Auschwitzin keskitysleirillä monen juutalaisen elämä päättyi traagisesti ennen aikojaan. Kuva: Yksityinen arkisto

Hinta sisältää reittilennot Finnairilla, 05.6.2023 AY1165 Helsinki – Krakova 10.40–11.40, 10.6.2023 AY1224 Praha – Helsinki 19.30–22.35 + verot.

Lentokenttä + retkikuljetukset matkaohjelman mukaisesti. Bussikuljetus Krakova–Praha, Suomen kielinen opas koko matkan ajan mukana. Majoitus kahden hengen huoneissa.

Aamiaiset hotelleissa, + 6 lämmintä ateriaa, lounas tai päivällinen matkaohjelman mukaisesti. Matkaohjelman mukaiset kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt.

Hintaan ei sisälly: 

Yhden hengen huone. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 350 €. Yhden hengen huoneita saatavilla rajoitetusti ja ne vahvistetaan erikseen. Ruokajuomat lounailla ja illallisilla eivät sisälly matkan hintaan.

Matkanjohtajat: Teuvo ja Lea Tikkanen 0405508578 teuvotikkanen57@gmail.com

Lea ja Teuvo Tikkane toimivat asiantuntevina matkanjohtajina. Kuva: Yksityinen arkisto

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Toiviomatkat 09 565 7170 helsinki@toiviomatkat.fi 

Matkaohjelma

MA 5.6. Saapuminen Krakovan lentokentälle klo 11.40. Suomenkielinen opas on ryhmää vastassa kentällä. Bussikuljetus hotelliin Ibis Krakow Centrum, jossa jätetään matkalaukut säilytykseen (huoneisiin pääsemme majoittumaan vasta myöhemmin iltapäivällä). Syömme yhteisen lounaan hotellin ravintolassa noin klo 13.00. Lounaan jälkeen lähdemme oppaan kanssa kävelykierrokselle Krakovan juutalaiskortteleihin, Kaziemiriin. Käymme 1500-luvulta peräisin olevassa remusynagogassa, joka on kaikkein pienin Kazimierzin historiallisista synagogista, sekä Galicia-juutalaismuseossa. Kierros päättyy noin klo 18.00 ja palaamme hotelliin, jossa majoittuminen huoneisiin.

TI 6.6. Noin klo 10.00 lähdemme bussilla tutustumaan Schindlerin tehdasmuseoon. Rakennuksessa toimi vuosina 1940–1944 Oskar Schindlerin emalitehdas, jossa hän auttoi tehtaan juutalaisia työntekijöitä välttämään joutumisen keskitysleirille. Tarina on tullut tunnetuksi elokuvasta Schindlerin lista, joka on myös osittain kuvattu tällä tehtaalla. Opastettu kierros museossa klo 10.30–12.30.

Schindlerin museokäynnin jälkeen bussikuljetus läheiseen Wieliczkan kaupunkiin. Ensin syömme yhdessä lounaan, jonka jälkeen käynti suolakaivosmuseossa noin klo 14.30–17.00.

Kaivoskierroksen aikana nähdään mm. upea Kingan  kappeli suolasta veistettyine alttaritauluineen ja kattokruunuineen. Bussikuljetus hotelliin,  jossa ollaan n. klo 18.00.

KE 7.6.  Retki Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseoon. Auschwitzista on muodostunut kaikkialla maailmassa tunnettu kansanmurhan ja holokaustin symboli. Yli miljoona ihmistä menetti siellä henkensä.

Lähtö hotellista klo 9.00. Opastetut kierrokset Auschwitz I + II (Birkenau) museoalueella, kierrosten kesto on noin 3,5 tuntia. Paluu hotelliin noin klo 15.00. Klo 19.00 yhteinen illallinen Klezmer Hois -ravintolassa, jossa tarjoillaan kolmen ruokalajin illallinen ja kuullaan elävää Klezmer-musiikkia. Meno ravintolaan ja paluu hotelliin kävellen, matkaa noin 2 km / suunta.

TO 8.6.  Siirtyminen Krakovasta Prahaan bussilla. Opas on mukana matkalla. Matkalla pysähdytään yhteiselle lounaalle Olomoucin kaupungissa Tšekissä n. klo 13. Lounaan jälkeen matka kohti Prahaa jatkuu Brnon kaupungin kautta. Prahaan saavutaan noin klo 19.00. Majoittuminen hotelliin EA Hotel New Town kahdeksi yöksi.

PE 9.6.  Lähdemme bussilla Prahan juutalaiskortteliin,   entiseen juutalaisgetto Josefoviin, johon tutustutaan oppaan kanssa kävellen. Näemme holokaustin muistomerkkinä toimivan Pinkasin synagogan, joka on Prahan toiseksi suurin säilynyt synagoga vuodelta 1535, juutalaisen hautausmaan, Maiselin synagogan ja espanjalaisen synagogan. Kävelykierros jatkuu vanhaan kaupunkiin ja Vaclavin aukion kautta takaisin hotellille. Kävelykierros kestää noin 4 tuntia ja päättyy klo 13.00.

Kierroksen jälkeen on mahdollista jäädä kaupungille ostoksille ja palata hotellille omatoimisesti.Yhteinen illallinen klo 19.00 perinteikkäässä tšekkiläisravintolassa U Flekussa. Ravintola sijaitsee 10 min kävelymatkan päässä hotellista.

LA 10.6.  Aamupäivä vapaa klo 11.00 saakka, jolloin luovutetaan hotellihuoneet, pakataan matkalaukut mukaan bussiin ja ajetaan Prahan linnan alueelle (emme käy sisällä linnassa). Lähdemme oppaan kanssa tutustumaan alueeseen kävellen ja näemme Zlata Ulickan eli kultaisen kujan. Jatkamme kävellen Kaarlen sillalle, jonka kupeessa sijaitsevassa ravintolassa syömme yhteisen lounaan klo 14.00.

Jos kävely ei maita, voi liikkua rattailla. Kuva: Yksityinen arkisto

Lounaan jälkeen kävelykierros jatkuu kuuluisalle Pražský orloj -kellotornille, jossa käymme tutustumassa klo 15.30–16.15. Sen jälkeen bussikuljetus Prahan lentokentälle, jossa ollaan noin klo 17.00. Paluulento Helsinkiin.

Ryhmän minimikoko on 20 henkilöä + matkanjohtajat

Matkalle osallistuminen vaatii normaalia liikuntakykyä. Matkalla liikutaan paljon kävellen sekä Krakovassa että Prahassa. Wieliczkan suolakaivosmuseossa on pitkät portaat alas kaivokseen.

Retkikohteiden sisäänpääsyjä ei ole vielä varattu, joten niistä jokin saattaa esim. olla täyteen varattu suunniteltuna ajankohtana, jolloin käyntikohteiden järjestystä muutetaan.

Toiviomatkat pidättävät oikeuden tehdä tarvittaessa muutoksia matkaohjelmaan

Teuvo Tikkanen