Myndigheterna river Baptistkyrka i Archangelsk

Baptistkyrkan i Archangelsk som byggdes för 20 år sedan. Foto: Baptistförsamlingens arkiv

Söndagen den 15 november kunde vi med tårfyllda ögon följa rivningen av Baptistkyrkan i Archangelsk, direkt på nätet, som en streamad gudstjänst. Hundratals kristna i en proppfull kyrka, sjungande körer, blåsorkester och medlemmar som böjer sina knän, samtidigt som myndigheter högg i murbruk och tegelstenar, samt rev staket utanför bönehuset.

Utomhus utanför kyrkan; när bönehusets rivning pågår, samt manifestation och bön i stadens centrum
1 tim 12 min 41sek  (16/11 2020)

För 20 år sedan byggde församlingens medlemmar kyrkan med sina egna händer. Volontärer från hela staden deltog i byggnadsarbetet. Flera äldre i församlingen minns ännu tiderna av förföljelse och diskriminering under sovjetperioden, då de troendes vägar gick via fängelser och fångläger. Det var då Stalin, Brezjnev och Andropov gav signum åt de kristnas vardag i imperiet.

På 1990-talet efter att glasnost och perestrojkan moderniserat samhället, trodde många att de här tiderna aldrig mer skulle komma tillbaka. Kristna släpptes från fängelserna, biblar och kristen litteratur kunde plötsligt föras in i landet utan begränsningar, stora evangelisationskampanjer och –möten ordnades på idrottsanläggningar samtidigt som nya kyrkor byggdes.  En av kyrkorna var Baptistkyrkan på ulitsa Valjavkina 32 i Archangelsk i norra Ryssland.

Staketet runt kyrkan rivs; medlemmar knäböjer och ber
2min 06sek  (25/9 2020)

Många kyrkor stängs i Ryssland

Men vad är det som händer nu? Vi får rapporter om åtskilliga evangeliska kyrkor som konfiskeras, stängs, eller förseglas i olika delar av Ryssland. Den ena rättegången efter den andra blir som en följetong, vilken hela tiden tycks ”fortsätta i nästa nummer”. Över 200 rättegångar har under de senaste åren startats mot baptist- och pingstkyrkor i olika delar av Ryssland.

Ibland förseglas bönehus, för att trappan till balkongen är 5 centimeter för snäv, tomten är inte registrerad för religiöst bruk, de sanitära regelverket följs inte till punkt och pricka, pastorn har inte genomgått teologisk utbildning i någon statlig utbildningsinrättning, eller kanske har han suttit i fängelse under sin tid som missbrukare. Detta väcker allt oftare myndigheternas misstankar.

Församlingen har kanske sänt en gudstjänst för barn med berättelser om Jesu död och lidande, som irriterat någon förälder. Mötet kanske har upplevts som religiös propaganda, där utomstående känt att man försökt värva någon till den evangeliska kyrkan, vilket inte är tillåtet enligt Jarovajalagen, som antogs för ett par år sedan.

Myndigheter river kyrka – medlemmar i församlingen sjunger
14min  (6/11 2020)

I anslutning till kyrkan i Arkangelsk vill myndigheterna bygga en vattenreservoar för att kunna garantera vattenförsörjningen i det närbelägna kooperativa garageområdet vid eventuell brand. Stadsplanen har nu ritats, så att 5 meter av kyrkbyggnaden ligger, där bassängen skall byggas. Därmed hamnar kyrkbyggnaden innanför det av kommunen planerade projektet – kyrkan måste rivas. Intressant är att bara 100 meter från lokalen finns en å, som vid en katastrofsituation mycket väl hade kunnat förse brandmyndigheter och garageägare med vatten vid eventuell brand. Detta väcker även utomståendes misstankar om att det egentligen är den protestantiska kyrkan som man till varje pris vill stänga.

Bed för Archangelsk och tänk på att det även finns andra församlingar och kyrkor, i Brjansk, Moskva, Sibirien, Uralområdet och Tatarstan, som den senaste tiden ställts inför liknande utmaningar. Flera lokala myndigheter söker efter säkerhetsföreskrifter och –förordningar som skäl för att kunna stänga evangeliska kyrkor i landet. Ofta angrips församlingarna i media för att de inte kan garantera gudstjänstbesökarnas säkerhet varvid bötesbelopp och förseglingar av lokaler påförs fastigheten och ägarna.

Pappa, varför river de vårt hem och vår kyrka?

Bed för baptistförsamlingen i Archangelsk, som nu känner sig väldigt trängd. Tänk också på pastorsfamiljen med 8 barn, som bor i kyrkan. Nu när deras hem rivs, blir de hemlösa och måste söka provisoriska lösningar på sitt boende. Barnen är väldigt frågande och undrar vad det är som händer:

Pastor Aleksej Stepanov med familj har bott i församlingens bönehus. Foto: Privat arkiv
  • Pappa, var skall vi bo, när de river vårt hus? Hur kommer det att gå med söndagsskolan, skall vi ha lektionerna utomhus i framtiden?

Dessa frågor är än mer aktuella, nu när vintern är på gång till Kolahalvön och de arktiska områdena i Ryssland.

Rauli Lehtonen/Jesus4Eurasia

Utifrån kyrkan i början; inifrån i den sista delen
36min 44sek  (15/11 2020)

Se följande länk:

https://www.pomorie.ru/2020/09/25/5f6e1b73c77899d4ff3009b2.html

(Nyhetssändning om Baptistkyrkan i Archangelsk på ryska Aktuellt)

3min 18sek  (25/9 2020)

Föregående

Nokia förenar folk – även på månen!

Nästa

Var står Putin i Karabachkonflikten?

3 kommentarer

  1. Gripande och upprörande dokument!
    Vi ska be för församlingen och deras situation i webbgudstjänst från Vidablickskyrkan, Norrköping på sönd 22/11 och i Pingstkyrkans närradio samma kväll – samt i andra sammanhang och personligt, förstås.
    Ingvar Holmberg

  2. Hans Lindstrand

    Det tar hårt i hjärtat att se att den här typen av orättfärdigheter fortsätter i Ryssland och det är lätt att också känna ilska över behandlingen av evangeliskt kristna i det landet. Vi har haft många samtal om detta, Rauli, under 10-12 år tillbaka och konstaterat att detta tilltar hela tiden. Det skulle vara lätt att namnge de platser där nya och välbyggda kyrkfastigheter fastnat på någon liten detalj i en lokalt utfärdad förordning. Kyrkor kan förbli stängda i åratal trots att de är kan vara välbyggda. De faller offer för regler som få andra skulle drabbas av, väl?

    Kristna i Ryssland är otroligt luttrade och har en uthållighet som kristalliserats fram under årtionden. De kommer att hitta sätt att leva vidare som lokala församlingar, trots alla försök att stänga ner verksamheten. Samtidigt sitter de kristna inte overksamma utan ber till Gud men agerar också så att de hävdar sina rättigheter som medborgare. De är modiga och driver rättsprocesser – och det händer att de också får rätt.

    Väldigt bra att du tar upp detta, Rauli. Vi ska fortsatt be för dem i Archangelsk. Hälsar
    Hasse Lindstarnd

  3. Petri Nurminen

    Tuuli on kääntynyt Venäjällä. He tarvitsevat rukouksiamme ja tukeamme.
    Översättning: Vinden har vänt i Ryssland. De behöver våra förböner och vårt stöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–