Israelin kansalla on raamatullinen oikeus omaan maahansa!

Nykyisen Israelin valtion olemassaolon merkitys avautui minulle vuonna 1978 luettuani  uskoon tuloni jälkeen kirjan Tienraivaaja. Kirja kertoo Kaarlo Syvännön kutsusta silloiseen Palestiinaan. Kaarlo sai lähetyskutsun nähtyään ensin Hesekielin kirjan 37 luvun mukaisen ilmestyksen kuolleista luista, jotka tulivat eläviksi.

Kaarlo kuuli silloin selvästi Jumalan puheen, kun hänelle sanottiin; ”Minä lähetän sinut ja sinun perheesi Palestiinaan, jonne perustetaan pian uusi, Israel niminen juutalainen valtio.” Syvännön perheen muutto Israeliin ja heidän aloittamansa Raamatun levitystyö jatkuu jo kolmannessa polvessa.

Tienraaja kirjan lisäksi Vanhan Testamentin profetiat avautuivat, kun luin 1980 luvun alkupuolella ”Pitkä vaellus” – osat 1–4 Poul Borchsenius kirjasarjan, joissa kerrotaan Israelin kansan pitkästä vaelluksesta kansakuntien keskellä, ”diasporassa.” (RV kustannus)

VT:N kirjoituksissa on valtava määrä lupauksia Israelin kansan ennalleen asettamisesta.

Hes.36:8–11. Mutta te, Israelin vuoret, teette lehvänne ja kannatte hedelmänne minun kansalleni Israelille, sillä he ovat aivan lähellä, ovat tulossa. Sillä katso, minä tulen teidän tykönne ja käännyn teidän puoleenne, ja teidät viljellään ja teihin kylvetään. Ja minä lisään teille ihmisiä runsaasti – kaiken Israelin heimon kokonansa – ja kaupungit asutetaan ja rauniot rakennetaan. Ja minä lisään teille ihmisiä ja karjaa runsaasti, ja ne lisääntyvät ja ovat hedelmälliset. Minä teen teidät asutuiksi, niin kuin olitte muinaisina päivinänne, ja teen hyvää vielä enemmän kuin alkuaikoinanne. Ja te tulette tietämään, että minä olen Herra.

Artikkelin kirjoittaja Teuvo Tikkanen itkumuurilla Jerusalemissa. Kuva: Yksityinen arkisto

Israelin valtion uudelleen syntyminen 14.5.1948

Tuota päivää edelsi pitkä, miltei kaksituhatta kestänyt Diaspora pakanasyntyisten kansojen keskellä. v.1896 Itävallassa asuva Unkarissa syntynyt juutalainen kirjailija ja lehtimies Theodor Herzl kirjoitti kirjan Juutalaisesta valtiosta. Kirja ravisteli koko silloista maailmaa ja varsinkin juutalaisia. Kirjan julkaisemisen jälkeen Theodor Herzl kävi puhumassa juutalaisvaltion perustamisesta Euroopan juutalaisasukkaille ja Turkissa Istanbulissa, Sofiassa ja Lontoossa.

Vuonna 1897 Herzl alkoi julkaista Die Welt -sanomalehteä Wienissä. Sen jälkeen hän suunnitteli Sionistista kongressia, joka pidettäisiin Baselissa. Hänet itsensä valittiin kongressin puheenjohtajaksi, ja 3. syyskuuta 1897 hän perusti Sionistisen Maailmanjärjestön, jonka puheenjohtajana hän toimi.

Kansainvälinen Sionistijärjestö kokoontui myös Suomessa kaksi kertaa, vuonna 1906 ja 1914. Tämäntapaiset kokoontumiset olivat silloin kiellettyjä Venäjällä, mutta, koska Suomi oli Venäjän Suurruhtinaskunta ja autonominen tasavalta, niin se mahdollisti Sionistiliikkeen kokoontumisen Suomen maaperällä (Israelin ystävien 100 historiikki).

Suomessa perustettiin v.1908. Israelin Ystävät niminen yhdistys, jonka tarkoituksena oli tukea Ukrainalaissyntyisen Messiaanisen juutalaisen Naphtali Ruditztynskin evankelioimistyötä Venäjällä, Puolassa ja eri puolilla Keski-Euroopassa.

Kuva: T. Tikkanen

Naphtali Rudnitzky (4. touukokuuta 1869 NikolajevUkrainaVenäjä – 1940 Ruotsi) oli juutalaiskristitty pappi, lähetyssaarnaaja ja kirjailija. Hänellä oli merkittävä rooli Israelin Ystävät ry:n perustamisessa Suomeen 1900-luvun alussa ja hän oli eräs varhaisimpia julkisesti kansallissosialistien toimintaa Saksassa arvostelleita kirjoittajia  Ruditztynski teki evankelioimistyötä Saksan juutalaisten keskuudessa 1930 luvulla suuren juutalaisyhteisön keskellä ennen holocaustia (Israelin ystävien 100 historiikki).

Ennen Juutalaisvaltion perustamista Britannian pääministerinä toiminut Britannian pääministeri, Artur Balfourd antoi 11 päivä helmikuuta 1917 Balfourin julistuksen, jossa kaikille maailman juutalaisille myönnettiin lupa palata omaan kotimaahansa ja ostaa sieltä itselleen maata, Britannian valvonnassa ja suojeluksessa.

Theodor Herzl ennusti kirjassaan, ”Juutalainen valtio” Juutalaisen kansan paluun isiensä maalle ja itsenäisen valtion perustaminen, kun hän kirjoitti vuonna 1896 ”noin 5–50 vuoden kuluttua Palestiinaan perustetaan juutalaisvaltio.” Sitä ennen Natsit ehtivät surmata holocaustissa kuusimiljoonaa juutalaista.

Tuon hirvittävän kärsimysnäytelmän jälkeen koitti vihdoin päivä, jolloin Israelin ensimmäiseksi pääministeriksi valittu Ben Gurion luki 14.5.1948 Tel Avivin kaupungissa sijaitsevan museon pihalla Israelin valtion Israelin itsenäisyysjulistuksen ja nosti Daavidin tähtilipun salkoon. Tel Aviv toimi tuolloin vastaperustetun itsenäisen valtion ensimmäisenä pääkaupunkina. Chaim Weizmann valittiin Israelin ensimmäiseksi presidentiksi. Israelin asukasluku oli tuolloin n. 650 000.

Ennen Israelin valtion perustamista Kansainvälinen YK -järjestö teki 29.11.1947 myönteisen päätöksen Juutalaisvaltion perustamista tietyin reunaehdoin, joka sisälsi myös palestiinalaisvaltion perustamisen samalle alueella. Palestiinalaiset itse vastustivat tuota päätöstä. Britannian vetäytyi alueelta ennen YK antamaa määräaikaa jättäen pienen juutalaisvaltion vihamielisten arabien keskelle.

Jerusalemin kaupungin muuria. Kuva: T. Tikkanen

Itsenäisyysjulistusta seurasi viiden Arabivaltion hyökkäys Israelin kimppuun. Egyptin, Syyrian, Jordanian, Libanonin ja Irakin sotilasjoukot muodostivat n. 100 000 armeijan Israelin, noin 30 000 käsittävän heikosti varustettua armeijaa vastaan. Kysymyksessä oli Goljatin hyökkäys pientä paimentolaisarmeijaa vastaan. Pieni Israel piti kuitenkin pintansa ja löi kahdeksan kuukautta kestäneessä sodassa vihollisten joukot ja valloitti 27 000 neliökilometrin alueesta 15 000 neliökilometriä hedelmällistä maa-aluetta ja julisti sodan päättymisen jälkeen, 23. tammikuuta 1950 Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Israelissa oli vuonna 2020 noin 9,2 miljoonaa asukasta (nykyisin 9.8 milj.) Virallinen kieli on heprea. Arabian kielen virallinen asema poistettiin heinäkuussa 2018. Israelin asukkaista 78 % on juutalaisia, 17 % arabeja ja loput druuseja ja muita vähemmistöjä. Israelin arabit ovat enimmäkseen sunnimuslimeja tai kristittyjä. Israelin naapurimaita ovat Egypti, Jordania, Syyria ja Libanon. Israelin pinta-ala on 20 700 km², johon on laskettu mukaan Golanin kukkulat, mutta ei Itä-Jerusalemia, Länsirantaa tai Gazan kaistaa.

Israel on valtiomuodoltaan demokratia ja kehittynyt teollisuusmaa. Israelin elintaso on Lähi-idän korkein. Israel on OECD:n jäsen. Israel on sijoittunut korkealle valtioiden vertailussa koskien mm. naisten turvallisuutta, innovaatioiden määrää, elinajanodotetta, onnellisuutta ja korkeakoulutuksen kansalaisten määrässä.

Kirjoittaja: pastori ja Israelin matkoilla matkanjohtajana toiminut Teuvo Tikkanen yhdessä vaimonsa Lean kanssa

Previous

Raportti rautaesiripun takaa: Mitä Venäjällä nyt tapahtuu – kristittyjen parissa?

Next

Pyhäin miesten päivän puhe Tukholmasta

7 Comments

 1. Vesa Kultalahti

  Hyvä Rauli että saa vähän infoa Israelista ja sen historiasta,muistakaamme siunata heitä kansana joka on Jumalan silmäterä🙏

 2. Arto Flink

  Hyvä että myös muistat juutalaisia ja Israelia.

 3. Sirpa

  Kiitos jälleen Saakohan noita kirjoja vielä jostaa. Tienraivaajat ja Pitkä vaellus” – osat 1–4 Poul Borchsenius??

  • Teuvo Tikkanen

   Tervehdys Sirpa! Tienraivaaja kirjaa voi kysellä hellunt,srk väeltä jos jollakin olisi tallella? Itselläni kirja on hävinnyt joten en voi lainata. Pitkävaellus kirjasarja on vauriottunut monesta eri syistä joten sitäkään en voi antaa luettavaksi. AikaMedialle voisi esittää toivmuksen ottasivatko uusinta painoksen näistä kirjoista?

 4. Raimo Itkonen

  Israelin kansalla on todella Jumalan valallaan antama oikeus Raamatun luvattuun maahan Israeliin. Kuitenkaan edes kaikki kristitytkään eivät tunne Raamattuaan, eivätkä tämän vuoksi tunne näitä asioita tarkemmin. Siksi he ovatkin muiden kansanryhmien ja median tarjoamien valetietojen ja mielipiteiden ohjailtavissa suhteessaan Israelin oikeudesta omaan maahansa. Jumalan kasvattikansaa ja silmäterää vainotaa paholaisen ruokkimalla vimmalla.

 5. Tuija Valtanen

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja terveisiä Jerusalemista.

 6. Olavi Lehtikevari

  Kiitos hyvästä ja asiallisesta kirjoituksesta – Jumala varjelee Silmäteräänsä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–