Besök i finska riksdagen

Torsdagen den 10 oktober har jag förmånen att tillsammans med Eero Antturi från Key Media kunna ta emot och vara värd för en delegation från Kyrkornas råd i Ukraina. En delegation på åtta kyrkoledare från bland annat Pingst-, Baptist- och Adventistunionen, samt från ett par evangeliska och karismatiska rörelser. De landar då på Vanda flygplats i Helsingfors. Gruppen leds av ordförande Michail Panochko och Yuri Kulakevich, som leder Pingstunionens utlandsavdelning.

Från flygplatsen åker vi direkt till finska riksdagen, där vi möts av ledaren för finska Kristdemokraterna, Sari Essayah, som även är världsmästare i gång och styrelseledamot i den Internationella Olympiska Kommittén. Där kommer våra gäster att få berätta för riksdagsledamöter om den religionspolitiska situationen i Ukraina. Deras önskan är att parlamentariker från de nordiska länderna, Ukraina och Baltikum framöver skall kunna arbeta mer tillsammans för de kristna värderingarna, för familjer, mot aborter, samt för dem som förföljs på grund av sin tro och övertygelse. Vi hoppas även få samtala med representanter för finska riksdagens religionsfrihetskommitté.

Fredagen den 11:e oktober åker vi till Finska Missionsrådets 100-års jubileum i Tammerfors, där jag och den ukrainska gruppen kommer att medverka på en workshop om samarbete mellan öst och väst för att nå ut med evangelium till onådda folkgrupper och obrutna områden, samt för att stödja förföljda och diskriminerade kristna. På lördagsmorgonen ordnar vi en pressfrukost och -konferens för journalister på Key Media (Avainmedia) om situationen i Ukraina.

På lördagseftermiddagen lämnar gruppen Finland för att återvända med flyg till Borispils flygplats i Kiev. Jag hoppas att ni kan vara med och bedja för besöket i Finland, speciellt under torsdagen och fredagen (den 10-11/10). Bed också för den fortsatta processen och planerna som redan startats för liknande besök i Norge och Sverige under 2020.

Jag hoppas kunna ge kortare rapporter på min blogg med fotografier och nyheter om dagarna i Finland senast nästa vecka.

Jag vill avslutningsvis tacka Key Media, Finska Missionsrådet, Eero Antturi, Niilo Närhi, Arto Hämäläinen och Heikki Salmela för all hjälp, som jag och Yuri Kulakevich fått med planeringen av detta ytterst viktiga besök.

Rauli Lehtonen

Tillsammans med Arto Hämäläinen i mitten (ordförande i Pentecostal World Fellowships missionsstyrelse) och Michail Panochko (ordförande i Ukrainas Kyrkoråd) till höger. Foto: Yuri Kulakevich
Yuri Kulakevich och Rauli Lehtonen utanför regeringsbyggnaden vid Toompea i Tallinn. Fotograf: fru Kulakevich
Efter planeringsmötet i Finska riksdagen den 8 april (inför besöket i oktober). Från vänster Sari Essayah (finska Kd-ledaren), Yuri Kulakevich (Ukrainska Pingstunionen) och Rauli Lehtonen. Foto: Reija Taupila

Föregående

Tallinn- och Yli-Vainio-väckelsen spreds i Sovjetunionen

Nästa

Månadens bild – oktober

4 kommentarer

 1. Per Danielsson

  Tack för intressant information!
  Blir det fler pressträffar besök exv i Ukraina så hör av dig! Jag frilansar numera för Hemmets Vän, Världen Idag, Sändaren m fl
  Med vänlig hälsning,
  Per Danielsson

  • Rauli Lehtonen

   Bäste Per Danielsson.

   Hoppas kunna göra fler resor med dig framöver i Herrens tjänst. Tänk att få göra om resan vi gjorde senast till Sibirien. Skulle gärna vilja publicera den bästa artikeln du gjorde från den resan på min blogg, om det vore möjligt. Läsarna skulle bli lyriska. Minns speciellt din artikel från rehabcentrat vi besökte med tiotals f d fängelsekunder, som blivit frälsta och tagit emot Kristus i sina liv.

   Rauli Lehtonen

 2. Roland Nelsson

  Bra jobbat Rauli!
  Men, du bör väl skaffa dig en slips, eller? Dom andra två höjdarna har ju det!
  Brodersvärme
  Roland Nelsson

  • Rauli Lehtonen

   Tack Roland för förslaget.

   Jag vet med mig att jag gjorde fel. Kommer att följa ditt råd nu på torsdag och fredag. I Finland är det mycket viktigare att följa klädkoden än i Sverige, där man inte bryr sig … såvida man inte är gentleman som du Roland. Från och med nu skall jag försöka följa mitt föredöme från Småland.

   Rauli Lehtonen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–