Raamatullinen Azerbaidzhan – evankeliumin haastemaita

Monia Kaukasuksen alueen kirkoista ruvettiin rakentamaan Andreaan, Bartolomeuksen ja Taddeuksen lähetystyön tuloksena. Kuvassa Ristin kirkko, joka sijaitsee jo ennen Kristuksen syntymän aikaa rakennetun Mtskhetan kaupungin lähellä olevalla vuorella. Kuva: R. Lehtonen

Jerusalemin alkuseurakunta lähetti apostoleja nykyisen Azerbaidzhanin alueelle. Silti kristittyjen määrä on maassa niin alhainen, että azerikansa lasketaan mantereemme tavoittamattomien kansojen joukkoon. Avainmedia tukee azerinkielistä TV-työtä ja järjesti myös hiljattain Azerbaidzhanin seurakunnille suuren määrän Raamattuja. Seurakunnat kiittävät Suomen kristittyjä kirjoista.

325 kilometriä Bakusta voi löytää Azerbaidzhanin muinaisen pääkaupungin nimeltä Shaki, jossa on ollut asutusta jo noin 2700 vuotta. Se sijaitsee Kaukasuksen alueen vuoristossa lähes 2000 metrin korkeudella. Vajaa 10 kilometriä kaupungista on Kis-niminen kylä, jonka kivitetyt kadut ja talot jättävät varsin eksoottisen kuvan. Kaikista huomiota herättävin arkkitehtuurinen rakennus on kirkko keskellä kylää. Sekin on rakennettu kivestä.

Kisin asukkaat väittävät että Jeesuksen veljen ja Jerusalemin alkuseurakunnan johtajan lähettämät lähetystyöntekijät olisivat rakentaneet kirkon jo vuonna 78 jälkeen Kristuksen syntymän. Viime vuosien aikana siellä on tehty paljon kaivauksia kuuluisan arkeologin Nazib Muchatarovin johdolla. Hänen teoriansa on, että kirkon historia löytää alkunsa ajanlaskumme ensimmäiseltä vuosisadalta, minkä hän yrittää todistaa kaivauksiensa tulosten kautta.

Azerbaidzhan – kristitty maa ja -historia

Kristinuskon varhainen vaikutus ilmenee siitä, etteivät ensimmäisten apostolien joukkoon kuuluneet Andreas ja Pyhä Taddeus vierailleet ainoastaan Armeniassa, vaan myös nykyisen Azerbaidzhanin alueella. Löytyy todisteita siitä että Taddeus olisi tehnyt julistusmatkoja myös nykyisen Iranin azerinkielisille alueille ja käännyttänyt siellä suuren osan väestöstä kristinuskoon. Palattuaan Armeniaan hänet kuitenkin tapettiin vihamielisten asukkaiden aloitteesta, mutta hänen seuralaisensa nimeltä Elisej onnistui kuitenkin palaamaan hengissä takaisin Jerusalemiin.

Jatkossa Elisej vältteli armeniankielisiä alueita, mutta teki kuitenkin lähetysmatkoja sekä Kaspian- että Mustan meren seuduille. Hänen työnsä kautta nykyisen Azerbaidzhanin alueet evankelioitiin ja maa, jota silloin kutsuttiin Kaukasian Albaniaksi, julistautui kristilliseksi valtioksi vuonna 325.

Arabit tunkeutuivat kuitenkin vuonna 639 maahan ja he rupesivat islamisoimaan miehittämiään alueita. Uskonnolliset levottomuudet levisivät eri puolille Kaukasusta, niin että Jerevan, Tbilisi, Baku ja Pohjois-Iran joutuivat miehitetyksi vuoteen 656 mennessä. Sen jälkeen kristittyjä ruvettiin syrjimään ja jopa vainoamaan. Azerien kristilliset juuret revittiin ylös ja kristillinen historia yritettiin kaikin tavoin unohtaa ja myöhemmin jopa salata.

Neuvostoaikaan azerinkielisiä kristillisiä seurakuntia ei juuri ollut Azerbaidzhanissa. Slaavilaisia rekisteröityjä baptistiseurakuntia löytyi suurimmista kaupungeista. Pienemmillä paikkakunnilla evankeliset yhteisöt olivat maanlaisia. Kristittyjä oli prosentuaalisesti lähes yhtä vähän kuin Keski-Aasian tasavalloissa ja azerikansa kuului Kaukasuksen vähiten evankelioitujen kansojen joukkoon.

235 000 Georgian asukkaista ovat azereja. Monet heistä asuvat Tbilisissä, Georgian pääkaupungissa. Kuva: R. Lehtonen

Herätystä ja kasvua

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kristittyjen määrä on kasvanut azerien parissa ja seurakuntia on perustettu myös Iranin puolelle. Azerinkielinen työ on kuitenkin edelleen monien rajoitusten kohteena ja suurin osa seurakunnista on maanlaisia, koska uskonnon vaihtamista on laissa rajoitettu. Azerit lasketaan syntymästään muslimeiksi. Näin ollen: Jos joku valitsee Kristuksen pelastajakseen, hänet katsotaan vaihtaneen isiensä uskon toiseksi. Siksi suurin osa azerinkielisistä ryhmistä on joutunut toimimaan venäjänkielisten seurakuntien rekisteröinnin alaisuudessa.

Kesällä 2019 Avainmedia ja pari Ruotsin seurakuntaa saivat yllättävän mahdollisuuden välittää azeriseurakunnille omakielistä Jumalan Sanaa, joka merkitsi paljon kristityille, koska Raamatuista ja Uusista testamenteista on ollut suuri pula maassa. Avainmedia on myös ollut tukemassa Kanava Hayatin azerinkielisiä televisio-ohjelmia, sekä järjestämässä Raamattukouluja Azerbaidzhanin ja Georgian uskoville. Viime aikoina monet koulun oppilaista ovat perustaneet monia uusia seurakuntia. Jotkut heistä ovat tehneet lähetystyötä jopa Turkin ja Iranin azerialueille. Muistakaa tätä kasvavaa työtä rukouksin, että Jumalan Sana saisi levitä saavuttamattomien kansojen pariin.

Voit tukea tätä työtä Tukholman Finska Filadelfian kautta (Ruotsalainen pankkisiirtonumero on 5704-0503).

Rauli Lehtonen

Avainmedia, Tukholman Suomalainen Filadelfia ja Boråsin helluntaiseurakunta ovat Kaukasuksen alueella kouluttaneet monia lähetystyöntekijöitä. Jotkut heistä työskentelevät nykyään Azerbaidzhanissa, Iranissa ja Turkissa. Kuva: R. Lehtonen

Previous

Onko profeetta Daniel haudattu Samarkandiin?

Next

Siperian porot pelastivat Amerikan eskimot

14 Comments

 1. Arto Flink

  Kiitos Rauli hyvästa kirjoituksesta.Siunausta myös sinulle ja työllesi.

 2. Matti Salehag

  Kiitos Rauli kiinnostavasta ja hyvästä kirjoituksesta, on hyvä saada kuulumisia
  lähetystyöstä ja historiasta.
  Siunausta työllenne.

  • Rauli Lehtonen

   Tuntuu Matti hyvältä saada myönteistä palautetta Boråsista saakka – suuret ja kunnioittavat kiitokset.

   Mitä muuten vanhalle työtoverilleni, veljellesi, kuuluu? Olimme yhdessä Fristadissa viikonloppuvuorossa töissä, silloin kun opiskelin Göteborgissa ja Tukholmassa.

   Terveisiä hänelle. Anna blogini osoite, jos häntä vain kiinnostaa.

 3. Tuomo Kursu on

  Kiitos Rauli!

 4. Esko+Halme

  On suurta, että azerienkin keskuudessa on hengellinen työ uudelleen virinnyt, kun islamin miekkalähetys teki lähes lopun alkuseurakunnan aloittamasta lähetystyöstä. Kiitos Rauli tästä rohkaisevasta infosta.

  • Janne

   Kiitos mielenkiintoisesta informaatiosta!
   Siunaavin terveisin Janne Åkerlund!

   • Rauli Lehtonen

    Kiitos sinulle Janne.

    Miten menee? Oletko jo päättänyt minne lähdet pastoriksi? Palaatko Ruotsiin, vai jäätkö Suomeen?

    Ellei ole tiedossa paikkaa sinulle ja ”ruustinnallesi”, niin Azerbaidzhanissa on kyllä papeille ja heidän vaimoilleen suuria ja mielenkiintoisia haasteita. Siellä voi käyskennellä opetuslasten jalanjäljissä. Pitkässä juoksussa askeleet voivat johtaa aina Babyloniaan saakka!

 5. Esko Pakarinen

  Tere Rauli Kiitos hyvistä, ja asiallisista kirjoituksistasi jotka minä suurella mielenkiinnolla luin On se valtavaa Jumalan armoa,että näihinkin maihin on evankeliumia nyt viety, vaikkakin suurien vaikeuksien kautta Siunausta!

 6. Marko Tabell

  Hei !

  Avasin sivut ensimmäistä kertaa ja tuli hyvät muistot mieleen. Asuimme vaimomme kanssa 2011-2015 Bakussa, lä-työn merkeissä.

  • Rauli Lehtonen

   Olitko kotoisin Vammalasta/Sastamalasta, vai sekoitanko sinut veljeesi, tai johonkin muuhun samannimiseen? Oliko veljesi etunimi Ari?

   Rauli

   • Marko Tabell

    Hei !

    Kyseessä serkkuni Ari joka perheineen ollut Israelissa ja Venäjän-Karjalassa alan hommissa. Keiteleeltä ollaan molemmat kotoisin ja itse asustelen tällä hetkellä kotinurkilla.

    Marko

    • Rauli Lehtonen

     Minusta Ari osasi myös venäjää. Joskus kuulin hänen tulkkaavan Vammalassa kokouksessa – hyvä tulkki!

     Miten sinun ja vaimosi laita, puhutteko azeria, tai venäjää?

     Kerro Arille terveisiä – jos vaikka sattuisi muistamaan …

 7. Aino Yli-Vainio

  Kiitos Rauli tästä mielenkiintoisesta artikkelista!
  Tämä on sellaista tietoa josta en ole kuullut saati sitten nähnyt…
  Sinulla on kyllä niin paljon tietoa ja kokemusta eri alueilta ja näin ollen minunkin tietoni karttuu.

  Siunaus levätköön kaiken sen työn yllä mitä teet!

 8. Harri Kröger

  Kiitos Rauli tästä artikkelista ja monista muistakin lukemistani!

  Ihailen sitä, kuinka olet sopivasti taustoittanut juttusi ja niissä on sopiva Hengen noste, joka tempaisee lukijan mukaansa.
  Uskon ja toivon, että tällä toiminnalla saadaan lisää rukoilijoita, työn tukijoita ja uusia työntekijöitä evankeliumin asialle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–