Förföljelsen och väckelsen tilltar i Indien – behoven ökar …

Norska Pingstmissionen har grundat den här församlingen i mellersta Indien, där det dock fortfarande finns många onådda folkgrupper. Foto: Arto Hämäläinen, PCRL

Sedan regeringspartiet BJP kom till makten 2014 har förföljelsen mot de kristna ökat kraftigt. Förföljelse, hot, våld tillhör vardagen för många kristna i Indien. Samtidigt som förföljelsen pågår växer kristendomen i landet. I södra Indien finns många stora och livskraftiga församlingar.

Indien är världens folkrikaste land med sina 1,428 miljarder. Landet har en mycket låg medelålder, halva befolkningen är under 25 år. Det sjuder av liv och rörelse i detta fascinerande land.

Indien har världens största filmindustri ”Bollywood”. Trots att ekonomi växer, så lever många miljoner i fattigdom och slum. Omkring 80 % av befolkningen är hinduer och 14% muslimer. Detta gör att landet har den näst största muslimska befolkningen i världen med ca 125 miljoner människor. Endast 2,4% är kristna i Indien. Förmodligen är siffran högre, eftersom många inte vågar bekänna öppet att de är kristna.

Kampanjmöte i Nagappattinam, Tamil Nadu i Indien. Foto: Stefan Lindgrens privata arkiv

I södra Indien finns många stora och livskraftiga församlingar. Det finns mängder av oevangeliserade folk i Indien. Förutom att Indien har världens största befolkning, är det också det land som har flest onådda folkgrupper. De flesta av dem bor i Norra Indien. I delstaten Punjab växer kyrkan kraftigt och det är en väckelse som pågår bland sikher. Föreningen Indien Missionen har ett arbete i Amritsar, Punjab.             

Vi har kontakt med flera församlingar och människor kommer till tro på Jesus och låter sig döpas. Under och mirakler sker och Guds rike växer. År 2018 startade vi en församling i Amritsar, som idag samlar 500-600 personer varje söndag.  Vi samarbetar med ytterligare en församling i Amritsar, som har vuxit ur sin kyrka.

Folk sitter utanför kyrkan och en del står på trottoaren för att lyssna till evangeliet. Församlingarna som vi samarbetar med i Amritsar har också en vision att sända ut församlingsplanterare till andra platser och andra delstater. Nyligen avskildes en evangelist för att åka till Uttar Pradesh för att grunda en församling.

Det finns flera som är beredda att gå ut och plantera församlingar i Norra Indien. Tänk att vi som församlingar och enskilda kan få vara med och adoptera en evangelist/församlingsplanterare. Det kostar ca 500 kronor per månad att stötta en evangelist/församlingsplanterare . Tänk om ni som församling skulle anta utmaningen att adoptera en evangelist! Behovet av att träna och utrusta pastorer och ledare är stort. Vi satsar därför på ledarundervisning.

Gudstjänst i Amritsar, Punjab. Foto: S. Lindgrens privata arkiv

I början av november kommer jag att åka till Amritsar och undervisa ca 300 pastorer/ledare som kommer från hela Punjab. Majoriteten av de som kommer på våra pastorskonferenser har inte gått någon bibelskola. Är det något vi ska ha fokus på förutom uppdraget att nå de onådda, så är det att undervisa och träna pastorer/ledare.

Låt oss be för Indien, för våra trossyskon och för att Guds rike ska fortsätta att växa i Indien. Det finns en stor skörd som ska inbärgas för Guds rike i Indien.

Stefan Lindgren, pastor i Gnosjö pingstförsamling & ordförande i Indien Missionen

Om du vill vara med och stödja arbetet ekonomiskt, kan du skicka din gåva till Föreningen Indien Missionen

Plusgiro: 393304-1 

Swish: 1231613165

Bankgiro: 6864946

Gåvogivare utanför Sverige

Kontonummer: 2603933041

IBAN: SE14 9500 0099 6026 0393 3041

SWIFT: NDEASESS

Rauli Lehtonen

Föregående

Nu kan det berättas: Roland Nelson besökte kristna på Kuba

Nästa

Nepals bergsbygder får hjälp från Sverige

7 kommentarer

 1. Sven Johansson

  Ja nog är behoven stora i Indien, men i den nordöstra delen Mizoram, Manipur och Nagaland finns det allt fortfarande många evangeliskt troende, trots den stora förföljelsen i Manipur i år. En resurs för Indien

 2. Raimo Itkonen

  I Indien har man gjort kristet missionsarbete ganska länge, sedan den brittiska kolonialtidens början.
  Värsta hindret för kristendomen har varit den hinduistiska religionsläran med sitt hemska kastsystem, som fångar människor i en ställning (kast) i samhällssystemet redan vid födseln. Gränser mellan olika kaster kan inte överskridas.
  Rika, härskande, bildade samhällsklasser håller koll på att ingen fattig, outbildad kroppsarbetare, tjänare, slav kan komma upp i systemet. Därmed kan många av de fattigaste människor inte ens läsa.
  Med dagens teknik kan evangeliet om Frälsaren Jesus dock nå fler och fler folk och det kan bli som i Kina, att Indiens egna missionärer når till de svårast åtkomliga områden och folkgrupper i det stora landet.
  Det kan t.o.m. bli så att både indiska och kinesiska missionärer kommer att väcka åter och förnya den sinande västerländska kristna tron i våra mammonbugande länder.
  Vi behöver som hela samhällen hitta tillbaka till den sanna Bibeltron. Amen.

 3. Tack Rauli! I min foto är folk från området i mellersta Indien, där norska pingstmissionen har haft arbete. Jag besökte troende där redan många år sedan. Dessa människor var onådda, men nu finns det levande församlingar där.

 4. Roland Nelsson

  Jag känner Stefan Lindgren sedan många år och vet att han är en god förkunnare och en balanserad evangelist. Hans budskap landar väl hos de många som kommer för att lyssna!
  Själv har jag varit engagerad i Indien sedan 1982 och ska med spänning se fram emot att höra vidare om Stefans besök!

  • Rauli Lehtonen

   Jag håller med dig, Roland. Ber över hans viktiga predikogärning och speciellt för hans resa till Indien i november.

 5. Billy Johansson

  Så uppmuntrande att läsa om nya svenska engagemang i Indien! Vi behöver be om beskydd för de kristna och att de stora levande församlingarna får en vision att sända arbetare till de områden som ännu ej är nådda. Det krävs mod och andlig styrka att gå in i pionjärarbete speciellt under rådande förhållanden.
  Det unga Indien är både en utmaning och en stor potential för tillväxt. Låt oss be för alla initiativ för att träna och utbilda ledare. Detta är en av nycklarna för en fortsatt sund tillväxt i ett land som pressas alltmer av hindunationalister.

 6. Anneli Nokkosmäki

  Goda och sorgliga nyheter.
  Våra missionärer var där i 6 år, kommer inte länge ihåg vilket område, men förstår att hjälp behövs …. Vi ber att väckelsen furtsätter och förföljelse avtar,,,,, även enligt Bibeln kommer den att bli starkare,,, men vi tror att bön hjälper.. Tack igen Rauli!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–