Mitä tapahtuu, kun kukaan ei enää osaa lukea?

Tukholman toiseksi suurin aamulehti Svenska Dagbladet kirjoitti 17. syyskuuta, miten Ruotsin ja ilmeisesti myös muiden Pohjoismaiden 7-15 vuotiaat lukevat yhä vähemmän. Valtion medianeuvosto on todennut hiljattain julkistetussa tutkimuksessansa, että vain 11 prosenttia maan nuorista lukivat säännöllisesti kirjoja, tai lehtiä – vuonna 2011 luku oli vielä 23 prosenttia.

Sen sijaan he käyttävät aikaansa 2-3 tuntia päivässä sosiaalisen median ja pelien seurassa. Tytöt tosin haluaisivat lukea enemmän, mutta siitä ei vain tahdo tulla mitään … Samassa artikkelissa kerrotaan, että pokien keskuudessa vastustus lukemista kohtaan on kuitenkin massiivista ja kehitys jatkunee tulevaisuudessa ilmeisesti syöksykierteenä entistäkin alhaisimpiin lukuihin. Näin on tapahtunut, vaikka valtion ja koululaitoksen taholta on jo viimeisen 20 vuoden ajan huomattavasti panostettu lukutottumuksien parantamiseen. Silti tilanne ei ole parantunut yhtään.

Virossa digitalisointi on tapahtunut nopeammin kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa – näin kirjoitetaan. Tallinnan helluntaikirkon raamattukoulussa jopa Venäjältä tulleet opiskelijat käyttävät tietokoneita ja älypuhelimia. Kuva: R. Lehtonen

Mielessäni herää kysymys: Mitä tapahtuu sinä päivänä, kun kukaan ei enää osaa lukea? Pitääkö kaiken tiedonvälityksen silloin tapahtua audiona ja/tai videona? Millä tavalla lukemattomuus vaikuttaa ihmisen aivokapasiteettiin? Supistuuko ihmisen kreatiivisuus ja mielikuvitus, jos ollenkaan ei lueta? Muuttuvatko mielleyhtymät primitiivisemmäksi, jos kaikki koettu välittyy pelkästään kuvana, tai äänenä? Pohdiskelenpahan vain …

Entä Raamatun luku?

Tehdään olettamus, että lukutottumukset ovat prosentuaalisesti vähentyneet myös seurakuntien jäsenistön parissa, ja että vain noin kymmenen prosenttia lukisi säännöllisesti. Silloin herää kysymys: Lukevatko kaikki näistä kymmenestä prosentista myös Raamattua säännöllisesti? Uskallan olettaa että ihan kaikki eivät ilmeisesti lue. Se tarkoittaisi Raamattua säännöllisesti lukevien määrän putoavan alle 10 prosentin. Uskaltaako kukaan teistä rakkaista lukijoista arvata miten suuri määrä jäsenistämme lukee Raamattua säännöllisesti?

Ruotsin Ekumeniakirkon julkaisema lehti, Sändaren, totesi vuonna 2016 tekemässään puhelintutkimuksessa, että vain 7 prosenttia luki Raamattua kuukausittain, ja ainoastaan 2 prosenttia teki sitä päivittäin! Samana vuonna Dagen-lehti toteaa artikkelissaan, että naiset lukevat Raamattua enemmän kuin miehet. Hyvä näin – joskus tuntuu muutoin siltä, että naiset ovat miehiä aina parempia kaikessa – paitsi tietysti painonnostossa ja moukarinheitossa.

Rakkaat ystävät, nyt kun pandemia on antanut meille enemmän aikaa kotioloissamme, tehkäämme yhdessä Raamatunluvun vallankumous – aloittakaamme se tässä ja nyt – yhdessä.

Tahdon uuden syyskauden alettua haastaa jokaisen seurakuntalaisen lukemaan läpi vähintään yhden Uuden testamentin kirjan/kahdessa viikossa. Jos voit lupautua tähän Tukholman Suomalaisen Filadelfian aloittamaan Uusi testamentti läpi vuodessa – projektiin, niin pyydän sinua ystävällisesti ilmoittamaan siitä joko rauli.lehtonen@gmail.com , tai vaikkapa kommenttina blogini sivuilla. Näin voimme julkistaa aikeemme ja muodostaa yhteisen rintaman Jumalan Sanan puolesta.

Lähdetään ”uimaan vastavirtaan”. Voimme aloittaa niin sanotun Raamatunluku-herätyksen.  Se voisi muodostua vastapainoksi kaikille niille jopa seurakunnissa ja kirkoissa ilmeneville epämääräisille normittomuuksille, joita viime aikoina on ruvettu todistelemaan jopa yksittäisillä Raamatun jakeilla – ja nimenomaan sen vuoksi, kun ei tunneta Pyhiä kirjoituksia kunnolla. Tehdään yhdessä parannus ja aloitetaan heti lukeminen. Silloin siitä hyvää tulee.

Rauli Lehtonen

Previous

Mitä Valko-Venäjällä tulee tapahtumaan?

Next

Hyviä uutisia ja haasteita heimokansojen parista

12 Comments

 1. Petri Nurminen

  Erittäin tärkeä ja ajankohtainen asia! Mitä vähemmän tunnemme kirjoituksia, sitä suurempi vaara meillä on eksyä nykyisen ajan opintuulissa. Näinhän Herrakin sanoi: ”Te olette eksyksissä, koska ette tunne Kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.” Matt.22:29 (RK-käännös).
  Hengellisen elämämme perustus ohenee huomattavasti vähäisen raamatunluvun johdosta emmekä osaa silloin perustella asioita muutoin kuin inhimillisellä viisaudella. Kun uskomme perustusta koetellaan, kaikki se mikä ei perustu Jumalan ilmoitukseen, sortuu.
  Raamattu on ollut kautta aikojen vaarallinen ja jopa kielletty kirja, koska sen on havaittu olevan yhteydessä hengelliseen herätykseen ja ei-kristillisen kulttuurin ja tapojen hylkäämiseen.
  Siispä jatketaanpa Raamatun lukemista innokkaasti!
  Ilmoittaudun ilolla projektiin mukaan.

 2. Marko Peltola

  ??

 3. Martti Ahvenainen

  Nämä luvut Raamatun lukemattomuudesta ovat hätkähdyttäviä. Miten lie Suomessa uskovien keskuudessa.. Jokaisen uskovan tulisi lukea Jumalan sanaa päivittäin!

 4. Pauli Lintunen

  Kyllä Raamatun lukeminen on tärkeää päivittän, syömmehän ruokaakin päivittäin . Eipä tosiaan näytä hyvältä tilastot.

 5. Pirkko Lönegren

  Olen mukana raamatunlukuherätyksessä!

 6. Seppo Luokkala

  Olen mukana Raamatunlukuherätyksessä

 7. Esko+Halme

  Monet lukevat tekstejä kännykästään tai muulta ruudulta, joten lukeminen ei sinänsä ole loppumassa. Ja joillakin on Raamattukin digitaalisessa muodossa. Mutta tosiasiaksi jää, että Sanan lukeminen on vähentynyt, digitaaliset laitteet vievät varmasti uskoviltakin aikaa, jonka he ennen käyttivät Raamatun lukemiseen. Ei hyvä!

 8. Jouko Ruohomäki

  On oikein hyvä, että kampanjoidaan Raamatun lukemisen hyväksi. Mutta ei pidä unohtaa, että pelkkä lukeminen tuskin riittää. Ennen puhuttiin sisälukutaidosta, nykyisin medialukutaidosta. Tekstiä pitäisi myös ymmärtää. Jos tekstin merkitys jää hämäräksi, into lukemiseen laimenee. Raamatun lukemista varmaan kannustaisi selkeät ohjeet raamatullisen tekstin ymmärtämiseksi.

 9. Raili Kursu

  Korona aika on saanut aikaan omalla kohdalla halun rukoilla ja lukea Raamattua. Herra on yllättänyt avaamalla sanaansa uusiin oivalluksiin. Otan vastaan Haasteen.

 10. Sirpa

  Lähden mukaan ?
  Jouko Ruohomäen kirjoitus on hyvä muistaa.
  Tule mieleen Jeesuksen sanat – Te olette eksyksissä koska ette tunne Kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa

 11. Marja-Leena Lintunen

  Otan ilolla Raamatun luku haasteen vastaan , tämä korona aika on antanut enemmän aihetta lukea Jumalan sanaa, kuin aiemmin. Jumalan sanasta saan voimia jokaiselle päivälle.

 12. Haaste on hyvä ja oikea, ja olen innolla siinä mukana. Tosin kuulun itsekin siihen pieneen prosenttiin, joka lukee päivittäin – Raamattua ja yleensä muutakin. Ajattelenkin, että yksilöjä koskevien Raamatunlukuhaasteiden lisäksi meidän pitäisi tehdä muutakin. Esim. enemmän RYHMIÄ, jossa luetaan/ kuunnellaan Raamattua yhdessä, jopa kerrotaan suullisesti kertomuksia ja keskustellaan niistä muutaman kysymyksen avulla. Sana tulee yllättävän paljon elävämmäksi, kun se kerrotaan elävästi, verrattuna yksin lukemiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että yhteiskuntamme ja kristinusko on vasta Gutenbergin jälkeen alkanut painottaa yksilöllistä lukemista, ja niin hyvä asia kuin se onkin, ei se ole ainoa tapa tuntea Jumalan sana ja kasvaa uskossa. Jeesus ja apostolit käyttivät muita keinoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–