Kinamission i bilens baklucka

Högsta harmonins sal i Förbjudna staden i Beijing. Foto: R. Lehtonen

200 miljoner kameror sägs ha installerats på de mest strategiska platserna över hela Kina. Numera även i Tre-själv-rörelsens registrerade kyrkor. Husförsamlingsledare kontrolleras minutiöst, vilket gör det allt svårare för dem att färdas till underjordiska möten. Som tur är, så produceras det fortfarande bilar med bakluckor, där man kan gömma sig under färden.

Vår missionär i Kina berättar, hur man förr i tiden kunde resa med flyg, tåg och buss – utan några större problem. Det var inte heller ovanligt att han besökte registrerade kyrkor i städerna. Efter gudstjänsterna kunde man samtala med medlemmar och människor, som sökte frid med Gud. Ibland fick han be för dem som ville bli Jesu efterföljare – utan rädsla för repressalier.

Den senaste tiden har myndigheterna dock försvårat resandet, då de installerat kameror vid de mest trafikerade korsningarna och i centrala delar av städerna. Folk berättar att kamerorna kopplats till en superdator med sofistikerade ansiktsigenkänningsprogram för att kunna identifiera alla som passerar.

Kamerorna som satts upp i de registrerade kyrkorna förmedlar informationen vidare till datorer, som kontrolleras av myndigheterna. Varje besökare registreras. Medborgarna har även en egen fil i dataprogrammen, där information lagras om bland annat religiös bakgrund och eventuell icke-lojalitet till staten. Partimedlemmar, studenter och icke-myndiga råkar numera ofta ut för sanktioner, om de skulle gå på ett kristet möte. De nya kontrollsystemen har gjort det närmast omöjligt för efterlysta husförsamlingsledare och missionärer att resa fritt till konferenser, möten och ledarsamlingar.

T.o.m. telefoner avlyssnas och scannas från satelliter, när man vill följa ägarens
rörelser. Foto: R. Lehtonen

Termosen och freestylen – missionärens bästa vänner

  • Senast tvingades jag göra missionsresan i bilens bagageutrymme för att inte bli igenkänd av kameror. Jag hade med mig termosen, freestylen och MP3-spelaren, där jag spelat in möten och viktiga predikningar. Jag lyssnar på dem under de långa resorna. Det är inte ovanligt att chauffören stannar till ibland för att ta en paus och ge mig möjlighet till gymnastiska övningar under resan, berättar missionären.

Många har blivit tagna av myndigheter och misshandlade, som prästen Yang Hoa i Guiyang, eller arresterade som de 7 katolska prästerna i Hebeiprovinsen den 20 maj. Detta sker alltså inte i Nordkorea, Somalia, Mellanöstern eller i Afghanistan, utan i Kina. Husförsamlingarnas efterlysta evangelister, missionärer och pastorer kan alltså sällan flyga, åka tåg, buss eller båt på sedvanligt sätt med risk för att bli stoppade. Detta i ett civiliserat land, som med sitt socialistiska program vill se sig som världens frälsare!

Glöm inte husförsamlingsledarna och de frimodiga missionärerna. Bed att deras chaufförer inte blir ihopkopplade med evangelisterna och att missionärernas lemmar inte blir alltför stela i bilens biutrymmen. De behöver nämligen både dynamik och rörelseförmåga under sina framträdanden, när de kommer fram till gudstjänsterna för att predika om vägen till evigt liv. Väckelsen i Kina måste få fortsätta!

(Information har också sipprat ut via betrodda kontakter att liknande system nu även börjat installeras i några av Rysslands större städer.)

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasia

Delar av artikeln har publicerats på hemsidan för Pentecostal Commission on Religious Liberty (PCRL) och Världen idag.

Det blåser inte bara vid Kinesiska muren utanför Beijing, utan motvinden försvårar också livet för alla dem som vill leva ett helöverlåtet kristenliv i Kina idag. Foto: Privat arkiv

                                

Föregående

Missionsresa till Sibiriens avlägsna byar, våren 2021

Nästa

Tältmakare i Saudi Arabiens heliga stad (av gästbloggaren K. Marin)

4 kommentarer

  1. Georg Kitti

    Är vi i väst priviligierade eller är det tvärtom? Det sägs ju att de kristna är världens mest förföljda folkgrupp, men det lider inte vi i väst av. Men vi ser inte så mycket segrar heller. Kan det bero på att vi inte ses som något hot för vår motståndare så vi får vara ifred.
    Men vi väljer själva mellan att vara Jesu lärjungar eller Comfort zonen.

  2. Ingvar Holmberg

    Tack för att du berättar det här!

  3. Bengt Holmgren

    Tack Rauli
    För att du berättar. Alltid lika intressant att läsa.

  4. Hans Carlsson

    Tack för det du berättar, där förföljelsen är stor blir männinskor frälsta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–