Venäjän suomensukuiset avainasemassa

Suomalaisina olemme kuulemma maailman onnellisin kansa! Mutta ovatko kaikki suomensukuiset sittenkään onnellisia? Raamatunkäännösinstituutin työntekijä Kaisa Franzén kertoi hiljattain Tukholman Filadelfiassa, miten ainoastaan yhdellä Venäjän suomalais-ugrilaisista kansoista on koko Raamattu heidän omalla kielellään.

Miten muut 14 suomensukuista kansaa voivat olla onnellisia, jos Jumalan pyhät kirjoitukset eivät kerro heille iankaikkisen elämän tiestä niin, että he voisivat sen ymmärtää?

Suomi ja suomensukuiset kansat ovat tänään monella tavalla erityisasemassa sekä Venäjän uskonnollisessa, että poliittisessa elämässä, vaikkeivat kaikki ole sitä onnistunut tiedostamaan. Venäjän ortodoksikirkon johtaja Vladimir Gundjajev, eli patriarkka Kirill on kansallisuudeltaan erzä-mordvalainen ja toimi Viipurin piispana vuosina 1976-1984. Kirkon johtotehtävissä työskentelee myös monia muita Mordvan autonomisesta tasavallasta kotoisin olevia pappeja.

Mielenkiintoista on myös että presidentti Vladimir Putin on virolaisen Öhtulehden mukaan sukujuuriltaan vepsäläinen ja hänen lähipiirinsä päättäjiin kuuluvat myös Boris Rotenberg ja Gennadij Timtshenko, jotka ovat Suomen kansalaisia ja myös omistussuhteessa KHL:n jääkiekkoseuroihin Helsingin Jokereihin ja Pietarin SKA:han. Putinin vaikutusvaltaisimpiin neuvonantajiin kuuluu myös virolainen Anton Vaino, jonka isoisä Karl Vaino johti Eestin neuvostotasavaltaa ollessaan maan Kommunistisen puolueen pääsihteerinä vuosina 1978-1988. Nyt hän palvelee Venäjän presidenttihallinnon päällikkönä!

Muita suomensukuisia ja suomalaisia vaikuttajia

Myös kulttuurin ja urheilun maailmasta löytyy useita Venäjän kansalaisia, joilla on yllättäviä kytkentöjä Suomeen. Pari vuotta sitten tapasin Helsingissä yhden Venäjän kuuluisimmista elokuva- ja teatterinäyttelijöistä, myös muusikkona tunnetun Juri Stojanovin. Hän kertoi rakkaudestaan Suomeen ja siitä miten hän asuu Helsingissä ja viettää siellä rauhallista elämäänsä, ilman että ympärillä olevat ihmiset pysäytttelisivät häntä jokaisessa kadun kulmassa – niin kuin Venäjällä.

Urheilijoiden joukosta löydämme Vladimir Jursinovin, joka voitti jääkiekkovalmentajana seitsemän maailmanmestaruutta ja Kanada cupin, sekä mestaruuksia Turun Palloseuran riveissä. Hän ja hänen tyttärensä ovat nykyään Suomen kansalaisia. Kun keskustelin Jursinovin kanssa Suomen ja Ruotsin jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen finaaliottelun tauolla vuonna 2013, koin selvästi miten hänen sydämensä sykkii Suomen hyväksi.

Aleksander Ovetshkin on lukuisia vuosia ollut NHL-jääkiekkoilun valovoimaisimpia tähtiä. Harvat kuitenkaan tietävät miten paljon hän on panostanut varojansa entisen kotikaupunkinsa Saranskin jääkiekkoilun kehittämiseen. Hänen sukujuurensa ovat Mordvassa ja hänen äitinsä oli kuuluisan Neuvostoliiton koripallomaajoukkueen kaksi olympiakultaa voittanut pelaaja!

Jotkut saattavat myös muistaa olympia- ja MM-kisoissa kultaa voittaneen Roman Razkazovin (Mordva – kävely), Galina Kulakovan (Komi – hiihto; 9 kultaa MM- ja olympiakisoissa), Vasili Rotshevin (Komi – hiihto), Raisa Smetaninan (Komi – hiihto; 8 kultaa MM- ja olympiakisoissa). Tämä kokoelma mitaleja on itse asiassa suurempi, kuin mitä Suomen kaikki hiihtäjät ovat yhteensä saaneet kasaan arvokisoissa vastaavana aikana!

Jatkuvatko perinteet?

Aikoinaan Karjalan neuvostotasavallan johtotehtävissä työskennelleet Otto Ville Kuusinen ja Jurij Andropov, jotka elämänsä loppuvaiheissa siirrettiin Kommunistisen puolueen johtotehtäviin Moskovaan, ovat saaneet mielenkiintoisia seuraajia meidän aikanamme. Onko niin että suomensukuisten vaikutusvalta Venäjän historiassa jatkuu edelleen ilman että maailman valtamedia ”näkisi” ja tiedottaisi siitä? Minua kiinnostaa myös mihin suuntaan he johdattelevat naapurimaamme kehitystä? Mitä pandemian jälkeisen ajan yhä sulkeutuneempi yhteiskunta saa aikaan? Vaikuttaako se kielteisesti kristittyjen elämään?

Ehkä kaikkein tärkein kysymys on kuitenkin, miten me suhtaudumme Venäjän sukulaiskansojemme tulevaisuuteen? Välitämmekö me heistä? Kiinnostaako meitä se, että he saisivat kuulla evankeliumin ja kokea elävän suhteen meidän vapahtajaamme Jeesukseen Kristukseen?

Monet meidän sukulaiskansoistamme taistelevat sukupuuttoon kuolemista vastaan. Päiväkoteja ja kouluja suljetaan. Omakielisisä lehtiä lakkautetaan. Jopa monissa kirkoissa ja seurakunnissa venäjän kieli valtaa alaa vähemmistöjen kielen kustannuksella. Kuolevatko meidän sukulaisemme ilman että me tekisimme mitään?

Vapahtajamme on jo kuollut heidän edestänsä – ei tarvita uutta uhria. Jos uskomme Jeesukseen, meidän ei tarvitse koskaan kuolla. Silloin saamme elää ikuisesti! Tämä viesti tulisi välittää mordvalaisille, mareille, komeille, udmurteille, hanteille, manseille, karjalaisille, vepsäläisille, liiviläisille ja …

Alla olevasta linkistä voit seurata jumalanpalveluksen, joka Tukholman suomalaisessa Filadelfiassa pyhitettiin sunnuntaina 21/3 suomensukuisille kansoille – meidän sukulaisillemme. Kokouksen kesto on 66 minuuttia. Puheet Kaisa Franzén ja Rauli Lehtonen, musiikki Kirsi-Marja ja Olle Kuivalainen, sekä Kyösti Bollström ja Theresa Mannerlinna.

Voit tukea hengellistä työtä suomensukuisten kansojen parissa lähettämällä lahjoituksesi pankisiirtotilinumeroon Ruotsissa: Finska Filadelfia bankgiro 5704-0503, tai Suomesta: Finska Filadelfialle BIC SWEDSESS, IBAN SE06 8000 0832 7970 4391 2471. Merkkaa lahjoituksesi ”suomensukuiset”.

Ruotsissa voit myös käyttää SWISH-numeroa: 123 565 40 41

Rauli Lehtonen

Previous

Kansanheimot Jumalan sydämellä

Next

Keitä Emmaustien matkaajat oikeastaan olivat?

8 Comments

 1. Arto Flink

  Kiitos Rauli jälleen kerran mielenkiintoisesta kirjoituksesta.Jumalan siunausta sinulle.

 2. Eero Antturi

  Kaikesta siitä lähetystyöstä mitä meidän aikanamme tehdään jää oma ”jälkensä”, eikä eri työmuotojen välillä voi kaiketi tehdä arvovalintaa. Voidaan suurella varmuudella sanoa: ”Vain Jumala tietää”. Kuitenkin suomensukuisten kansojen raamatunkäännöshankkeet, jotka ovat edenneet hyvin suunnitelmallisesti, tulevat olemaan kaiken hengellisen hyvän lisäksi korvaamattomia kulttuuritekoja noille pienille kansoille Venäjän sisällä. Soisi, että Raamatunkäännösinstituutti Suomessa ja Institutet för Bibelöversättning Ruotsissa, saisivat kaiken tarvitsemansa tuen.

 3. Marko Peltola

  Kiitos avartavasta artikkelista!

 4. Harri Kröger

  Kiitos Rauli tästä ”Venäjän suomensukuiset” kansat tekstistäsi!
  Sinulla on sopivan mukaansa tempaava ote ja sisältö näissä kirjoitukissasi.
  Lähestymme Pääsiäistä ja nämä sanasi ovat nyt ajankohtaiset:
  ”Vapahtajamme on jo kuollut heidän edestänsä – ei tarvita uutta uhria. Jos uskomme Jeesukseen, meidän ei tarvitse koskaan kuolla. Silloin saamme elää ikuisesti! Tämä viesti tulisi välittää mordvalaisille, mareille, komeille, udmurteille, hanteille, manseille, karjalaisille, vepsäläisille, liiviläisille ja …”

 5. Sirpa Viljanen

  Kiitos
  Puhe oli haastava. Rukoilenkin että minä niin kuin muutkin kanssamatkaajani osaisimme ja rohkeneisimme laittaa talenttimme vaihdatuspöydälle.
  Jokin hetki sitten minulle tuli ihan sellainen pelko että emme vain kaivaisi niitä maahan.
  Auttakoon rakas Jessus meitä, että olisimme kuuliaisia teoissa ja sanoissa.
  Kiitos

 6. Aino Yli-Vainio

  Kiitos Rauli!
  Nämä sinun blogisi ovat aivan ihmeellisiä.

  Sinun puheesi kosketti ihan kyynelkanavia myöten. Sinun puheesi on niin selkeäsanaista, jota on miellyttävä kuunnella.
  Niitä lisää!

 7. Olipas tuhti tietopaketti sukulaisistamme! Todella avartavaa, ja haastavaa samalla. Paljon on vielä tehtävää, että sukulaisistamme tulisi yhtä merkittäviä huippuvaikuttajia hengelliseen kenttään kuin mitä he ovat olleet urheilun parissa.

 8. Riitta Koskinen

  Todella paljon kiitoksia hyvin mielenkiintoisesta kirjoituksestasi.
  On ilo lukea kirjoituksiasi. Välillä on olevinaan niin kiire, ettei ehdi lukemaan, mutta nyt oli pitkään ”tietsikka” rikki ja kännykkäkin tykkäsi olla muutaman päivän hiljaa!

  Tuntuu siltä, että mitä enemmän tekee Herran työtä, niin Vastustaja ahkeroi manttaalillaan myös!
  Siunausta ja terveyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–