Sota ja pandemia eivät estä Ukrainan lähetystyötä!

Hyökkäykset Donetskin, Luhanskin ja Krimin alueelle ovat dramaattisesti vaikeuttaneet kristillistä toimintaa. 1,5 miljoonaa Ukrainan asukasta on UNHCR:n mukaan jäänyt kodittomaksi ja yli 10 000 on kuollut sodassa. Tästä huolimatta Ukrainan seurakunnat panostavat seurakuntien istuttamiseen ja lähettävät lähetyssaarnaajia eri puolille Eurooppaa!

Jo neljä vuotta sitten Ukrainan helluntaiherätys asetti tavoitteekseen perustaa 400 uutta seurakuntaa vuoden 2021 loppuun mennessä – mutta pandemia tuli väliin … Viimeisten tietojen mukaan uusia seurakuntia ja ryhmiä olisi kuitenkin jo perustettu noin 300 neljän vuoden aikana. Ukrainan ulkopuolella työskentelee tämän lisäksi yli 400 lähetyssaarnaajaa, muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä, Keski-Asiassa, Norjassa, Ruotsissa, Espanjassa, Ranskassa, Italiassa, Serbiassa, Kroatiassa, Bosniassa … Kaikki tämä on oikeastaan jatkumoa vuonna 2019 aloitetulle evankelisen reformaation 500-vuostisjuhlille.

Tänä viikonloppuna 15-18/7 koko Neuvostoliiton yksi ensimmäisistä lähetysjärjestöistä nimeltä Golos Nadjii (Toivon ääni) viettää 30-vuotisjuhliaan yhdessä Lutskin upouudessa helluntaikirkossa. Lähetysjärjestön perustaja Nikolai Sinyuk kertoo, miten heillä on työntekijöitä 22 eri slaavilaisessa valtiossa ja kymmenissä muissa Afrikan, Aasian ja Euroopan maissa. Lähettien maantieteellinen suunta kohdistuu yhä useimmin länteen tai etelään.

Tässä vuoden 2020 lokakuussa valmistuneessa Lutskin helluntaikirkossa järjestetiin 15-18/7 Golos Nadji-lähetysjärjestön 30-vuotisjuhlat. Kuva: Yksityinen arkisto

Lähetystyöntekijöitä koulutetaan koko ajan  

Jopa pandemian aikana helluntaiseurakunnat ovat järjestäneet useita lähetysraamattukouluja eri puolilla Ukrainaa. Kiinnostuneiden nuorten halukkuus uhrata elämänsä Jumalan valtakunnan työhön luo koko ajan paineita Helluntaiunionin johtajille. Suurin haaste on kuitenkin luoda taloudelliset edellytykset halukkaille.

Golos Nadjii lupaa yleensä läheteilleen normaaliolosuhteissa kannatuksen vain vuodeksi, jolloin kustannukset harvoin ylittävät 300 Euroa kuukaudessa. Vuoden aikana lähettiperheet yrittävät järjestää itselleen työtä kohdemaassa, niin että he voisivat jatkossa työskennellä niin sanottuina teltantekijöinä. Tämä on varsin useissa tapauksissa toteutunut suunnitelmien mukaan. Myös seurakuntien taloudellinen itsenäistyminen kohdemaissa on nopeutunut näiden ”uhkarohkealta” kuulostavien tavoitteiden vuoksi.

Golos Nadjii-lähetysjärjestön tiedotussihteeri Juri Trots on lähes alusta asti ollut aktiivisesti mukana toimittamassa Golos Nadjii-nimistä lähetyslehteä, joka ilmestyy kuukausittain. Kuva: R. Lehtonen

1-3. heinäkuuta minut oli kutsuttu luennoimaan lähetystyöstä Kiovan Raamattuinstituutin teologian kandidaattitutkintoa tavoitteleville opiskelijoille. Koulutus järjestettiin Lutskissa, jossa on noin 200 000 asukasta ja 6 helluntaiseurakuntaa. Evankelisten seurakuntien rekisteröity jäsenmäärä on yli 30 000. Kurssille oli ilmoittautunut 46 oppilasta. Harvoin olen tullut niin rohkaistuksi opiskelijoiden aidosta kiinnostuksesta lähetystyötä kohtaan.

Jäi sellainen tunne, että jos koulun jälkeen olisi annettu opiskelijoille mahdollisuus lähteä heti lähetystyöhön ja istuttamaan uusia seurakuntia, niin monet olisivat siltä samalta istumalta lähteneet – mikäli kannatukset olisivat olleet kunnossa.

Lutskissa järjestettiin 1-3/7 lähetyskurssi Raamattuinstituutin teologian kandidaattikurssin opiskelijoille. Kuvassa mukana osa kurssin 46:sta oppilaasta. Kuva: Yksityinen arkisto

Ukrainasta muslimien ja vainottujen pariin

Maanantaina 5. heinäkuuta sain olla mukana myös Kiovan Raamattuinstituutin lähetyskurssin avajaisissa, jota tukevat muun muassa Tukholman suomalainen Filadelfia, Avainmedia sekä useat Ruotsin ja Suomen seurakunnat. Pandemian rajoituksista huolimatta lähetyskandidaatteja tuli Ukrainaan Kirgisiasta, Uzbekistanista, Valko-Venäjältä, Liettuasta, Ukrainasta, sekä Venäjän vähemmistöalueilta.

Kun koulun avajaisissa sain mahdollisuuden tarkemmin tutustua oppilaisiin, ymmärsin että heidän sydämessään oli aivan erityinen palo muuttaa muslimialueille niin pian kuin mahdollista, sekä vainottuja, syrjittyjä että unohdettuja auttamaan. Oli useita lähetyskandidaatteja, jotka haluavat muuttaa Balkanille, Nepaliin, Valko-Venäjälle, Keski-Aasiaan ja Venäjän vähemmistökansojen pariin.

Koko sydämestäni toivon, ettemme unohtaisi heitä rukouksissamme.

Golos Nadjiin nuorisotiimi tuottaa myös kristillisiä video-ohjelmia, jotka suunnataan kaapeliverkoston ja netin kautta uskomattomille katselijoille. Niitä seuraa yli 10 000 katsojaa viikottain. Kuva: R. Lehtonen

Jos haluat tukea työtä taloudellisesti voit sen tehdä lähettämällä lahjoituksesi pankkisiirtotilinumeroon Ruotsissa: Finska Filadelfia bankgiro 5704-0503, tai Suomesta: Finska Filadelfialle BIC SWEDSESS, IBAN SE06 8000 0832 7970 4391 2471. Merkkaa lahjoituksesi ”raamattukoulut”.

Ruotsissa voit myös käyttää SWISH-numeroa: 123 565 40 41.

Halutessasi voit myös kuunnella 18. heinäkuuta pitämäni puheen Ukrainan historian mielenkiintoisista vaiheista ja tämän päivän suurista haasteista. Ne oikeastaan koskettelevat kaikkia meitä hyvin läheisesti – vaikka kesä onkin kuumimmillaan.

Napsauta seuraavaa linkkiä!

Rauli Lehtonen  

Previous

Venäjän ja Ukrainan lähetysraamattukoulut jatkuvat

Next

Rukoiletko Suomen olympiajoukkueen puolesta?

4 Comments

 1. Martti Ahvenainen

  Kylläpä oli hyviä uutisia! Siunausta Rauli!

 2. Hienoa kuulla koronakaudella uutisia, jotka eivät puhu tartuntojen määristä jne. Tai onhan tässäkin kysymys tartunnasta. Lähetystuli näyttää tarttuneen ukrainalaisiin ihan pitelemättömästi! Heissä näyttää kasvavan lähetyksen uusi, kirkas tulevaisuus!

 3. Aino Yli-Vainio

  Kiitos Rauli!
  Olipa mielenkiintoista luettavaa ja kuunneltavaa!
  Siunausta sinulle ja Ukrainan kansalle!
  Aino

 4. Jouko Rajala

  Hyviä uutisia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–