Neuvostoliiton, Kiinan ja EU:n salainen uskonto

Miten paljon löytyykään yhtäläisyyksiä Neuvostoliiton ja EU:n väliltä? Kuva: A. Kuksa

Monet ovat unohtaneet, että Neuvostoliiton ideologinen perusta oli uskonnollinen. Tieteellinen kommunismi ja ateismi loivat sille aatteelliset kehykset. Ehkä juuri sen vuoksi monet kristityt joutivat syrjinnän kohteeksi. Kun Neuvostoliitto hajosi, maan vankiloissa oli yli 350 kristittyä uskonsa tähden.

Timo Pellinen ja Rauli Lehtonen muistelevat Radioblogi 58 min:ssa neuvostoajan historiallista vainon aikaa, jolloin Raamattuja ei voinut ostaa maan kirjakaupoista, eikä järjestää erityisiä kokouksia lapsille, nuorille tai naisille – lähetyskokouksista puhumattakaan. He kertovat myös miten Neuvostoliitto romahti ja kuinka yllätyksellistä se oli lähes koko maailmalle.

Analysoimme Euroopan ja Aasian tämän hetken uskonnollispoliittista kehitystä. Neuvostoliiton historiasta löytyy paljon yhtäläisyyksiä Euroopan unionin uusiin suuntauksiin, varsinkin jos tutkimme näiden mantereiden muuttuvaa suhtautumista kristittyihin. Kontrolliyhteiskuntamme kasvava ote kansalaisiin löytää yhtymäkohtia suuren Venäjän historiaan.

Uhkaavin skenaario liittyy kuitenkin siihen, että Raamatun perustotuuksien julistamista pyritään rajoittamaan, päiväkodeissa, kouluissa ja jopa kirkoissa. Aivan niin kuin Neuvostoliitossa aikoinaan. Samanaikaisesti suuret herätykset levisivät kuitenkin eri puolille Venäjää, Ukrainaa ja Baltian maita, niin kuin Timo Pellinen ja allekirjoittanut kertovat Radioblogi 58min -ohjelmassa. Tätä toivomme myös Euroopan mantereelle. Olkoon tämä rukouksemme jatkossakin.

Rauli Lehtonen

Napsauta alla olevaa linkkiä, niin pääset kuuntelulle!

Previous

Mistä alkaa (venäläisten) isänmaa?

Next

Ukraina tarvitsee tukeamme – juuri nyt!

9 Comments

 1. Anna-Liisa Kaatrasalo

  Kiitos jälleen tästä avartavasta, todella mielenkiintoisesta blogista. Toivottavasti monet malttavat kuunnella loppuun saakka tämän syvällisen, asiantuntevan ja meitä kaikkia koskevan, selvästi myös rukouksin valmistellun radioblogin. On todella tärkeää saada kuulla näin laaja-alaista pohdintaa ja opetusta.

 2. Raimo Rautio

  Kiitos veljet erittäin hyvästä,valaisevasta tietopaketista ajastamme jossa elämme,sekä sen historiallisesta taustasta. Monet henkilökohtaiset muistot pulpahti pintaan nuoruuden ajoilta. Tänään ymmärrämme paremmin miksi asiat ympärillämme ovat niinkuin ne ovat. Kuitenkin Herra vie aloittamansa työn päätökseen.

 3. Petri Nurminen

  Mielenkiintoista, ajankohtaista ja herättävää!

  Kiitos Rauli

 4. Aino Yli-Vainio

  Rauli, kiitos jälleen kerran tästä avartavasta haastattelustasi!
  Kyllä sinulla on tietoa ja kokemusta monilta eri alueilta.
  Jumala saakoon siunata ja varjella sinua kaikessa.
  Terveisin Aino Yli-Vainio
  Ps. Muuten olen muuttanut Lapualta Vesannolle.

 5. Reino Komonen

  Kiitos mielenkiintoisesta radio-ohjelmasta. Suokoon Herra meille oikeata näkökykyä, ettemme eksyisi, ja että olisimme valmiit siihen, mikä tuleva on.

 6. Raimo Itkonen

  #8 -2022-02-02
  Hei!
  -Oli mielenkiintoista kuulla kuinka aktiivinen uskovainen henkilö kuvailee omien kokemuksiensa kautta Neuvostoliiton raskaan, painostavan, ateistisen yhteiskunnan hajoamista.
  -Jotkut Jumalan työt vaativat aikansa/kehityksensä ja sen näemme jo Raamatun kirjoituksissa, Tavalliset yksinkertaiset ihmiset jäivät kumminkin ahdinkoon tässäkin prosessissa. Jumala heitä vahvistakoon.
  -Ihmisten kontrollointi kasvotunnisteilla Kiinassa ei ole uutta muillekaan maille. Esim. CIA ja FBI ovat olleet jo vuosia hyvin kiinnostuneita siitä ja SÄPO haluaa tarkkailla kaikkea tele-liikennettä, sekä ID-tunnistus on siirtymässä täälläkin kasvotunnistuksiin.
  -Se että Huawei ja Tik-Tok kiinalaisina ovat tulleet mustamaalatuiksi, on kauppapoliittista taktiikkaa vahvaa kilpailijaa vastaan. Halutaan lisätä omia kauppa-alueita ja voittoja.
  -Näidenkin asioiden vuoksi meidän uskovaisten on omalla elämällämme lisättävä ihmisten tietämystä Kristuksesta, Vapauttajastamme, Jumalan armosta ja rakkaudesta pois pahan vallasta.
  -Yhteiskunta ja koululaitos eivät tätä valistamista tee, joten emmehän me Jeesuksen seuraajina voi olla tekemättä mitään asian hyväksi omalla Jumalalle pyhitetyllä elämällämme. Aamen.

 7. Riitta Koskinen

  Rauli, todella suuret kiitokset radioblogistasi ja myös Timo Pelliselle tästä ohjelmasta. Se oli todella koskettava ja muistutti ajan yli 30 v. sitten ja vielä 1990 ja 2000 luvullakin, joĺloin käytiin paljon Neuvostoliitossa. Siellä oli asiat juuri niinkuin kerroit.
  Minulta ihmiset halusivat ostaa jopa vaatteetkin päältäni.

  Olen käynyt Venäjällä tosi paljon eri seurakunnissa puhujamatkoilla, joten olen huomannut kuinka seuranta toimii siellä ja jo vuosien ajan on pääsy sinne koko ajan vain kiristynyt. Myös kristityt ovat naapurissa kokeneet harmillisesti, että Jumalan sanaa ei saa enää niin julkisesti julistaa kuin NL:n avautumisen jälkeen. Niin, ja myöskin me.

  Monille oli myös jonkinlainen shokki, kun ihmiset alkoivat päästä esim. Suomeen kauppoihin rajan yli 1990-luvulla, koska heillä oli käsitys, että Neuvostoliitossa oli paremmat olot siellä kuin meillä Suomessa.

  Tänä päivänä taas Suomessakin kännyköitä ym. jo seurataan, koska kuukausittain tulee tieto ja kartta, missä olen käynyt ja kilometritkin on tarkasti heillä ylhäällä.

  En kirjoita enempää omia ajatuksiani EU:sta. Olen Brysselissä ja Natossa käynyt
  kaksi kertaa. Sanon vaan, että ajattelen just samoin asioista kuin sinä.
  Suurta siunausta sinulle ja perheellesi.

  On ihanaa ja turvallista, koska mitään ei tapahdu Jumalamme tietämättä!

 8. Anneli Nokkosmäki

  Kiitos Jeesus tästä mahdollisuudesta kantaa Jeesuksen eteen näitä asioita ja ihmisiä ja kansoja. Siunauksen sateita …
  Rukouksin muistamme että Jumalan tahto tapahtuu….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–