Venäjän historian ymmärtäminen – tärkeätä

Ovatko Kiovan kirkot Venäjän vai Ukrainan varhaishistorian pyhiä temppeleitä? Kuva: R. Lehtonen

Koko Suomen kristillinen Patmos-radio lähettää torstaina 21/4 klo 19:03 (Suomen aikaa) Rauli Lehtosen ja Timo Pellisen analysoivan uskonnollispoliittisen ohjelman, jolle Venäjän hyökkäys Ukrainaan luo synkkiä kehyksiä.

24. helmikuuta alkaneen hyökkäyksen yhteydessä Venäjällä kiellettiin sota-sanan käyttö. Aloite tuli Venäjän presidentiltä ja rikkeet säädöstä kohtaan voivat johtaa jopa vankeuteen. Monet länsimaalaiset ihmettelivät miksi Vladimir Putin toistuvasti käytti sodasta aivan uutta termiä – sotilaallinen erikoisoperaatio – ja miksi valehteleminen näin vielä vahvistettiin maan parlamentissa, eli duumassa. Syynä oli se, ettei maan perustuslaki anna presidentille oikeutta aloittaa (hyökkäys) sotaa, ilman päättävien elinten hyväksyntää! Varovainen kysymys siis:

Kuka siis on rikkonut Venäjän federaation lakeja ja kenet pitäisi oikeastaan tuomita?

Prinssi Vladimir antoi kastattaa itsensä vuonna 987 ja myös suuren osan kansaansa Dneprjoessa. Kuva: R. Lehtonen

Ukrainan ja Venäjän yli 1000 vuotta kestäneen kristillisen historian aikana uskovat ovat kokeneet paljon vaikeuksia ja vainoja. Välillä evankeliset kristityt ovat joutuneet ateistisen politiikan uhriksi – oikein kunnolla – välillä jopa ortodoksikirkon syrjinnän kohteeksi. Toisinaan taas ns. ”kevätkaudet” ovat antaneet tarvittavaa hengähdystaukoa seurakunnille. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kristityt joutuvat Venäjällä, sekä Itä- ja Länsi-Ukrainassa maksamaan kovaa hintaa vakaumuksestaan. Tällä kertaa sodan suoranaisena tuloksena.

Timo Pellinen haastattelee Maailman helluntailiikkeen uskonnonkomitean sihteeriä, Rauli Lehtosta, Venäjän ja Neuvostoliiton kristillisen historian merkittävimmistä tapahtumista, alkaen 1800- luvulta aina 1990-luvun loppuvuosille saakka. Keskustelu avaa uusia näkökulmia tämän päivän uskonnollisen politiikan ymmärtämiselle ja analysoi aikaamme erityisesti Venäjän kristittyjen ja seurakuntien tulevaisuuden kannalta.

Timo Pellinen ja Rauli Lehtonen kävivät yhdessä opettamassa Kaukasian Teologisen seminaarin lähetyskurssilla. Kuva: D. Dzebisashvili
 • 19:03 (klo 18:03 Ruotsin aikaa)
 • ASIAA AJALLEMME
  • 19:05
  • 58 min. Radioblogi – Venäjän historian ymmärtäminen
  • Rauli Lehtonen, toim. Timo Pellinen

www.patmos.fi/radio-patmos/

Voit myös kuunnella ohjelman blogiltamme napsauttamalla Radioblogi 58min – ikonia (löytyy blogin etusivun oikealta puolelta). Siinä ohjelman nimi on toinen, eli  Venäjän kristittyjen historia muutosten keskellä.

R. Lehtonen

Previous

Kristus ei jaksanut kantaa ristiänsä Golgatalle

Next

Venäjän voitonjuhlien varjossa – paljon salattua

2 Comments

 1. Martti Ahvenainen

  Kuuntelin ohjelman. Erinomainen historiakatsaus.

 2. Saara Minkkinen

  Kiitos Rauli Lehtosen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–