Missionsarbetet från Ukraina fortsätter – trots kriget

Golos Nadjiis missionärer samlades till konferens i Lutsk. Foto: Hoppets röst

I mitten av juli ordnade Ukrainas största missionsorganisation Golos Nadjii (Hoppets röst) sin årskonferens i Lutsk. 266 missionärer från över 10 olika länder samlades till bön, samvaro och uppbyggelse.

Ingenting får hindra evangeliets framskridande. Gudsrikets gränser måste utvidgas. De sista hindren för Jesu ankomst måste röjas ur vägen!

Det kändes väldigt upplyftande att få medverka, känna pulsen och nöden för själar som går förlorade utan Jesus i sina liv. Kriget som berör hela landet, sänker ett sorgflor över nationen, men det känns ändå som väckelsens styrka bara får en större effekt av de yttre svårigheterna. Människor söker Gud mer än någonsin tidigare. Under det senaste året – trots kriget – har Hoppets röst haft 400 missionärer, som arbetar på 298 olika orter, bland annat i Bulgarien, Förenade Arabemiraten, Israel, Kroatien, Polen, Ryssland, Spanien, Tjeckien, Tyskland och USA.

De andliga framgångarna under kriget har ökat behovet av arbetarer, därför ordnar Kievs Bibelinstitut och Jesus4Eurasia en ny utbildning i september för volontärer, som vill arbeta bland krigets offer. Vår önskan är att ni kunde bedja för att nödvändiga resurser kunde samlas in till institutets och missionens arbete.

Missionen har arbetat intensivt med församlingsplantering även i Ukraina och grundat 26 nya församlingar under kriget. De har fått döpa 361 nyfrälsta i landets obrutna områden. Dessutom har pingströrelsen planterat ytterligare tjugotalet församlingar genom lokala initiativ, till och med i områden, där strider för tillfället pågår.

Lutsk är ett viktigt center för kristet arbete i Ukraina och insatser från landet till andra delar av Europa. Foto: R. Lehtonen

Väckelsen bland ukrainska flyktingar ute i Europa behandlades också under konferensen. En rapport bekräftade att det under kriget planterats 112 nya ukrainska församlingar i 22 olika länder. Församlingarna i Ukraina ber nu att väckelsen skall beröra hela vår kontinent och leda till ett andligt genombrott, som Europa aldrig tidigare har upplevt.

Ukrainska församlingsgrupper har nu också startat sin verksamhet i olika delar av Sverige. Före sommaren ordnades ukrainskspråkiga gudstjänster bland annat i Stockholm, Göteborg, Västerås, Linköping och Östammar.

Om du vill vara med och stödja arbetet i Ukraina, då kan du skicka din gåva till Jesus4Eurasia, bankgiro 5861-2417, eller via Swish till 123-092 04 88. Märk i så fall gåvan ”Ukraina”.

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasia

Delar av artikeln har publicerats den 27/7 i tidningen Världen idag, som regelbundet publicerar nyheter från Ukraina och kristet arbete i olika delar av världen. Prenumerera gärna på tidningen, om du vill få mer information för dina förböner.

Föregående

Martyr från Krim och Moldavien

Nästa

Adoptera en onådd folkgrupp

5 kommentarer

 1. Raimo Itkonen

  Om Gud ändå ger en stark väckelse runt omkring Europa och andra delar av världen, så har inte ukrainska folkets lidande varit i onödan.
  Låt Herren öppna de osäkra, sökande människors hjärtan att ta emot den som de har önskat, sökt och väntat på in i sina liv, Frälsaren, syndernas förlåtelse och ett nytt liv som Guds barn i Jesu försonande kärlek. I Jesu försonande blod har vi räddningen för vårt sura och felaktiga leverne, utan riktig, offrande kärlek, som bara Gud kan erbjuda, då Jesus Kristus får var vårt livs Herre och Härskare. Amen.

 2. Roland Nelsson

  Ja, det må jag då säga!
  Det var en annorlunda rapportering!
  Den går stick i stäv med de dagliga rapporteringarna om Uganda!

 3. Billy Johansson

  Fantastiskt att få läsa om vad som sker på den Andliga fronten!

 4. Veikko Hekkala

  Kiitoksia Rauli !
  Loppuun saakka Jumalamme rakastaa ja auttaa seurakuntansa ”meitä pakanoita”, sekä valittua kansaa voittoon saakka.
  Rohkaisevaa !

  Översättning:
  Ända till slutet älskar Gud och hjälper ”oss hedningar” i sin församling och de utvalda till segern. Uppmuntrande!

 5. Hans Carlsson

  Vad underbart att höra om vad Gud gör i Ukraina, trots krig och allt elände!
  Gud är verkligen trofast!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–