Koiravaljakon ajomatkan päässä pelastuksesta

Salehardin mammutti. Kuva: Jelena V.

Syksy on käytännössä jo ohi. Pian tulee ensimmäiset lumet – ainakin Siperiaan. Se on sitä paitsi ikuisen roudan maa. Tuhansia vuosia vanha jää, joka saattaa olla jopa 500 metriä paksu, lepää peitteenä maan yllä. Jenisei- ja Leenajoen välisellä alueella asuvat alkuperäiskansat kutsuvat kotimaataan ”Mammuttien maaksi”, koska jäisen maan alta on kaivettu esiin satojen mammuttien jäännöksiä.

   Jos Siperian ikuiselle roudalle rakentaa talon, se vajoaa maan sisään kuin kerälle kierinyt eläin. Jos rakentaa jäätyneelle maalle tien, se rupeaa vajoamaan hitaasti sen uumeniin, eikä sitä sitten enää näy. Pystytä hautakivi jäiselle tundralle, niin vuosien päästä et enää löydä sitä, koska maa on niellyt sen itseensä. Siksi jakuutit ja nganasanit rakentavat talonsa jään päälle pystytetyille paaluille. Näin he suojelevat maata sulamasta ja taloja vajoamasta sen alle.

   Kun ensimmäiset lähetyssaarnaajat vierailivat koiravaljakoillaan eräässä Jenisein alueen kylässä Siperiassa, humalasta hoippuvat miehet kohtasivat heidät. Kylän keskustaa lähestyessään näky tuli joka askeleella masentavammaksi: miehet, naiset ja lapset olivat kaikki juovuksissa ja kylä oli kuin jähmettynyt horrokseensa kylmän pakkasen puristuksessa. Uupuneina ihmiset laahustivat ympäriinsä likaisissa vaatteissaan. Toivottomuuden ilmapiiri näkyi kaikkialla. Talot olivat hajoamaisillaan, sairaala oli suljettu, kulttuuritalon katto oli korjaamatta, eikä teitä pitkin voinut auraamattomuuden vuoksi ollenkaan kulkea.

Monet Siperian kansoista ovat poronhoitajia. Kota on usein heidän asuinsijansa. Kuva: Balti Misjonikeskus

   Vuosikymmeniä asukkaat olivat myyneet venäläisille kalaansa, marjojansa, sekä turkiksia viinaa ja aseita vastaan. Nyt monet olivat alkoholisoituneet. Kun votkakuljetukset saapuivat helikopterilla kylään, koko väestö saattoi maata puolitajuttomana useita päiviä, ennen kuin krapulan hellitettyä päästiin taas aloittamaan elämän välttämättömät askareet.

   Jokin aika sitten sain vierailla tuossa samassa kylässä, jonne ensimmäiset Suomessa painetut Raamatut olivat tulleet vuonna 1997. Moottoriveneemme rantautui kuusituntisen matkamme jälkeen rannalle, jota kyläläiset itse kutsuivat satamaksi. Tuulenvire siveli kasvojamme, kun lapset suurin silmin seurasivat tavaramme lastatusta kylän ainoaan autoon. Kylävanhin Tyganov oli tilannut sen meitä palvelemaan. Joka puolella oli liikettä ja toimintaa. Ihmiset höyläsivät, sahasivat ja naulasivat talojaan, joita aikaisempien tulvien jäljiltä oli remontoitava. Tyganov näytti meille ylpeänä, miten hänen kylänsä oli uudestaan nousemassa jaloilleen:

Monet Venäjän kylät sijaitsevat kaukana sivilisaatiosta, jokien rannalla. Kuva: Jelena V.

   – Kaikki on muuttunut sen jälkeen, kun uskovaiset aloittivat työnsä täällä. Ihmiset ovat saaneet toivon uudesta tulevaisuudesta. Tässä on lääkärin vastaanotto, tuolla näette uuden kulttuuritalon, jonka kyläläiset ovat rakentaneet. Koulu sijaitsee hiukan alempana. Sillä on pihamaa höylätyistä laudoista, ettei kevät- ja syyssateiden lieju estäisi lasten leikkimistä koulun pihalla. Laudat on saahattu sirkkelillä, jonka uskovat ovat lahjoittaneet …

   Koiravaljakon ajomatka pelastuksesta

   Viimeisenä iltana kokoonnumme rukoushuoneelle, jonka ilmapiiri osoittaa selvästi, että paikka on kylän paikoista pyhin. Punainen matto johtaa alttarille. Penkit ympäröivät salia niin, että keskellä oleva tyhjiö jää ikään kuin kehikoksi. Siihen voi polvistua ja antautua kokonaan Jumalalle. Alttarille laitetaan Avainmedialta saadut pyhät Raamatut ja kirjat.

Hnegellinen kirjallisuus kiinnostaa kyläläisiä. Kuva: Venäjän Evankelisen Uskon Unionin arkisto

   Kylän 200 asukkaasta 20 tuli kokoukseen. He olivat saaneet nähdä seurakunnan synnyn. Joka kymmenes asukkaista uskoo nyt Jeesukseen! Kokouksen jälkeen lähdemme joen rannalle, koska kaksi nuorukaista menevät kasteelle. Vaikka veden lämpötila on vain viisi astetta, heidän sisimmästään huokuu lämmin rakkauden henki – he haluavat haudata menneen elämänsä kasteen kautta Kristukseen.

   Kun Jumalan lämpö valtaa, ihmisten vanhat rakennelmat vajoavat syvälle maan uumeniin ja Jeesus rupeaa luomaan uutta.  Hän haluaa rakentaa Siperian kansojen hengellisen kodin ristin paaluille, niin että se heijastaisi säteitään jääparketeilla kulkeville kansoille. Kristus haluaa koota valkopukuisen joukon myös mammuttien maasta. Hän tahtoo haastaa meitä muistamaan myös taigan ja tundran heimoja. Ihmiset jotka eivät ole kuulleet sanomaa Vapahtajasta asuvat ehkä vain koiravaljakon ajomatkan päässä pelastuksesta. Heille tulisi kertoa, että tiettömän Siperiankin kautta voi löytää ladun tai väylän iankaikkiseen elämään.

Rauli Lehtonen

Jumala haluaa koota valkopukuisen joukon myös mammuttien maasta. Kuvaaja tuntematon

Previous

Ukrainan helluntaiherätyksen kansainvälisen työn johtaja Tukholman suomalaisessa Filadelfiassa

Next

Kansainvälinen rukoussunnuntai vainottujen puolesta

18 Comments

 1. Tuomo Kursu

  Kiitos 🙏

 2. Vera M.

  Kiitos!!!

 3. Arto Flink

  Kiitos jälleen Rauli.

 4. Närhi Erkki

  Upean puhuttelevaa uutisointia Rauli!Terv.Eki!

 5. Antti Karjalainen

  Täyttä asiaa! Kiitos Rauli. Ps. Venäjänkielinen Lasten Raamattu on toimitettu!

 6. Pertti Juntura

  Kiitos Rauli! Mielenkiintoista ja rohkaisevaa.

 7. Sisko Viljanen

  Kiitos 🙏🏼❤

 8. Raimo Itkonen

  Tervehdys Rauli!
  -Hyvä, kun muistutat noista viinan kirouksista.
  -Samalla tavoin kauppiaat, sekä valtion ja yhtiöiden agentit tekivät aikoinaan kauppaa intiaanien kanssa Amerikassa, vaihtoivat turkiksia ja muita luonnontuotteita viinaan ja kivääreihin.
  -Siperian luonnonkansat ja muut asukkaat elivät aikoinaan perhekunnissa ja heimoyhteisöissä kovan ruumillisen työn ja luonnon olosuhteiden alaisina vapaasti liikkuen omilla paimennus-, kalastus- ja metsästysalueillaan.
  -Kun emävaltion järjestys levisi kaikkialle, heidänkin perinteisille liikkuma- ja asumaalueilleen, heiltä vietiin silloin oma luonnonläheinen elämäntapansä ja heistä tuli hallitsevan vallan renkejä ja kaikenlaisten tilapäisten työtehtävien suorittajia. Heidän omaa vapaata kultuuriansa he eivät enää pystyneet harjoittamaan. Pakanauskoistakaan ei heille ollut apua, mutta kun kristinuskon lähetit saavuttivat heidän alueensa, tarjoutui heille tie pelastukseen.
  -Jeesuksen sovitusveri ja Jumalan armo kelpasi heidän kärsiville, odottaville, etsiville mielilleen.
  -Kristuksen evankeliumin auttava, lohduttava pelastus oli ihanaa voidetta heidän surkeaan elämäänsä.
  -Kun he aukaisivat sydämensä ja mielensä Kristukselle ja ottivat vastaan Hänet elämänsä Herraksi ja Valtiaaksi, niin silloin laskeuti heihin Pyhä rauha ja uusi elämä. He uudistuivat, uudesti syntyivät Jumalan lapsiksi ja heille alkoi uusi raitis elämä. Kiitos, Hallelujaa, Aamen.

 9. Raimo Rautio

  Kiitos Rauli. On hienoa nähdä ja kuulla mitä Jumala on tehnyt mammutien maassa. Siunausta työllesi.

 10. Petri Nurminen

  Kiitos Rauli! Nämä ongelmat vaivaavat useita vähemmistökansoja, mutta, kuten tässä, on olemassa vahvoja esimerkkejä siitä mitä tapahtuu, kun Jumalan valtakunta tulee paikkakunnalle. Pimeys väistyy ja valkeus voittaa, sitä saa aikaan Jeesus!

 11. Sirpa Viljanen

  Kiitos 🙏 muistetaan

 12. Teuvo Tikkanen

  Kiitos hienosta kirjoituksesta Rauli! Hyvä Sanoma Jeesuksesta muuttaa ihmisten elämää, asuipa missä maailman kolkalla tahansa. Venäjä on suuri maa jonne mahtuu kymmeniä eri kansanryhmiä ja he kaikki tarvitsevat kuullaa Jeesuksesta! Siunausta edelleen työhösi!

 13. Kalevi Moilanen

  Mahtavaa luettavaa mitä Jeesus saa aikaan kun ilmestyy ihmisten elämään ja siunausta Rauli jatkossakin

 14. Martti Kallionpää

  Kiitos Rauli
  Aivan mahtavia uutisia. Herra vaikuttaa väkevästi Siperiassa. Siunaan työtäsi Venäjän kansojen parissa ja Ukrainassa

 15. Aino Yli-Vainio

  Rauli, kiitos taas kerran tästä mielenkiintoisesta”matkasta!”
  Siunaten!

 16. Pirkko

  Kiitos Jeesukselle joka voi muuttaa pimeyden vallan.

 17. Väkeviä Jumalan tekoja, joista suuri maailma ei paljoa tiedä. Kiitos, Rauli, että teet niitä tunnetuiksi.

 18. VESA-PEKKA LANNE

  Kiitos Rauli tästä kirjoituksesta! Oli todella puhutteleva! Työ on vielä kesken. Rukoilkaa elon Herraa, että Hän lähettäisi työmiehiä noillekin seuduille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–