Jesus4Eurasia valitsi Marinin kesäkuun suomalaiseksi

Kesäkuun suomalainen 2021, mualiman matkaaja Kalevi Marin. Kuva: Yksityinen arkisto

Suomen evankelisten kristittyjen joukkoon kuuluu monia taustavaikuttajia, jotka eivät kovinkaan usein näyttele pääroolia median otsikoissa. Yksi heistä on Savosta kotoisin oleva Marin, Mualimankaekkeus-järjestön perustaja.

Vuosikymmeniä Kalevi Marin on työskennellyt niin sanottuna teltantekijänä muun muassa Saudi Arabiassa, Israelissa, Venäjällä, Liettuassa, Keniassa, Malawissa, Nigeriassa ja Brasiliassa. Hänen ”telttansa” eivät kuitenkaan ole olleet kankaasta tehtyjä, vaan viimeisen päälle tasokkaita taloja, kirkkoja, kiinteistöjä, studioita, lastenkoteja ja jopa compoundeja islamin pyhille paikoille.

Näille alustoille herätyksen tukipilarit on pystytetty. Jumalan valtakuntaa levittävät seurakunnat ovat voineet iloita hänen kättensä töistä. Mualimankaekkeus järjestön kautta hän on ollut istuttamassa metsää, järjestänyt terveydenhuollon koulutusta, kehittänyt maanviljelystä, hyötypuutarhan hoitoa, sekä kouluttanut työntekijöitä käsityöhön ja kaupankäyntiin. Jesus4Eusian on nyt valinnut Kalevi Marinin kesäkuun suomalaiseksi vuonna 2021.

Kalevi haluaa kuitenkin menestyksen hetkenä erityisesti kiittää vapaaehtoistyöntekijöiden antaumuksellisuutta ja kaikkia niitä, jotka ovat vuosien aikana mahdollistaneet Mualimankaekkeuden suuret panostukset eripuolilla Afrikkaa, Aasiaa, Etelä-Amerikkaa ja Eurooppaa. Ilman itsensä uhraavia avustajia siunausrikkaasta työstä ei olisi tullut mitään, toteaa Kalevi Marin.

Nokian mies Savosta

Ensimmäistä kertaa muistan tavanneeni Kalevi Marinin synnyinseuduillani Nokialla. Silloin hänen sydämensä sykki Neuvostoliiton kirjallisuustyölle, sekä Venäjän suomensukuisille ja evankelioimattomille kansoille. Tätä pohdiskellessani olen erehtynyt(?) mielessäni kyselemään, että tuleekohan kaikki Suomen hyvä Savosta ja Nokialta?

Nokian koski ja taustalla näkyvä paperitehdas symbolisoi sitä energiaa ja voimaa, jota on monien nokialaisten kautta saatu kanavoida eri puolille Tellus planeettaa. Kuva: www.wikipedia.org

Ajattelen Nokian renkaita, Nokian kännyköitä ja Nokian kaapeli- ja paperitehdasta, joka perustettiin jo vuonna 1878. Siunattua on ollut myös Nokian helluntaiseurakunnan ja Vapaakirkon toiminta vuosien varrella. Ne ovat historian saatossa lähettäneet kymmenittäin vaikuttajia eri puolille Suomea ja jopa maailmaa.

Kalevi syntyi Kuopiossa ja vietti siellä myös nuoruutensa ajat aina armeijaikään saakka. Vaimonsa hän löysi Jyväskylästä ja on sen jälkeen asunut ”sudettisavolaisena” muun muassa Oulussa, Lappeenrannassa, Keminmaalla, Keravalla ja tietysti myös – Nokialla.

Kesäkuun suomalainen Kalevi Marin täydentää hienosti kuuluisien nokialaisten suoraa. Mieleeni tulee Nokialla aikaansa viettäneet pastorit Arvo Venäläinen, Sulo Pärssinen, Jaakko Heinonen, Jarmo Makkonen, Tuomas Jäntti, lähetyssaarnaajat Kielo Bondén, Åke ja Pirkko Söderlund, sekä Kruunukalusteen perustaja Kauko Salmela. Nyt tahdon joukkoon lisätä vielä Kalevi Marinin, sekä hänen merkittävän työtoverinsa ja vaimonsa Pirjon.

Kalevi Marinin isä oli intohimoinen Ilmestyskirjan tutkija. Häneltä Kalevi sai erityisen kiinnostuksen Israeliin ja lopunajan tapahtumiin, joita hän on varsin syvällisesti tutkinut ja myös pitänyt opetusiltoja näistä aiheista eri kirkoissa. Hänen harrastuksensa erityisaloihin kuuluvat nimenomaan Israelin ja arabimaidenväliset suhteet, joihin hän on kymmenien matkojensa yhteydessä saanut asiantuntijan analysoivaa syvyyttä. Näitä kokemuksiaan hän mielenkiintoisella tavalla onnistuu kytkemään myös meidän aikamme Lähi-idän uskonnollispoliittisiin tapahtumiin ja lopunajan profetioihin.

Kalevin keidashetkiin kuuluu usein kirjallisuus. Kuva: Yksityinen arkisto

Seuraavassa blogissa Savonmualta syntyisin oleva Kalevi Marin kirjoittaa ajastaan Saudi Arabian pyhässä kaupungissa. Siellä hän sai tutustua islamin johtajiin ja omin silmin nähdä paikallisseurakunnan synnyn.

Toivotamme näin ”Kesäkuun suomalaiselle” Marinille Jumalan siunausta ja onnittelemme samalla myös blogimme lukijoita, jotka pääsevät ensi kerralla tutustumaan Islamin pyhään kaupunkiin Kalevin varsin jännittävien kokemusten kautta.

Lopuksi vielä muistutus siitä, että kesä on vihdoinkin saapunut Pohjolaan – nauttikaa siitä täysin siemauksin!

Rauli Lehtonen

Previous

Venäjä rajoittaa saarnaajien ja pappien koulutusta.

Next

Teltantekijänä Saudi-Arabian pyhässä kaupungissa

5 Comments

 1. Olavi Hyppönen

  Kalevi Marin on hieno mies, veli Herrassa. Maan hiljaisia, tasainen ja viisas. Olen saanut kunnian oppia häntä hieman tuntemaan. Maan hiljaisilla on useasti suuri merkitys, että jokin nn näkyvä projekti saa alkunsa. Ilman heitä, lukuisia puurtaija evankeliumin työn hedelmä olisi jäänyt kehnoksi. Mutta juuri näitten ahkerien tähden työ Herrassa kantaa useasti suurta hedelmää. Todellinen palkan maksu on silloin kun pääsemme perille. Siunausta Kaleville!

 2. Tapio Jokitulppo

  Tunnen Kalevin sattumoisin siten, että olemme tavanneet pyöräilyn merkeissä. Olin vuonna 2013 lähdössä Filippiineille omalle lähetystyömatkalle ja Kalevilla oli minulle siunaus sitä matkaa varten. Viimeisen kerran saimme tavata ennen matkaa Järvenpään Arkin miesten saunaillassa ja olin pari paivää aikaisemmin salaa huokaisillut Jumalalle, jos ennen matkaani saisin käydä hierojalla. Niin kävi että Kalevi antoi minulle lahjakortin sellaiseen tietämättä rukouksestani … Siinä tiesin, että matkani tulee olemaan Jumalan armoituksen alla ja niin se olikin. Tapasin tulevan vaimoni siellä, jonka Jumalalta olin pyytänyt ja matka oli siunausta täynnä muutenkin. Jumalalle kiitos ja myös Kaleville lojaaliudesta Herran työssä. Pian nähdään taas…

 3. Tuija Valtanen

  Onnittelut Marinille tätä kautta. Kaunis työnhedelmä näkyy hänen palvelutyössään. Siunausta eteenkinpäin!

 4. On todella paikallaan kunnioittaa Raulin tavoin Kalevin mittavaa työsarkaa lähetyksen rintamalla. Yhteinen taival hänen kanssaan alkoi 1970-luvun puolivälissä perustaessamme nykyisin termein lähetysnäkyä kantavien globaalien ammattilaisten yhdistystä. Kalevi on toteuttanut niitä visioita käytännössä lukuisissa maissa Pirjon antaessa arvokkaan tukensa. Mainitsemisen arvoinen on myös Kalevin musiikkilahjakkuus. Tiedän jonkun ammattimuusikon lähettäneen oppilaitaan kuuntelemaan Kalevin pianonsoittoa helluntaiseurakunnassa oppiakseen kunnon säestystä ja luovaa improvisointia.

 5. Rauno Välimäki

  Onnittelut Kaleville hienosta arvostuksesta!
  Minulla on ollut ilo ja kunnia työskennellä Kalevin kanssa Israelissa monissa projekteissa
  joissa Kalevi on ollut projektin johtajana.
  On ollut mielenkiintoista kuulla Kalevin ”seikkailuista”mailmalla.
  Kiitos tähänastisesta, Siunausta ja voimia uusiin”seikkailuihin”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–