Ukraina tarvitsee tukeamme – juuri nyt!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2021-12-05-Panotshko-1024x576.jpg
Ukrainan helluntaijohtaja Michail Panotjko on vedonnut Pohjoismaiden helluntaiuskoviin: Auttakaa nyt Ukrainan kansaa! Kuva: R. Lehtonen

Monet eivät ymmärrä miten merkittävää tukemme on tässä tilanteessa. Se on erityisen tärkeätä Ukrainan evankelisille kristityille, jotka saattavat tulevaisuudessa joutua sekä syrjinnän että vainon kohteeksi Venäjän miehityksen seurauksena. Jos suurvallat kieltävät Ukrainalta mahdollisuuden liittyä NATO:on, se voisi myös rajoittaa Ruotsin ja Suomen mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Siksi Ukrainan asia kuuluu myös meille!

Eräs historian tulkinta väittää, että suurta osaa Ukrainasta kutsuttiin Kiovan valtakunnaksi 800-1200-luvulla. Maan perusti Rurik, joka oli viikinki ja polveutui ruseista. Monet Ruotsin historioitsijat tunnistavat heidät sveoiksi kytkien heidän sukujuurensa Roslageniin, joka nykyään sijaitsee Tukholman pohjoispuolen rannikkoseuduilla. Nestorin kronikan mukaan valtakunta syntyi jo vuosina 830-880.

Kiovan valtakunnan hallitsija Vladimir hyväksyi vuonna 988 kristinuskon valtionuskonnoksi, ja se kasvoi nopeasti yhdeksi Euroopan suurimmaksi kauppakeskukseksi. Sekä Baltian kauppareitti, että tiet Välimereltä kulkivat alueen halki. Muutamia vuosikymmeniä myöhemmin Ruotsalaisen kuninkaan Olof Skötkonungin tytär Ingegerd meni naimisiin Kiovan Jaroslav Viisaan kanssa. Ennen kuolemaansa Ingegerd vihittiin nunnaksi, ja nykyään hänet luetaan yhdeksi ortodoksisen kirkon pyhimyksistä.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2022-02-28-Kiev-Vladimir-576x1024.jpg
Prinssi Vladimirin patsas katselee Dnjeprin suuntaan Kiovassa, jossa järjestettiin ensimmäinen kristittyjen kaste vuonna 987-988. Kuva: R. Lehtonen

Nämä siteet Ruotsiin, sekä Pultavan taistelun historia ovat laajalti tunnettuja Ukrainan kansan keskuudessa. Idän kristityt tietävät myös, kuinka Oslon Filadelfiaseurakunta, Jönköpingin helluntaikirkko ja Suomen Avainsanoma aloittivat rukousristiretken 1970-luvun puolivälissä. Yli 500 Pohjoismaiden seurakuntaa keskitti määrätietoisen rukouksensa tiettyihin Neuvostoliiton alueisiin ja kaupunkeihin. Näin Ukrainan monet kirkot saivat omat ystävyysseurakuntansa myös Suomesta.

Monet Euraasian pastorit saattavat vieläkin vakuuttaa, että tämä kymmeniä vuosia kestänyt rukouskampanja myötävaikutti ateistisen Neuvostoliiton hajoamiseen, sekä siihen että lähetystyö tavoittamattomien kansojen keskuudessa aloitettiin. Kristityt vapautettiin vankiloista ja Raamattuja voitiin jakaa vapaasti väestön keskellä.

Näin Ukrainasta tuli hengellinen ”viljavarasto”, jossa viime vuosina on ollut Euroopan liberaalisin uskontolaki.

Yli 420 lähetyssaarnaaja lähetettiin avoimuuden aikakautena Venäjälle, Keski-Aasiaan ja Kaukasiaan. Viimeisten neljän vuoden aikana evankelinen liike on perustanut yli 400 seurakuntaa ja ryhmää eri puolille Ukrainaa. Useat kristityt työskentelevät vastuunalaisissa poliittisissa tehtävissä maan hallituksessa ja parlamentissa.

Kiovan Raamattuinstituutin, Tukholman Suomalaisen Filadelfian, IBRA:n, ruotsinsuomalaisten seurakuntien ja Avainmedian järjestämän lähetysraamattukoulun oppilaista osa lähti lähetystyöhön Uzbekistaniin, Kirgisiaan, Udmurtiaan, Tshuvashiaan, Ukrainaan, ja Liettuaan. Kuva: Ukrainan Helluntaiunioni

Pohjolan kristityillä on suuri vastuu
Krimin, Donetskin ja Luhanskin tapahtumat vuosina 2014-2015 ovat parhaillaan toistumassa huomattavasti suuremmassa mittakaavassa, koskien koko Ukrainan maata. Itse asiassa kukaan meistä ei vielä varmuudella tiedä, mihin Venäjän sotilaalliset operaatiot Ukrainassa saattaa johtaa. Siksi meidän tulisi Pohjoismaiden kristittyinä yhdistää kaikki voimavaramme ja antaa tukemme Ukrainan uskonveljille ja -sisarille, joita pahimmassa tapauksessa saattaa odottaa etninen syrjintä ja uskonnon vainot.

Vuoden 2014 sodan syttymisen jälkeen yli miljoona ihmistä pakeni Itä-Ukrainasta maan läntisiin osiin ja lähes yhtä moni Venäjälle – mistä harvoin mainitaan. Molempien maiden seurakunnat ovat tehneet sankarillisia ponnisteluja auttaakseen kaikkia heitä, jotka ovat menettäneet kotinsa ja joutuneet köyhyyden ja kurjuuden keskelle. Samana aikana noin 15 000 ihmistä on kuollut sodassa, joka on kestänyt 7 vuotta.

Ensimmäinen avustuskuljetuksemme lähti Smoolannista Ukrainaan jo 3. maaliskuuta. Tänään lastataan uutta kuljetusta Helluntaiunionin sosiaalisen työn keskukseen. Kuva: Yksityinen arkisto

Monet uskovat tuntevat olevansa unohdettuja. Suomen ja Ruotsin kristityt, joilla on ollut ystävyysseurakuntia ja -kontakteja Ukrainassa 1970- ja 1980-luvulla, eivät saa unohtaa yhteistä historiaansa ja velvoitettaan uskonveljinä ja -sisarina. Suhteita on vahvistettava ja uudistettava nyt kun kristittyjen yhteydellä voi olla ratkaiseva merkitys Ukrainan uskovien tulevaisuuden kannalta. Ukrainan kristityt tarvitsevat alttiita henkilöitä, jotka kulkevat heidän rinnallaan kun tulevaisuuden ääriviivoja piirretään paletin tummimmilla väreillä.

Ajatelkaa – jospa voisimme palauttaa ennalleen kaikki ne rukousyhteydet ja kontaktit, jotka kukoistivat neuvostoaikana. Osallistukaamme nyt taisteluun vapauden ja demokratian puolesta, ennen kuin vainot ja hengelliset vaikeudet siirtyvät vieläkin lähemmäksi meidän omia rajojamme.

Rauli Lehtonen (tekstin käännös Georg Ahonen)

JOS HALUATTE TUKEA TYÖTÄMME UKRAINASSA, VOITTE LÄHETTÄÄ LAHJOITUKSENNE BORÅSIN SUOMALAISELLE HELLUNTAISEURAKUNNALLE ALLA MAINITTUIHIN TILINUMEROIHIN:

Osoite:
Pingstkyrkan Borås
c/o Jesus4Eurasia
Kungsgatan 58
503 35 Borås
Sverige

Pankin clearingnumero:
8032-5 (clearingnummer)
4002423-4 (tilinumero

Swishnumero: 123-1229905

Ruotsin ulkopuolelta (ulkomailta):
IBAN: SE20 8000 0803 2500 4002 4234
BIC/SWIFT: SWEDSESS

Previous

Neuvostoliiton, Kiinan ja EU:n salainen uskonto

Next

Kiovassa 8. maaliskuuta 2022

5 Comments

 1. Hans Carlsson

  Mycket bra! Jag upplever att det är viktigt att vi ber för Finland och de Baltiska länderna och ett ständigt rop i mitt hjärta är att hjälp Ukraina och Ryssland!

 2. Juha Räihä

  Rauli Lehtonen, kyllä tämä tilanne läheltä hipoo. Sota on ikäänkuin meidän kodissamme. Vaimoni on ukrainalainen ja sukua asuu siellä sodan keskellä . Pingstkyrkan Bålsta on läheisessä yhteistyössä Tserkassyn läänissä olevan Ruska Polyanan seurakunnan kanssa. Se on seurakuntamme keskitetty työkohde, olemme viikottaisessa yhteydessä heidän kanssaan

 3. VESA-PEKKA LANNE

  Kiitos Rauli erittäin hyvästä ja valaisevasta kirjoituksesta!

 4. Kalevi Moilanen

  Tarvii todella rukousta nyt

 5. olavi Lehtikevari

  toimiiko jo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–