Ungrarnas språksläktingar bor i Ryssland – öster om Uralbergen

Det är nästan otroligt att ett av ungrarnas närmaste språksläktingar bor öster om Uralbergen i Chanternas och mansernas autonoma region. Över 30 000 människor räknar sig som chanter. De talar ett språk, som har likheter med exempelvis finskan, estniskan, mordvinskan, udmurtiskan och karelskan.

Ord som hand, blod, vatten, snö, fisk … liknar varandra i de olika språken till den graden att det står utom allt tvivel att människorna i långa tider levt nära varandra – troligen redan före Kristi födelse.

Chanterna tillhör Ryssland minst nådda folkgrupper och är därför en stor utmaning för församlingarna, inte minst i de arktiska områdena. Kanske att just din församling kunde ta dem som ett förbönsområde, eller en folkgrupp ni kunde ”adoptera”?

Pingst Internationellts Regionråd för Eurasien vill inspirera församlingar i Norden till att rikta mer uppmärksamhet på de minst nådda folkgrupperna för evangelium. Därför fortsätter vi serien av artiklar om onådda folkgrupper framför allt i Eurasien, men även i andra delar av världen. Behovet för mission ökar nu när barriärer byggs upp och gränser tillsluts i takt med att konflikter eskalerar mellan olika länder, som tidigare haft en god relation med varandra.

Gå in på www.jesus4eurasia.se och klicka på ”Nyheter” eller ”Onådda folkgrupper”. Då kan du nu läsa även om den fjärde folkgruppen – chanterna – som nu presenteras. Där kan du också läsa om hur du och din församling kan arbeta vidare och till och med ”adoptera” en av de minst nådda folkgrupperna. Chanterna är ett finsk-ugriskt folk, som huvudsakligen bor öster om Uralbergen.

Vi kommer att presentera fem nya folkgrupper under augusti-oktober. Glöm därför inte att prenumerera även på nyhetsbloggen www.jesus4eurasia.se  under fliken nyheter. Då får du alltid en påminnelse via mejl, när det kommit in en ny artikel.

Rauli Lehtonen

Föregående

Gudstjänster och möten med Eurasien och mssion i fokus

Nästa

Mordvinerna – en av Europas minst nådda folkgrupper

  1. Pentti ja Vuokko Warberg

    Kiitos taas näistä kauniista kuvista ja mielenkiintoisista tiedoista

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–