Nokia förenar folk – även på månen!

2022 kommer Nokia att göra det möjligt för oss att ringa till månen, samt fjärrstyra bastun som de finska ingenjörerna troligen kommer att bygga vid installationen av 4G-stystemet? Foto: H. Berg

Den 23 oktober skrev Suomen Kuvalehti att USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart, NASA, hade valt ut företaget Nokia till att bygga ut det första mobilnätet på månen. Nokia kommer att bygga ut det på himlakroppen i slutet av 2022. Genom nätet kan man till exempel skicka ljud och bild, samt styra robotar på månen.

Först blir jag lite nostalgisk, när jag tänker på att företaget som nu skall göra nya ”land”vinningar, startade sin verksamhet i den lilla köpingen Nokia, 15 km utanför Tammerfors. När jag föddes där för några decennier sedan, då hade köpingen 17 000 invånare och pappa jobbade på företaget innan vi flyttade till Sverige – vilken känsla.

Nokiaforsen och Fabriksön. Pappersfabriken i bakgrunden. Foto: Wikipedia.org

1880 startades den första pappersfabriken i Nokia, som idag producerar ca 70 000 ton papper varje år. 1904 började gummifabriken sin verksamhet, vilken idag gör världens bästa vinterdäck för bilar. Även sommardäcken har under de senaste tio åren delat på testvinsterna i nordiska biltidningar tillsammans med Continental och Michelin. Om du har extra pengar i plånboken, köp Nokian till vintern, innan du byter däcken på verkstaden. Det slipper du ångra.

Senare startade Nokia ett samarbete med Ryssland varvid produktion av datorer påbörjades. Televisionsapparater och stereoanläggningar började tillverkas i Salo redan 1956 och blev senare brandyn Salora. Under 1980-talet utvecklade man mobiltelefonerna, som i början på 2000-talet utgjorde över 20% av hela Finlands export och senare även 40 % av hela världsmarknaden för mobiltelefoner.

Företaget växte så att det under toppåret hade en lika stor omsättning som Coca Cola och Mac Donalds tillsammans. Sedan kom krisen och 2011 inleddes ett samarbetet med Microsoft och rättigheterna till de viktigaste patenten för mobiltelefoni såldes till Amerika … och aktiebolaget började fokusera sin produktion på mobila nätverk som 4G och 5G. Idag säljer man ”bara” lite drygt 60 miljoner mobiltelefoner per år via HMD Global-bolaget.

Nokia – connecting people (Nokia förenar folk, snart även på månen). Foto: R. Lehtonen

Därmed fick amerikanerna en bra kontroll över mobiltelefonernas teknik för ljud- och bildöverföring. Detta gjorde det även enklare att mobilt kunna bevaka människors privata liv, som man nu anklagar Huawei i Kina för att kunna göra. Intressant konkurrens förresten: Vilket land bevakar sina medborgare bäst?

I Kina har myndigheterna installerat 200 miljoner bevakningskameror som kopplas till en superdator. Dessa bevakar medborgarna genom ansiktsigenkänningsprogram, som kan identifiera människor inom loppet av 15 sekunder och följa deras steg via bevakningssystemen och …, just det: genom mobiltelefonerna. Inte ens om du åker upp till månen – efter 2022 – kommer du att kunna tappas bort av ”storebror”, som hela tiden ser dig. Räkna inte heller bort Ryssland i den här spännande teknikutvecklingen. Just nu håller man på att utveckla liknande system där, som troligen redan testas lokalt i en del regioner.

Havsbotten – månen?

I veckan läste jag en annan artikel om hur mänskligheten vet mer om månen än om havsbottnen utanför våra kuster! Varför är vi så intresserade av det som sker långt bort och utanför vår synliga verklighet, men glömmer det osynliga som ändå finns så nära. NASA och ESA fotograferar regelbundet haven från sina satelliter och atmosfären ovanför, men de ser inte vad som händer under ytan. Hur går flödena? Vad händer när vattentemperaturen höjs med 2 grader här i Norden och isbeläggningen inte längre hindrar solljuset från att tränga igenom om vintrarna? Hur påverkar övergödning miljön, när undervegetationen tar nödvändigt syre från fisk och musslor? Viktiga frågor även för dem som inte röstar på Miljöpartiet.

Vy mot Östersjön på Ösel i Estland. Vad döljer sig under ytan? Foto: Privat arkiv

En ännu viktigare fråga för mig är, varför vi hela tiden registrerar det som hörs och syns, även om det sker långt från vår egen lilla planet? Ofta bryr vi oss mer om andra människor och deras göromål, men vi saknar nödvändigt intresse för det som sker inombords. Vi glömmer det som pågår nära, inpå skinnet, under ytan – i hjärtat. Vore det inte viktigare att funder över vad som sker i vårt inre, på djupet, i själens dunkla labyrinter? Tänk om vi kunde få frid med Gud och alltid tala sanning och följa Guds vägsträcka i våra liv – från punkt a till punkt b.

”Mer än allt som skall bevaras, bevara ditt hjärta, för därifrån utgår livet. Gör dig fri från munnens falskhet, låt läpparnas svek vara fjärran från dig. Låt dina ögon se rakt fram, rikta din blick rakt framför dig. Tänk på stigen där din fot går fram, låt alla dina vägar vara rätta. Vik inte av åt höger, eller vänster, håll din fot borta från det onda” (Ordspråksboken 4: 23-27).

Rauli Lehtonen

Föregående

Landet som inte längre finns

Nästa

Myndigheterna river Baptistkyrka i Archangelsk

2 kommentarer

  1. Anders Magnus Ekstedt

    Mycket intressant och givande läsning! Så blir man välsignad också!

  2. Daniel Athley

    Verkligen upplysande artikel! Jag har alltid förundrats över hur mänskligheten investerar sina resurser. Hur mycket pengar har inte lagts ned på rymdkapplöpningen och att lyckas komma till mars och månen samtidigt som man inte lyckats få bukt med planeten Jordens egna problem – fattigdom, krig och nu klimatkrisen. Men vem vet, en dag kanske lösningen på Jordens materiella och vädermässiga problem hittas i rymden och Nokia var det som till slut löste det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–