Mordvinerna – en av Europas minst nådda folkgrupper

Moksjamordvinska flickor klädda i traditionella folkdräkter. Foto: Khazar_II, CC BY-SA 3.0

Den största finsk-ugriska folkgruppen i Ryssland – mordvinerna – bor vid Volga-området. De har en egen republik, ett eget parlament och en egen president. Enligt den sista folkräkningen som gjordes i Sovjetunionen 1989 uppgick deras antal då till 1,2 miljoner. I Ryssland är de numera officiellt färre än 800 000.

Mordvinskan består av två huvudialekter: erzjamordvinska och moksjamordvinska, vilka egentligen borde kallas olika språk på grund av skillnaden mellan dem. Om man räknar antalet registrerade evangeliskt kristna bland mordvinerna, då sjunker andelen till lägre än 0,04 %, vilket betyder att de tillhör Europas minst evangeliserade folkgrupper.

Kanske att just din församling kunde ta Mordviniens autonoma republik till sitt förbönsområde, eller mordvinerna som en folkgrupp ni kunde ”adoptera”?

Folkmusikgruppen Toorama vid öppningsceremonin 2006 av det etnografiska muséet Etno-kudo. Muséet är uppkallat efter Vladimir Romashkin som grundade bandet 1990 och spelade en viktig kulturell roll för folkgrupperna erzä och moksja.

Pingst Internationellts Regionråd för Eurasien vill inspirera församlingar i Norden till att rikta mer uppmärksamhet på de minst nådda folkgrupperna för evangelium. Därför fortsätter vi serien av artiklar om onådda folkgrupper framför allt i Eurasien, men även i andra delar av världen. Behovet för mission ökar nu när barriärer byggs upp och gränser tillsluts i takt med att konflikter eskalerar mellan olika länder, som tidigare haft en god relation med varandra.

Gå in på www.jesus4eurasia.se och klicka på ”Nyheter” eller ”Onådda folkgrupper”. Då kan du nu läsa även om den femte folkgruppen – mordvinerna – som nu presenteras. Där kan du också läsa om hur du och din församling kan arbeta vidare och till och med ”adoptera” en av de minst nådda folkgrupperna.

Glöm inte att prenumerera på nyhetsbloggen www.jesus4eurasia.se  under fliken nyheter. Då får du alltid en påminnelse via mejl, när det kommit in en ny artikel.

Rauli Lehtonen

Föregående

Ungrarnas språksläktingar bor i Ryssland – öster om Uralbergen

Nästa

Nu kan det berättas: Roland Nelson besökte kristna på Kuba

2 kommentarer

 1. Vesa Kultalahti

  Kiitos infosta. Oli mielenkiintoista lukea noista kansanryhmistä, joista ei aiemmmin ollut mitään tietoa🙏👍

  Översättning: Tack för informationen. Det var intressant att läsa om de där folkgrupperna, som jag tidigare inte haft någon vetskap om.

 2. Raimo Itkonen

  Flera år sedan när vi hade vår finska Filadelfiaförsamling i Västberga i Stockholm, arrangerades en stor fest och möte på några dagar med representanter från de flesta finsk-ugriska folkgrupperna i Ryssland.
  Då fick vi höra deras musik och tog emot information om deras historia och nutida levnadsförhållanden.
  Efteråt har det varit ganska tyst om dem, men hoppas att kontakter finns kvar och den kristna missionen lever bland dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–