Venäjän ja Ukrainan juutalaisten unelma – ensi vuonna Jerusalemissa

Kuva: Yksityinen arkisto

Neuvostoliitto avasi 1980-luvun lopulla juutalaisille mahdollisuuden muuttaa Israeliin. Tämän seurauksena 60 000 juutalaista muutti vuosittain intensiivisimmän jakson aikana. Muutto *IVY:stä Israeliin jatkuu, mutta jotkut ovat päättäneet jäädä odottamaan. Toisista on tullut Jeesukseen uskovia ja he ovat liittyneet messiaanisiin seurakuntiin.

Neuvostoliiton viimeisessä väestönlaskennassa vuonna 1989 maassa oli 1,7 miljoonaa juutalaista. Samaan aikaan juutalaiset järjestöt ilmoittivat, että määrä oli 4-6 miljoonaa. Ero johtui siitä, että monet rekisteröivät itsensä venäläisiksi välttääkseen näin alkuperästään johtuvaa syrjintää.

Nykyään Venäjän juutalaisten määrä vaihtelee 228 000:sta 1,5 miljoonaan. Määrä laski dramaatttisesti vuonna 1989 johtuen maastamuuton tulvasta, joka kulminoitui kun Neuvostoliitto muutti uskontopolitikkaansa vuonna 1988. Tämä johti siihen, että 800 000 juutalaista muutti Israeliin vuosina 1989-1994.

Luvattu maa Siperiassa

Kun juutalaisten haaveet Luvatusta maasta lisääntyivät Venäjällä 1920-luvulla, Josef Stalin halusi antaa heille oman alueensa – Siperiasta, läheltä Kiinan rajaa.

Ajatuksen esitti sveitsiläinen arkkitehti Hannes Meyer, mikä johti päätökseen ratifioinnista vuonna 1931. Kolme vuotta myöhemmin perustettiin Juutalaisten autonominen piirikunta, ja Birobidzhanista tuli sen pääkaupunki vuonna 1937.

Birobidzhanin rautatieasema. Kuva: wikipedia.en ja wikipedia.org

Tämän jälkeen kirjailija David Bergelson rupesi kirjoittamaan propagandatekstejä jiddishin kielellä, mikä innosti juutalaisia muuttamaan Juutalaisten autonomiseen piirikuntaan. Tämän seurauksena yli 1 000 perhettä muutti sinne Yhdysvalloista ja Etelä-Amerikasta.

Vuosina 1946-1948 tuli juutalaisten aalto myös Neuvostoliitosta kun 10 000 juutalaista karkoitettiin Birobidzhaniin. Internointiin tuomitut vangit eivät saaneet palata kotimaihinsa kärsimänsä tuomion jälkeen. Siksi monet juutalaiset lähetettiin maanpakoon Juutalaisten autonomiseen piirikuntaan. Kun juutalaisten vainot lisääntyivät 1950-luvulla kielsi Stalin kaikki juutalaiset järjestöt ja jiddish korvasi heprean juutalaisten virallisena kielenä.

Autonomisella alueella asui korkeintaan 30 000 juutalaista. Birobidzhanissa on nykyään 75 000 asukasta, joista lähes 2 000 on juutalaisia.

Paikallisen synagogan lisäksi kaupungissa on myös baptisti- ja helluntaikirkko. Messiaaninen seurakunta pitää jumalanpalveluksia sekä hepreaksi että venäjäksi.

Minä panen sinut pakanain valkeudeksi, että minulta tulisi pelastus maan ääriin asti. (Jes. 49:6). Kuva: H. Berg

Vainotaanko juutalaisia nykyisinkin?

Juutalaisten syrjintä Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainan itäosissa on aiheuttanut ongelmia monille viime vuosina. Joskus vainot ovat olleet tarkoituksellisia ja suunniteltuja. Toisinaan niitä taas ei ole voitu rekisteröidä. Syrjintä tulee ja menee, ja näyttää riippuvan poliittisista tuulista.

Isänmaalliset tunteet ovat nousseet pintaan Venäjän ja Ukrainan sodan yhteydessä. Tämä on johtanut vähemmistöjen tilanteen pahenemiseen. Ukrainan päärabbin mukaan useat poliittiset johtajat heidän maassaan ovat juutalaista syntyperää, mikä on johtanut heidän olosuhteidensa paranemiseen viime aikoina. Vaikeuksia kuitenkin on, sillä hallituksen politiikka ei kaikilta osin ole aina saanut jalansijaa.

Monet juutalaiset ovat olleet merkittäviä poliittisella areenalla Venäjällä ja Ukrainassa. Venäläinen oppositiopolitiikko Boris Nemtsov – joka murhattiin vuonna 2015 – sekä entinen presidenttiehdokas ja shakin maailmanmestari Garri Kasparov ovat molemmat juutalaista alkuperää, samoin kuin Ukrainan entinen presidentti Petro Porosenko ja entinen pääministeri Volodymyr Hrojsman.

Kuuluisat juutalaiset muusikot, kuten David Oistrach, Yehudi Menuhin, Vladimir Ashkenazy ja Lenoid Bernstein saivat erittäin myönteistä huomiota Neuvostoliiton aikana, niinkuin legendaarinen näyttelijä Jurij Stojanov. Vanhukset ja sairaat, jotka eivät pärjää omin voimin, ja joiden unelma luvatusta maasta tuntuu hyvin kaukaiselta, tarvitsevat erityisesti esirukouksiamme.

Yksi Venäjän ehkä pidetyimmistä näyttelijöistä ja artisteista, Juri Stojanov (vasemmalla), on juutalaista syntyperää. Tässä yhdessä artikkelin kirjoittajan kanssa Helsingin asematunnelissa. Kuva: S. Khairutdinov.

Messiaanisia seurakuntia

Venäjällä ja Ukrainassa on yli 100 messiaanista seurakuntaa. Suurimmat sijaitsevat Moskovassa, Kiovassa, Rivnassa ja Minskissä. Niillä on sosiaalista toimintaa ja ne jakavat sekä venäjän- että hepreankielisiä Raamattuja. Ukrainassa messiaaniset seurakunnat ovat rekisteröineet liiton, joka auttaa erityisesti maan itäosissa sukujuuriensa vuoksi vainottuja. Tilanne on parempi Länsi-Ukrainassa ja Kiovassa jossa suurimassa messiaanisessa seurakunnassa on yli 2 000 jäsentä.

Keski-Aasiassa on edelleen paljon Buharan juutalaisia, jotka muuttivat keskiajalla Iranista Uzbekistaniin. Useat heistä ovat tulleet kristityiksi ja liittyneet kirkkoihin Samarkandissa, Buharassa sekä Bishekissä. Suurimmat Keski-Aasian messiaaniset seurakunnat sijaitsevat näissä kaupungeissa. Vainot juutalaisia ja kristittyjä kohtaan ovat lisääntyneet Keski-Aasiassa, mikä on vaikeuttanut jumalanpalvelusten ja uskonnollisten juhlapäivien viettämistä.

Samarkandin (ja Keski-Aasian) kristityt ja juutalaiset unelmoivat siitä, että he eräänä päivänä pääsisivät Jerusalemiin. Kuva: Veli Stefanuksen yksityinen arkisto

Puhuessani joidenkin messiaanisten juutalaisten kanssa panen merkille, että heidän visionsa näyttää edelleen olevan: Ensi vuonna Jerusalemissa! Monien kohdalla visio on jo toteutunut. Messiaaniset juutalaiset ovat vieneet uskonsa mukanansa Israeliin. Nykyään siellä on yli 10 000 venäjänkielistä kristittyä, jotka tunnustavat Jeesuksen Messiaakseen ja Vapahtajakseen.

Rauli Lehtonen

*IVY: Itsenäisten valtojen yhteisö, johon useimmat neuvostotasavallat liittyivät Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Georg Ahonen on kääntänyt artikkelin ruotsista suomeen

Previous

Hyökkääkö Venäjä Ukrainaan?

Next

Idän joulut eroavat meidän jouluistamme

7 Comments

 1. Kalevi Moilanen

  Rukoillaan että todella pääsevät Jerusalemiin

 2. Risto Kujala

  Juutalaiskansan kärsimystie

  Sinä päivänä sammui tähti,
  Kansa Juudan kun kotoa lähti.
  Mikä onkaan matkan pää,
  koti rakas kun taakse jää

  Tunteet vaihtui tuskien yössä,
  oli pimeyden voimat työssä.
  Kipu raastoi ihmisten rintaa,
  pimeys maksoi kallista hintaa.

  Eikö kukaan rakasta meitä
  kun kuljemme tuskien teitä.
  Näkeekö Jumala taivaan,
  kansaa Juudan, kun viedään vaivaan.

  Oli Messias silloinkin työssä,
  kun kuljitte tuskien yössä.
  Hän avasi portit taivaan
  ettei tienne johtaisi,ikuiseen vaivaan.

  Kuule ääni Messiaan rakkaan
  Hän rakastamasta ei lakkaa,
  Hän portti on ikuiseen rauhaa,
  sinne missä ei myrskyt pauhaa.

 3. Raimo Rautio

  Kiitos Rauli näistä mielenkiintoisista ja vaikuttavista kirjoituksistasi. Jotain liikahtaa aina syvällä sydämmessä ja rukousmieli elpyy.

  • Rauli Lehtonen

   Kiitos Raimo esirukouksistanne ja paljon terveisiä teille sinne Espanjaan. Hienoa että sielläkin muistetaan juutalaisia ja heidän haasteellista tilannettaan!

   • Sirpa Viljanen

    Kiitos jälleen Rauli.
    Mielenkiintoisesta kirjoituksesta.
    Kiitetään taivaan Isää että hänen suunitelmastaan ja pyydetään siunausta ja varjelusta jokaiselle juutalaiselle

 4. Riitta Koskinen

  Suuret kiitokset Rauli näistä kaikista kirjoituksistasi.
  Luin yhdellä kertaa monia rästiin jääneitä, tosi mielenkiintoisia kirjoituksiasi.

  Olen paljon rukoillut Ukrainan kansan ym. puolesta samoin kuin Venäjän ja Ukrainan johtajien puolesta, jotta he tekisivät Jumalan tahdon mukaisia päätöksiä jne!
  Myös tärkeää olisi Suomen kansan että ukrainalaisten tehdä parannus!

  Joitakin aikoja sitten näin lyhyen filmin pätkän jossa muistaakseni puolalaiset rukoilivat polvillaan kaduilla.
  Meilläkin esim. Pres. Kyösti Kallio sota-aikaan kehoitti suomalaisia radion kautta rukoilemaan Suomen puolesta. Ihmiset kaupoissakin polvistuivat rukoilemaan ja säilyimme itsenäisinä! RUKOUS KANTAA! Tehdään samoin! Siunattua Juhannuksen aikaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–