Missionsresa till Sibiriens avlägsna byar, våren 2021

Med bil kan man färdas längsmed de frusna sibiriska flodfårorna. Foto: Jesus4Eurasia

Jag njuter mest av den sibiriska kylan om våren och somrarna. Då känner man sig på något sätt tryggare – jag minns nämligen hur det kändes en vinter att promenera i 49 graders kyla till en gudstjänst i Sibiriens Selenginsk. I kulturhuset, där mötet skulle hållas, var det -18 grader kallt – inomhus. Pianisten ackompanjerade sångerna med handskar, där fingertopparna syntes genom de uppskurna hålen. Predikanten viftade med händerna ungefär som väderkvarnarna brukar göra med sina vingar. På det sättet kunde han bättre få upp värmen i kroppen. Det blev ett riktigt karismatiskt möte!

Dessa händelser blev så levande för mig, när jag fick en rapport i mars från två evangelisationsgrupper, som arbetar på temat ”Ett år för Jesus”. Det här projekten har fortsatt även under 2021, då man menar att varje år och dag bör genomsyras av tanken att människor kan gå förlorade. Säkert har visionen underlättats av att vaccineringsprogrammet i Ryssland nu nått flera av de mest avlägsna avkrokar även i periferin. Då spelar det ingen roll om termometern i bilen visar en utetemperatur på -40 grader.

De ryska bilarna har termometrar, som ibland får sträcka sig till -70 grader Celsius- Här dock bara -40 grader. Foto: Jesus4Eurasia

Bajkalområdets folk nås av evangelium

Skolböcker skriver att 18% av planeten Tellus sötvatten finns i en sjö norr om Mongoliet i Sibirien. Vattenreservoaren heter Bajkalsjön och det djupaste stället har mätts till 1642 meter. Bajkalregionen är belägen mellan Burjatiens autonoma republik och Irkutsks län. Där finns närmare 1000 växt- och djurarter, som är unika för området. Ett par av Rysslands buddhistiska folkgrupper – burjaterna och tuvinerna – bor i regionen.

De sibiriska folken har under de senaste åren varit målet för vår arbete. Pingstförsamlingarna i Ryssland har tränat församlingsplanterare i de asiatiska delarna av landet och förberett dem för insatser bland onådda folk. I slutet av februari sändes ett Sibirienteam ut. De har redan under förberedelsetiden kallat projektet för ”Hoppets bro”.

Över 10 olika ungdomsteam har under året arbetat i projektet ”Ett år för Jesus”. Här planeras en av resorna. Foto: Jesus4Eurasia

11 personer åkte i väg till de norra delarna av Burjatien. De fick besöka en by, där det bor evenker – en folkgrupp, som består av närmare 40 000 människor i Ryssland och 30 000 i Kina. Teamet mötte folk, som var väldigt öppna för Guds ord. Några tog emot Jesus i sina liv och bad frälsningsbönen. De mest behövande fick även livsmedel, som köpts från Burjatiens huvudstad Ulan-Ude.

Gruppen fortsatte sedan vidare till andra avlägsna byar, som ingen evangelisk kristen tidigare hade besökt. Om somrarna kan man åka till de här platserna bara med helikopter eller flyg. Nu kom budbärarna i bilar längsmed frusna flodfåror, då temperaturen visade -40 grader. Den värsta kylan besegrades av tacksamheten och den inre värmen, som teamet fick kännas vid, när burjater och evenker fick motta evangeliet och känna en upprymdhet av känslan att få frid med Gud.

Rauli Lehtonen

Även de kyligaste platserna på vår jord kan få del av värmen genom Guds kärlek och omsorg. Foto: Jesus4Eurasia

GLÖM EJ ATT BEDJA FÖR OSS! Du kan stödja arbetet och resorna via Finska Filadelfia, bankgironummer 5704-0503. Märk gåvan ”Sibirien”.

Föregående

Kristna nordbor arresterade i Sibirien (av gästbloggaren Bror Stefanus).

Nästa

Kinamission i bilens baklucka

7 kommentarer

 1. Tuula

  Intressant!

 2. Leif walmann

  Herlig lesning, Rauli!

 3. Kjell Björk

  Tack för missionsrapport! Inte så vanligt numera i våra traditionella Kristna media, t ex om mission i öst….

 4. Kjell Björk

  Inom Pingst hade vi under några år etablerade kontakter i Ryssland (Sovjet) genom vänförsamlingar, ngt som idag kanske borde återuppstå…?

  • Rauli Lehtonen

   Jag blev väldigt glad Kjell över din påminnelse om vänförsamlingar i öst. Pingstkyrkan i Jönköping arbetade redan på 1970- och 1980-talet även med förbönsområden i nuvarande Eurasien. Vill ni veta vilket förbönsområde er församling har (enligt den gamla fördelningen), så kan ni kontakta mig!

   Det finns fortfarande några nordiska församlingar som arbetar vidare med vänförsamlingsarbetet. Nu när det evangeliska arbetat kärvat till sig på grund av myndigheternas nya begränsningar, har behovet av kontakter ökat dramatiskt. Vänförsamlingskontakter i öst behövs nu mer än tidigare.

   Om det finns intresse, kan ni kontakta mig. Det finns flera församlingar på kö i hela Östeuropa. Jag hjälper gärna med kontakterna!

 5. Daniel Athley

  Jag blir varm i hjärtat vid läsandet om hängivenheten hos dessa trons hjältar! Kallelsen sätts på prov när temperaturen sjunker som en sten!

 6. Inger freed

  Blir alldeles varm o glad när jag tänker på vår vänförsamling Brijansk. Dåligt med kontakt nu. Tack för fin rapport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–