Seinäjoen suurkokousten vaikutus levisi Itä-Eurooppaan ja Afrikkaan

Seinäjoen tapahtumia on seurattu runsaslukuisesti myös Viron eri seurakunnissa. Kuva on otettu Tallinnan Metodistikirkon Sanan ja rukouksen arki-illan tilaisuudessa. Kuva: R. Lehtonen

Monien mielestä Seinäjoen suurkokoukset huipentuivat Reinhard Bonnken ja 99 vuotiaan Artturi Kukkulan tapaamiseen vuonna 2010. 59 vuotta aikaisemmin pastori Kukkula oli käynyt Saksassa ja vieraillut seurakunnassa, johon Reinhard Bonnken vanhemmat kuuluivat. Heidän 11-vuotias poikansa Reinhard oli myös tullut tilaisuuteen janoten Pyhän Hengen kastetta. Hänen unelmansa toteutui Kukkulan vierailun yhteydessä.

Vuonna 2010 järjestetyssä Seinäjoen suurkokouksessa pastori Bonnke kertoi, miten sama Hengen voima oli kantanut häntä vuosien varrella ja vahvistanut Jumalan tekoja sitä seuraavien merkkien kautta! Molemmat Jumalan miehet ovat jo muuttaneet ajasta iäisyyteen. Ainoastaan muistot kertovat meille heidän hengellisistä urotöistään. Nyt haluaisin palauttaa mieleemme nämä historialliset heinäkuun tapahtumat vuosien takaa. Emme saa unohtaa kaikkea sitä hyvää mitä Herra on meille tehnyt! (Huomioi tekstin loppuosassa oleva video).

Saarenmaan kristillinen mediajärjestö Pildiraadio oli silloin Valter Rooson johdolla striimaamassa Seinäjoen suurkokouksia Viron kristityille. Lähes 5000 ihmistä oli läsnä urheiluhallissa ja tuhannet muut seurasivat radiovastaanottimiensa ja kuvaruutujensa ääressä tilaisuutta, jolloin ”raamatunluvun maailmanmestari” Artturi Kukkula ja evankelista Reinhard Bonnke kohtasivat taas uudestaan. 59. vuoden jälkeen Bonnken Pyhän Hengen kastekokemus palautui muistojen kammioista, kun mies menneisyydestä yllättäen ilmestyi näyttämölle! 

Valter Rooso on ollut noin 30 vuotta mediatyön aitiopaikalla. Pildiraadio lähettää internetin kautta ohjelmia 24 tuntia 7:nä päivänä viikossa viron, venäjän ja englannin kielellä. Kuva: R. Lehtonen

Vieraillessani tänä kesänä Kuressaaren baptistiseurakunnan ja Pereraadion studiossa, Valter Rooso löysi arkistoista yllättäen nämä historialliset otokset, joiden väreily ei ainoastaan vavisuttanut Suomen Siionia. Sen kaiku kiiri Viron ja Saksan kautta eri puolille Eurooppaa ja Afrikkaa. Vieläkin ihmiset puhuvat näistä tilaisuuksista, jolloin hengellisen kellon ajastin tuntui hetkeksi pysähtyneen.

Miten kaikki sai alkunsa

Ristin Voitto kirjoitti vuoden 2019 viimeisessä numerossaan, miten evankelista Reinhard Bonnke vieraili usein Suomessa. Kun soitin pastori Martti Kallionpäälle ja kyselin, kuinka hän sai ajatuksen aloittaa säännölliset suurkokoukset Seinäjoen urheiluhallissa, hän luetteli pitkän rimpsun nimiä, jotka ovat häntä vuosien varrella innoittaneet.  

Monien seurakunnan tuntemattomien rivijäsenten merkitys tuntuu olleen varsin ratkaisevaa tapahtumien järjestelyissä. Kun tivaan häneltä konkreettisia henkilöitä, hän mainitsee Reinhard Bonnken ystävyyden antaneen hänelle erityistä energiaa. Bonnkesta tuli vuosien varrella hyvä ystävä sen jälkeen, kun he olivat tavanneet ensimmäistä kertaa Helsingissä kesäkuussa 1983.

Reinhard Bonnken ja Martti Kallionpään ystävyys kesti loppuun saakka. Viimeinen valokuva yhteisestä tapaamisesta. Kuva: Kallionpään yksityinen arkisto

Seinäjoen lisäksi Suomessa järjestettiin myöhemmin kokouksia myös Kuopiossa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Iso Kirjan juhannuskonferenssissa.

 • Bonnke kutsui vuotta myöhemmin minut Etelä-Afrikkaan vastavierailulle. Muistan, miten hän oli lentokentällä vastassa ja vei minut suoraan vaimonsa Annin valmistamaan päivällispöytään.
 • Sain myös olla mukana uuden yli 30 000 hengen teltan vihkiäisjuhlissa, sekä nähdä tuhansien pelastuvan, sairaiden parantuvan ja monien täyttyvän Pyhällä Hengellä. Siitä läheinen yhteistyö sitten jatkui, kertoi pastori Kallionpää.
Martti Kallionpään saarnoja on kymmeniä kertoja lähetetty Pildiraadion kautta koko Viron kansalle. Kuvassa hän julistaa Olevisten kirkossa. Vasemmalla tulkki Ülo Niinemägi. Kuva: R. Lehtonen

Profetia joka toteutui

Mieleenpainuvimmat kokoukset olivat ehkä vuonna 1994, jolloin Reinhard Bonnke oli mukana. Ne järjestettiin keskellä Seinäjokea ja niissä kävi yhteensä yli 20 000 henkeä. Silloin tapahtui kaupungin ilmapiirissä selvä muutos, johon ratkaisevalla tavalla Saksasta vieraileva evankelista oli vaikuttamassa – Pyhän Hengen avulla. Tämän tapahtuman yhteydessä Bonnken kautta tuli Hengen sanoman pastori Kallionpäälle ja hänen avustajalleen Juha Ketolalle, että seurakunnan jäsenmäärä tulee kaksinkertaistumaan.

Kun rakas työtoverini Avainmedian hallituksen ajoilta, Martti Kallionpää, jäi eläkkeelle vuonna 2015 seurakunta oli kasvanut noin 680 jäsenestä 1500 jäseneen. Näin Jumalan antama profetia toteutui sanatarkasti.

Seuraavassa tahdon näyttää Sinulle historian pölyyntyneistä arkistoista Seinäjoen suurkokousten ehkä vaikuttavimman otteen – ”filminauhalta”. Älkääkä milloinkaan unohtako, että Herramme Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti – eikä ainoastaan Seinäjoella, vaan myös meidän lähipiirissämme. Napsauta alla olevaa nuolta, niin saat jälkikäteen olla kokemassa tätä historiallista hetkiä, jossa myös Markku Tuppurainen ja tulkkina toiminut Juha Ketola on siunaamassa veljeä – kiitokset otoksesta Viron Pildiraadiolle,

Viron kristillinen mediatyö

Seinäjoen urheiluhallilla järjestetyt herätyskokoukset innostivat myös Valter Roosoa aloittamaan Viron kristillisen mediatyön. Joulun aikoihin vuonna 1993 lähetettiin ensimmäiset paikalliset ohjelmat Saarenmaan Kuressaaresta ja seuraavan vuoden keväällä Baptistikirkossa järjestettiin suuri herätysviikko, jonka kokoukset välitettiin kuulijoille Pildiraadion kautta.

 • Näiden kokouksien yhteydessä ihmisiä parani Jumalan Hengen vaikutuksesta ja monia ihmisiä tuli uskoon. Suorat lähetykset tilaisuuksista mullistivat kristittyjen hengellisen toiminnan ja antoi työlle aivan uusia ulottuvuuksia, kertoo innostunut Rooso
 • Yritimme järjestää suorat lähetykset lähes kakista suurimmista Baltian ja Suomen hengellisistä tapahtumista. Lähes joka vuosi olimme mukana Seinäjoen suurkokouksissa. Ne välitettiin tulkattuina versioina siten, että ihmiset pystyivät kuuntelemaan niitä lähes koko Viron alueella, päättää Rooso.
Ensimmäiset Pildiraadion ohjelmat lähetettiin Kuressaaren Siion-kirkosta, joka sijaitsee Saarenmaalla. Päivittäiset hengelliset ohjelmat jatkuvat edelleen. Kuva: R. Lehtonen

Pildiraadio on myös lähettänyt venäjänkielisiä konferensseja, joita suurella mielenkiinnolla on seurattu eri slaavilaisissa maissa. Suurimmat hengelliset tapahtumat järjestö on välittänyt Tallinnan Linnahallista, jossa edesmennyt Steve Hill oli pääpuhujana vuonna 2006.  Franklin Grahamin suuri ”Lootuse festivaal” vuonna 2011 kokosi Sakun suurhalliin yhteensä noin 12 000 kiinnostunutta kuuntelemaan Jumalan Sanan julistusta. Näitä Pildiraadion striimaamia kokouksia ei seurattu ainoastaan Baltian alueella. Virolaiset ja monet slaavilaiset pääsivät seuraamaan kokouksia aina Australiaa, Kanadaa ja Yhdysvaltoja myöden.

Nykyään Pildiraadion ohjelmia seuraa parhaimmillaan 2000-3000 katsojaa. Suurempien tapahtumien yhteydessä seuraajien määrä saattaa kuitenkin kolminkertaistua. Jos haluat olla mukana tukemassa tätä tärkeätä mediatyötä, voit lähettää uhrisi Pereraadiolle (Pildiraadiolle) Viroon. Katso alla olevat tiedot.

Vataanottaja:  Kuressaare pereraadio

Osoite:  Tallinna 45, Kuressaare, 93811 Saare maakond, Eesti   

Pankki: SEB Pank                                  

IBAN:   EE131010022032667007

SWIFT: EEUHEE2X

Tärkeintä on kuitenkin, että muistat työtä rukouksin. Voit myös seurata mediajärjestön ohjelmia osoitteesta www.pereraadio.com/pildiraadio

Rauli Lehtonen

Lähes joka viikonloppu Valter Rooso on studioautollaan jossain päin Viroa tallentamassa striimattuja kokouksia nettiin, niin että ihmiset saisivat kuulla tuoretta Jumalan Sanaa. Kuva: R. Lehtonen

Previous

Mitä Raamattu kertoo enkeleistä?

Next

Radioblogi aloittaa taas syyskuussa

3 Comments

 1. Martti Ahvenainen

  Vaikuttava teksti ja video!

 2. Mika Lallukka

  Kiitos! Todella koskettavaa ja mielenkiintoista! Toivottavasti Kuressaaren Siioniin pääsen joskus käymään!

 3. Marja-Terttu Nyberg

  Täytyin Pyhällä Hengellä Döbelsgatanin kirkossa v.1975 Artturi Kukkula
  rukoili puolestani. Kiitos että sain nähdä hänet vielä kerran.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–