukrainalaisten pastorien yhteistyöverkosto. Sen aloitteesta on Saksassa käynnistynyt lähetysraamattukoulu, joka kouluttaa ukrainalaisia työntekijöitä toimimaan Euroopan pakolaisten keskuudessa. He ovat itse tiedostaneet tarvitsevansa tällaista koulutusta välttääkseen erilaisesta ajattelutavasta ja kulttuurista johtuvat yhteentörmäykset muiden eurooppalaisten kanssa.  

Ukrainalaiset ovat nyt hyvin avoimia evankeliumille ja vastaanottavat mielellään hengellistä materiaalia. Tämä aika ei kuitenkaan jatku loputtomasti. Tiedostakaamme vastuumme ja toimikaamme yhteistyössä ukrainalaisten kanssa. Rukoillaan ennen kaikkea, että elon Herra lähettää työmiehiä sadonkorjuuseen ukrainalaisten keskuuteen myös Suomessa!

Ukrainalaiset etsivät Jumalan kasvoja koko Euroopassa. Kuva: IBRA, Ruotsi

Petri Nurminen,

Lähetyspastori,

Keravan helluntaiseurakunta

HUOM! Osa artikkelista on julkaistu aikaisemmin Ristin Voitossa, joka on viime aikoina julkaissut paljon ajankohtaista ja tärkeätä tietoa Ukarinan ja Venäjän tapahtumista. Voit tilata Ristin Voiton ottamalla yhteyttä sen asiakaspalveluun.

Previous

Pitäisikö seurakuntien katkaista suhteet Venäjälle? (Julkaistu Ristin Voitossa 30/6 2023)

Next

Ukrainan sota taitaa sittenkin jatkua – ja herätys!

9 Comments

 1. Tuomo Kursu

  Kiitos 🙏 on

  • TEUVO TIKKANEN

   Kiitos Herralle siitä, mitä tapahtuu Ukrainassa Petrin kirjoittamana.
   Rukousta ja toimenpiteitä tarvitaan myös täällä Suomessa..

 2. Vesa Kultalahti

  Kiitos Rauli, kaikenlainen avustustyö on tärkeää ukrainalaisten auttamiseksi, emme kuitenkaa saa unohtaa Venäjän uskovia, jotka taistelevat rukousrintamassa sodan päättymiseksi.

  • Riitta Koskinen

   Ajattelen just noin. Olen käynyt Venäjällä ainakin 100 kertaa ja siellä on tullut tosi paljon ihmisiä uskoon, joten uskovia pitäisi sielläkin oikein kannustaa rukoilemaan Ukrainan sodan päättymiseksi, kuten kirjoititte.

 3. Raimo Itkonen

  Yhteistyö ukrainalaisten kanssa on tärkeää niin täällä Tukholmassa kuin muuallakin, jos todella haluamme auttaa heitä kotiutumaan, vapautumaan ja vahvistumaan uskon tiellä.
  Kun ajattelen omaakin seurakuntaamme Tukholman suomalaista Filadelfiaa Högdalenissa, niin ymmärrän kuinka täkeää seurakuntalaisille on oman identiteettinsä ja äidinkielensä säilyttäminen, sekä synnyinmaansa perinteiden arvostaminen.
  Meitäkin pyydettiin muutama vuosi sitten ”sulautumaan” suureen Tukholman Filadelfiaseurakuntaan resurssien yhdistämisen nimissä?
  Kuinkahan olisi käynyt meidän itsenäisen suomalaisen seurakuntamme päämäärien; säilyttää suomalaisuus ja olemalla silti aktiivisesti yhteistyössä muiden Kristuksen seurakuntien kanssa, mukana Kristuksen puhdistetussa seurakuntaruumiissa puhtaan Raamatun sanan mukaisesti.

 4. Antti Aro

  Antti Aro Hieno selonteko !

 5. Antti Aro

  Ihmeellistä aikaa elämme

 6. Marita Sjöberg

  Kiitos Rauli . Valtava viesti tässä viestissä tuli ajatus me todella elämme lopun aikoja .
  Jeesus ei halua ettei yksikään ihminen joudu kadotukseen . Hän Rakastaa kaikkia ja Haluaa pelastaa . Hän pysäytti Ukrainalaiset ja Venäläiset kovalla kädellä ja ihme tapahtui paljon ihmisiä tuli uskoon. Kiitos Jeesus 🙏🏻

 7. Olavi Lehtikevari

  Kiitos ajankohtaisesta informaatiosta. Totiset etsiät löytävät pelastuksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–