Ukrainan sota taitaa sittenkin jatkua – ja herätys!

Ukrainan helluntaiseurakunnissa on sodan aikana järjestetty runsaasti kastetilaisuuksia. Kuva. Ukrainan helluntaiunioni

Monet Ukrainan kirkkojen johtajat herättelivät toiveita jo alkuvuodesta, että sota loppuisi kesään mennessä. Tarkkasilmäinen näkee kuitenkin, että synkkiä pilviä kasaantuu horisontin reunaan. Miten tämä tulee vaikuttamaan meidän syksyymme, talveen – tulevaan vuoteen? Tuleeko herätys vihdoinkin myös Pohjolaan?

Tänä vuonna sain kesällä viettää aikaa muun muassa Itävallassa, Saksassa, Tanskassa, Virossa, Suomessa ja Kaukasuksella. Nämä kokousmatkat antoivat uusia näkymiä tulevaisuudelle, jotka ulkonaisesti ajateltuna eivät kuitenkaan ole Euroopan kannalta toivoa herättäviä. Silti olen kuunnellut lähinnä helluntaijohtajien mielipiteitä. Eikö heidän pitäisi löytää rohkaisun sanoja ajallemme?

Sodan eskaloituminen näkyy siitä, että Venäjältä paenneiden määrä on räjähdysmäisesti lisääntynyt moniin näihin maihin. Puhumme sadoista tuhansista venäläisistä sotilaskarkureista ja ainakin neljästä miljoonasta Ukrainan pakolaisesta. Samanaikaisesti Ruotsi on joutunut muslimien arvostelun erityiseksi kohteeksi. Kaikesta päätellen tämä on kulissien takana sidoksissa maan NATO-hakemukseen, koska Venäjä on liitossa shiiamuslimimaiden kanssa. Ei ole myöskään poissuljettua, etteikö koraaneja polttaneilla häiriköillä voi olla kytköksiä Venäjään, tai heidän liittolaisiinsa …

Sota jatkuu karmeana. Kuva: Ukrainan helluntaiunioni

Miten tämä vaikuttaa seurakuntiin?

Venäjän kristityt ovat sodan aikana olleet erityisen painostuksen kohteena omassa maassaan, koska heidät koetaan Lännen liittolaisina. Pastoreita kuulustellaan, uhkaillaan. Samanaikaisesti monet Länsi-Euroopan kristityt ovat katkaisseet siteensä maan evankelisiin seurakuntiin. Tämä vaikuttaa raskaalta erityisesti Venäjän helluntailaisille. Olosuhteita ei helpota, että monien uskovien lapsia on lähetetty rintamalle, erityisesti vähemmistökansojen keskuudesta.

Ruotsin kristittyjen tilanteeseen vaikuttaa jo nyt muslimivaltioiden ärtymys koraani-polttojen vuoksi, vaikka ne ovatkin olleet ulkomaalaisten järjestämiä. Tilanne voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että terrori-iskut siirtyvät meitä lähemmäksi. Pitkässä juoksussa uskononvapaus voi vaikeutua, jos muslimien liikkumatilaa lisätään. Näin evankeliointi saattaa Pohjoismaissa vaikeutua ja lähetystyö voi tulla jopa kielletyksi yhä useammissa maissa.

Maailman helluntailiikkeen uskonnonvapauskomitea, jossa toimin sihteerinä, raportoi toukokuussa, miten 494 kirkkoa on sodan aikana tuhottu Ukrainassa. Näistä 75 on helluntaikirkkoa. Tuhotöihin ovat osallistuneet muun muassa Venäjän armeijan muslimitasavaltojen joukot. Herää kysymys, miten me seurakuntien aktiivijäseninä voimme levittää rauhan sanomaa ja rakentaa siltoja pakolaisten ja valtaväestön välille? Tulisiko meidän muuttaa toimintaamme ulospäin suuntautuvammaksi?

Wienissä PCRL:n (Maailman helluntailiikkeen ihmisoikeuskommitean) kokouksessa annettiin uutta tietoa Venäjältä ja Ukrainasta. Kuva: R. Lehtonen

Herätystä ukrainalaisten parissa

Ukrainan helluntaiherätys on sodan aikana istuttanut 38 uutta seurakuntaa. Useilla paikkakunnilla jäsenten määrä on kaksinkertaistunut, esimerkiksi Harkovassa ja Mykolajivissa. Olosuhteista riippumatta uskovien päätavoite on, että ihmiset saisivat syntinsä anteeksi ja kokisivat pelastuksen.

Tämä hengen vaikutus on myös päällimmäisenä Ukrainan pakolaisten keskuudessa. Eräiden arvioiden mukaan Länsi-Euroopassa on tällä hetkellä 20 000 Ukrainan evankelista kristittyä. Keväällä järjestetyssä ukrainalaisten helluntaijohtajien tapaamisessa Hyvinkäällä, sain vahvistuksen siitä, miten työ pakolaisten keskuudessa etenee: Vuoden aikana on pakolaisten pariin istutettu 112 uutta seurakuntaa 22 eri maahan, muun muassa Bulgariaan, Arabiemiraattiin, Israeliin, Kroatiaan, Puolaan, Venäjälle, Espanjaan, Tshekkiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin. 361 uskoon tullutta on kastettu.

Ukrainan helluntaiherätyksen lähetysjärjestö, Golos Nadjii kokosi kesällä yli 250 lähetyssaarnaajaa Lutskiin rukoilemaan, suunnittelemaan ja antautumaan kokosydämisemmin lähetystyöhön. Kuva: Golos Nadjii

Tuleeko herätys Pohjolaan?

Ruotsiin ukrainalaiset ovat jo perustaneet ryhmiä Tukholmaan, Göteborgiin, Linköpingiin, Västeråsiin ja Östhammariin. Suomessa järjestetään ukrainan kielistä hengellistä toimintaa 30:lla paikkakunnalla. Voisimmeko ottaa heidät esimerkiksemme? Sen sijaan että seurakuntamme (Ruotsissa?) kuluttaisivat kallista aikaansa kristillisten perhearvojen romuttamiseen, sukupuolta vaihtavien pönkittämiseen ja uudenlaisiin arvokysymyksiin, voisimme ainakin pohjoismaalaisina lähteä levittämään Jumalan valtakunnan rajoja uusille alueille auttaaksemme ihmisiä, jotka ovat matkalla kadotukseen.

Näin voimme pysäyttää huonojen uutisten kiihtyvän trendin ja muistuttaa Kristuksen ruumiin kaikkia jäseniä siitä, että Jeesus elää. Hän on rauhan ruhtinas. Hän valmistelee morsiantansa hääjuhlaa varten! On tärkätä, että annamme enemmän aikaa rukoukseen, tutkistelemme itseämme ja puhdistaudumme ylöstempausta varten. Tämä voisi jouduttaa herätyksen tuloa myös kotimaahamme!

Tuleeko herätys viimeinkin Suomeen ja Ruotsiin? Kuva: R. Lehtonen

Rauli Lehtonen

Artikkeli on myös julkaistu Uusi Yhteys-lehdessä 2/2023

Previous

Ukrainan aika on nyt!

Next

Sodan myötä lähetystyö muuttuu haasteellisemmaksi

11 Comments

 1. Anneli Nokkosmäki

  Oli jälleen tärkeää tietoa ja asiaa.
  Iltalenkin jälkeen sopivasti johdattuvat ajatukset mistä iltarukous aloitetaan tänä iltana.
  Kiitokset ja muistamme

 2. Pauli Jormanainen

  Hyvää ja asiallista tietoa tilanteesta missä työtä tehdään! Kiitos!

  • TEUVO TIKKANEN

   Kiitos Rauli ajankohtaista tietoa jakavasta raportistasi! Jumalan siunausta edelleen työhösi!

 3. Hannu ja Airi

  Kiitos Rauli kaikesta infostasi! Mahtavaa kuulla herätyksistä ja seurakuntien perustamisista ym. Kyllä tässä ajassa on hyvä pysyä valveilla ja valmiina ja herätellä muita. Siunausta työllesi edelleen!

 4. Raimo Itkonen

  Koska Putin on itsepäisesti päättänyt jatkaa julmaa vallanhimoista tuhoamissotaansa Ukrainassa säästämättä edes omien kansalaistensa petollista uhraamista, ei sodan loppumista ole näköpiirissä.
  Lisäksi Kiina, Pohjois-Korea ja Iran toimittavat sotatavarusteita jatkuvasti Venäjän tarpeisiin tehden bisnestä ja solmien liitolaisuussiteitä toinen toistensa kanssa. Demonisoidakseen Ukrainaa ja Natoa oikein aivopesun voimin omalle nuorisolleen on Putin kirjoittanut uuden lähihistorian oppikirjan esikouluille ja peruskouluille. Kirja otetaan käyttöön heti ja Venäjän toimet sen mukaan ovat vain isänmaallista puolustusta julmaa ja kieroa vastustajaa kohtaan.
  Kun tämä sota joskus loppuu ja Euroopan tilanne tasaantuu myös Ukrainassa, niin toivomme mukaan ihmiset muistavat Jumalan läsnäolon Kaikkivatiaana myös silloin.
  Kun pälkähästä on päästy, on kumma kyllä ihmisillä taipumus unohtaa kiitoksensa Jumalaa kohtaan ja paneutua taas maallisiin toimiinsa, kuten mammonanpalvontaan ja tavarankeruuseen oman varallisuutensa lumoissa.
  Toivon mukaan ne, jotka ovat tänä aikana liittyneet Kristuksen seurakuntaan myös pysyvät siinä.

 5. Tuomo Kursu

  Kiitos Rauli.✝️🙏

 6. Markku Kovanen

  Kiitos Rauli. Nyt taidetaan olla jo pian siinä ajassa, että Jeesus tulee hakemaan omansa kotiin. On aika rukoilla ja uudistua, sekä olla valmiina tekemään hänen tahtonsa jokainen omalla kohdallaan .

 7. Tarja Leppäaho

  Olen myös kuullut sellaisia uutisia Ukrainan miehitetyiltä alueilta, että vaikka eräskin srk siellä jatkaa kokoontumisiaan, seurakunnassa vallitsee väsynyt ja ehkä vähän pelokas ilmapiiri. Ihmekö tuo! Sisaret ja veljet niin Ukrainassa kuin Venäjällä tarvitsevat kipeästi uskollista esirukousta. Tämä sota on lopultakin ennen kaikkea hengellinen. Ja nyt olisi muistettava: ”Veljeä ei jätetä”.

 8. Sirpa

  Kiitos.
  Hyvä ja rohkea texti.
  Jospa me kaikki etsisimme J:lan läsnäoloa enemmän, viipyisimme Hänen läheisyydessä, kuulisimme Hänen äänensä ja toimisimme.
  Uskon että vielä tulee herätys tällekin maalle.

 9. Veikko Hekkala

  Kiitos Rauli !
  Uzhorodista tervehdimme, tässä tilanteessa Herramme on ajan tasalla. Kiitämme Jumalaa jokaisesta uudistuneesta, pelastuneesta ystävässä.
  Monenlaisia tilanteita, mutta meidän Jeesus on voittaja !
  Rukoillaan, eletään Herran kädessä, siinä on elämän syke.

 10. Olavi Lehtikevari

  Kiitos Rauli tilanne tiedotuksesta. Ahdistus aikaansaa kääntymistä Luojansa yhteyteen ja Hän kuulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–