Euroopan buddhalaiset asuvat Venäjällä

Rauli Lehtonen (vasemmalla) Ulan-Uden helluntaikirkon edessä yhdessä vähemmistöön kuuluvan seurakunnan jäsenen kanssa. Kuva: Ivan Martshuk

On mielenkiintoista seurata miten Venäjän presidentti Putin kantaa huolta venäläisistä eri puolilla maailmaa. Samanaikaisesti monet maan vähemmistöt kokevat olevansa syrjittyjä. Jotkut saattavat kuolla sukupuuttoon jopa meidän sukupolvemme aikana.

Noin 25 miljoonaa venäläistä asuu maansa rajojen ulkopuolella. Viime vuosina Putin on ollut erityisen huolestunut Krimin, Itä-Ukrainan, Baltian ja jopa Suomen 70 000 venäläisen tilanteesta. Heidän olosuhteensa ovat aiheuttaneet hänelle paljon murhetta.

Venäjällä asuu yli 120 virallista kansaa, joista 21:llä on oma tasavalta, parlamentti ja presidentti. Heidän autonomiansa on antanut mahdollisuuksia omakielisiin lehtiin, teattereihin, televisio- ja radio-ohjelmiin, sekä kouluihin, joissa voi opiskella omalla äidinkielellään. Viime aikoina mahdollisuuksia on kuitenkin rajoitettu.

Kolme buddhalaista kansaa

Muutamat näistä vähemmistöistä lukeutuvat buddhalaisuuden kolmanteen pääsuuntaukseen nimeltä Tiibetin buddhalaisuus. He ovat jääneet jopa monilta kristityiltä unohduksiin, vaikka he asuvat itäisessä naapurimaassamme ja kuuluvat Euraasian suurimpiin lähetyshaasteisiin.

Näihin kansoihin kuuluu noin miljoona asukasta. Kalmukit ja burjaatit ovat kielellisesti sukua mongolialaisille, kun taas tuvalaiset ovat turkinsukuisia. Heillä on kullakin oma autonominen tasavaltansa Mongolian pohjoispuolella lähellä Baikaljärveä, sekä Kaspian meren länsirannalla – eli meidän Euroopassamme.

Varsin harvat tietävät, että turkinsukuisten buddhalaisten parissa on ollut hengellistä herätystä sen jälkeen, kun he saivat omakielisen Uuden testamentin vuonna 2001. Venäjänkielinen Kniga narodov, 2018 (Kansojen kirja) arvioi kristittyjen tuvalaisten määrän olevan yli 2000, mikä on Siperian kansoihin sopeutettuna varsin korkea luku, ottaen huomioon heidän väkilukunsa, joka on 264 000.

Buddhalaisten keskus

Venäjän buddhalaisten keskus sijaitsee runsaat 20 km Burjatian pääkaupungin Ulan-Uden ulkopuolella. Siellä on vieraillut muun muassa Tiibetin buddhalaisten uskonnollinen johtaja Dalai Lama, sekä tuhannet muut pyhiinvaeltajat eri puolilta Venäjää.

Buddhalaisuuden suosio on vahvistanut burjaattien kansallista identiteettiä. Etniset jännitteet venäläisten ja burjaattien välillä ovat vaikeuttaneet slaavilaisten seurakuntien evankelista toimintaa. Vaikka 465 000 burjaattia onkin väkiluvultaan tällä hetkellä Siperian suurin vähemmistö kiinalaisten jälkeen, heidän määränsä kuitenkin vähenee koko ajan suhteessa valtaväestöön. Omassa tasavallassaan heitä on enää vain noin 25 %.

Cornelius Rahmn (vasemmalla) ja Edvard Stallybrass lähtivät lähetystyöhön Venäjän buddhalaisille alueille jo vuonna 1818
Kuva: A.V. Tivanenko, 2009

Ensimmäiset lähetyssaarnaajat muuttivat Englannista ja Ruotsista burjaattien alueelle jo vuonna 1818.  Lontoon lähetysseura lähetti Edvard Stallybrassin ja Cornelius ja Rahmnin Selenginskin kylään, jossa Venäjän tsaari Aleksanteri I oli lahjoittanut heille maa-alueen Selengajoen rannalla. Sinne he perustivat koulun ja rupesivat kääntämään Raamattua burjatian- ja mongolian kielelle. Ensimmäiset osat valmistuivat 1834.

Merkittävin historiallinen tapahtuma oli kuitenkin se, että ensimmäiset kiinankieliset Uudet testamentit onnistuttiin kuljettamaan juuri Burjatian kautta Pekingiin vuonna 1819. Kiina oli sulkenut itärannikon satamansa ulkomaalaisilta laivoilta. Näin ensimmäiset Robert Morrisonin kääntämät raamatun osat jouduttiin kuljettamaan Venäjän Kauko-Idässä sijaitsevaan Magadanin satamakaupunkiin ja sieltä sitten hevosrahtina Selenginskiin.

Ensimmäiset Kiinan Uudet testamentit

Cornelius Rahmn onnistui paikallisten kontaktien kautta järjestämään kuljetuksen Kjachtan raja-aseman kautta Kiinan puolelle. 1820 Lontoon lähetysseura sai vahvistuksen siitä, että ensimmäiset testamentit olivat tulleet perille Pekingiin. Näin Venäjän kristityt saivat järjestää historian ensimmäisen Kiinan raamattujen salakuljetusprojektin!

Nykyään Burjatiassa on noin 1500 evankelista kristittyä, joista noin 400 on burjaatteja. Mongolian, Valko-Venäjän ja Liettuan helluntaiherätyksen lähettejä toimii tällä hetkellä maassa. Suomesta Avainmedia, Patmoslähetys ja Salon helluntaiseurakunta ovat osallistuneet uranuurtavaan työhön erityisesti lasten parissa. Tämän lisäksi päihdehuoltotyö on ollut toiminnallisesti varsin tehokasta..

Lasten leiri Kyzylissä, Tuvan autonomisen tasavallan pääkaupungin ulkopuolella. Kuva: yksityinen arkisto

Kalmukit jääneet jäljelle myös evankelisuudesta

Kalmukit ovat määrältään 200 000 ja Euroopan ainoa buddhalainen kansa. He asuvat Kaspianmeren luoteisrannalla ja ovat saaneet nimensä mongolian sanasta chal`mak, joka tarkoittaa ”jäljelle jäänyttä”. Nimi juontaa vuoden 1771 tapahtumiin, jolloin Venäjän mongolit suunnittelivat salaista paluuta takaisin Kiinaan. Neljäs tammikuuta, jolloin exoduksen oli suunniteltu tapahtuvan, Volgajoen jäät sulivat, eivätkä länsirannalla asuneet 50 000 mongolia voineet ylittää jokea. Siksi he jäivät jäljelle ja heitä ruvettiin kutsumaan ”jäljelle jääneiksi”, eli kalmukeiksi.

Volgajoen itärannalla asuneet 170 000 Venäjän mongolia kuitenkin onnistui lähtemään 5000 kilometriä pitkälle matkalleen kohti Kiinaa. Ainoastaan puolet lähtijöistä selviytyi hengissä esi-isiensä maahan Tianshan-vuoriston taakse. Nykyään näitä mongoleja asuu Kiinassa 146 000 Aksun ja Korlan alueella. Kiinaan muuttaneita kutsutaan torguteiksi.

Vuonna 2008 vierailin Kalmukian pääkaupungin, Elistan baptistikirkossa, jossa oli 50 jäsentä. Nykyään seurakunta on kasvanut ja helluntaiseurakuntia on perustettu ainakin neljälle uudelle paikkakunnalle Helluntaiunionin Vuosi Jeesukselle-kampanjan tuloksena. En voi unohtaa miten Elistan uskovat rukoilivat Pohjois-Kiinan sukulaiskansansa puolesta. Vaikka heidän välillään oli 5000 kilometrin matka, niin he suunnittelivat erään perheen lähettämistä torgutien pariin Aksun alueelle.

Pari vuotta sitten kuulin, että veli oli lähetetty matkaan. Hänet oli otettu rakkaudella vastaan ja ensimmäiset torgutinkieliset evankeliset kokoukset järjestettiin Kiinan unohdettujen Tiibetin buddhalaisten alueella.

Rauli Lehtonen

Artikkeli on julkaistu myös Ristin Voiton joulunumerossa 2020 (51-53).

Previous

Vuoden 2020 mahtavin joulukertomus – löysivät toisensa 35 vuoden jälkeen

Next

Jumalan Sana ei tyhjänä palaja (Jesaja 55:11)

12 Comments

 1. Marko Selkomaa

  On sulla kyllä kova tietopohja veljeni. Kiitos taas erinomaisesta blogista ja informaatiosta. Siunausta Rauli, jatka tietosi ja näkemyksesi jakamista kirjallisesti, sillä sana on miekkaa väkevämpi.

  • riitta koskinen

   Sinulla on tosi mielenkiintoisia kertomuksia & historiaa luettavaksi. Olet kävelevä tietokirja. Voimia sinulle!

 2. Jouko Ruohomäki

  Erittäin informoiva ja mielenkiintoinen kirjoitus. Kiitos siitä.

 3. On todella arvokasta saada tallennetuksi ja jaetuksi tällaista harvinaislaatuista tietoa saavuttamattomien tavoittamisen historiasta ja nykypäivästä. Tätä voi pitää merkittävänä kulttuuritekona!

 4. Raimo Itkonen

  Kiitos tiedoistasi Rauli!
  -Kyllä Venäjällä lähetyssarkaa löytyy, ei vain pienempiä kansakuntia ja ryhmiä, vaan myös tosi suuri perinteinen uskonoppiryhmä, Venäjän muslimit.
  -Heitä on paljon Kaukaasian alueella, Aasiassa ja Volganmutkassa (Kazastan), sekä myös ympäri suurta Venäjää, entisen Neuvostoliiton asuttamis- ja työllistämisprojektien tuloksena.
  -Kazastanissa ja Tatarstanissa asuu suuret joukot islaminuskoisia tataareja.
  -Ordotoksiuskonto on vahvistunut Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, mutta ovatko valtion toimet saaneet muslimiyhteisöt vetäytymään puolustuskannalle, ”barikaadeille”, kristinuskoa vastaan?
  -Kuitenkin helluntalaiset ovat pitkään (jo tsaarinaikaan) tehneet lähetystyötä Venäjällä, joten ehkä muslimit suhtautuvat meihin suopeammin nykytilanteessa?
  -Saatamme vain toivoa ja rukoilla, että Jumala aukaisee ihmisten sydämet vastaanottavaisiksi Jeesukselle ja että myös vallanpitäjien mielet pehmenevät kuulemaan Jumalan, Kaikkivaltiaamme tahtoa.

 5. Marko Peltola

  🙏

 6. Timo T. Pellinen

  Kiitos Rauli jälleen blogistasi! Kiitos rohkeudestasi tuoda esille näkökulmia, mitä ei pahemmin valtamediassa näe. Huomioin jälleen myös kuvituksen. Kiitos!

 7. Mika Lallukka

  Todella mielenkiintoista ja koskettavaa tietoa!

 8. Pirkko Ruohoniemi

  Kiitos Rauli taas tästä mieleen kiitoisesta asioista kyllä se on mieltä ylentävää saada lukea ihmisistä jotka elävät ja ovat niin kaukaista kansaa jännää tietää heidän olemassaolosta

 9. Antti Aro

  Kiitos Rauli jälleen uutta lähetystietoa jota kuulen ensikerran

 10. Pentti ja Vuokko Warberg

  Kiitos Rauli ! Mielenkiintoista ja jännittävää luettavaa!
  Runsasta siunausta alkaneelle vuodelle ja uusien haasteiden
  parissa. Terveisin!

 11. Aino Yli-Vainio

  Kiitos Rauli!
  On nämä sinun blogisi niin mielenkiintoista luettavaa ja todeta itselleen
  miten minun tietoni on tosi vajavaista??
  Niin paljon on sinulla annettavaa!
  Siunausta sinulle ja perheellesi 🙏♥️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–