Mustat joutsenet lentävät ylitsemme

Istun Tukholman rivitalossamme ja katselen ikkunasta ulos. Kadut ammottavat tyhjyyttään, on hiljaista. Jos suuntaisin katseeni taivaalle, voisin ehkä nähdä mustan joutsenen lentävän kotikaupunkini yllä. Sen varjo ja hahmon taakse jäävä ilmavirtaus pelottavat minua.

Kun opiskelin Göteborgin Kauppakorkeakoulussa, kansantalouden ja finanssimaailman eri trendeistä muodostui suuri kiinnostukseni kohde. Vuonna 2007 Nassim Nicholas Talib loi ilmaisun ”Musta Joutsen”, josta tuli yritystalouden käsite. Se kuvaa yhtäkkistä, nopeata, odottamatonta tapahtumaa, joka jättää äärettömän kielteisen vaikutuksen ennen kaikkea taloudelliseen kehitykseen ja horjuttaa koko maailman tasapainoa. Juuri nyt voin nähdä ”mustien joutsenten” lentävän Eurooppani ja oikeastaan koko maailmani ylitse – yhtä aikaa. Suurin syy tähän kaikkeen on globalisaatio ja vääränlainen suvaitsevaisuus, vaikkei ketään löydykään joka uskaltaisi kirjoittaa, tai edes ohimennen mainita siitä. Ajatuksen analysointi kun jää virallisen niin sanotun ”mielipidekäytävän” ulkopuolelle.

Keskustapuolueen Esko Aho, josta vuonna 1991 tuli 36 vuotiaana luultavasti maailman nuorin pääministeri, kirjoittaa parhaillaan kirjaa ”Mustat joutsenet”. Ne ilmestyivät taivaalle, kun hänen piti johtaa Suomea nykyhistoriansa vaikeimpien vuosien aikana: Tuli talouskriisi, pankkien konkurssit, Neuvostoliiton romahtaminen ja miljoonat neuvostokansalaiset olivat valmiita vyörymään yli Suomen rajojen. 14/3 2020 Esko Aho kertoi Ilta Sanomille:

– Juuri nyt koronavirus tulee, niin kuin se tyypillinen musta joutsen – yllättäen – ja se tuo mukanaan paljon enemmän seurauksia kuin mitä kukaan oikeastaan olisi voinut odottaa.

– Sen lisäksi voimme luetella kasvavan pakolaiskriisin, sekä talous- ja öljysodan, joka dramaattisesti ravistelee maailman taloutta. Musta joutsen ei kuitenkaan ole mikään tilapäinen ilmiö, joka häviää, vaan se jättää aina omat jälkensä, päättää Esko Aho, joka nykyään on muun muassa Ruotsin insinööriakatemian jäsen ja on toiminut Nokian menestysvuosina myös osakeyhtiön hallituksen johtotehtävissä.

Kriisi – mahdollisuus?

Japanilaisessa ja kiinalaisessa ajattelutavassa katastrofi mielletään erityisenä mahdollisuutena, jollaista ei voi syntyä ilman kriisiä. Se on myös luettavissa kummankin kielen ”kirjaimistossa”, joka kuvaa vakavaa negatiivista tapahtumaa. Mahdollisuutta ilmaiseva kirjain on osa kriisiä kuvaavaa merkkiä. Mahdollisuus liittyy siis aina läheisesti katastrofiin. Kristillisessä ajattelussa asian voisi ilmaista kreikkalaisella sanalla ”kairos”, joka kuvaa oikeaa hetkeä – silmänräpäystä, jolloin kaikki tapahtuu. Kristittyinä meidän pitäisi tarttua juuri tähän hetkeen ja miettiä, miksi Jumala on johdattanut meidät aikamme ehkä suurimman tragedian keskelle ja vielä samanaikaisesti kun olemme osana kammottavaa näyttämöä.

Kun Esko Ahosta tuli Suomen pääministeri ja Neuvostoliitto luhistui, silloin rautaesiripun takaiset maat joutivat kasvotusten uskomattomien ongelmien ja muutosten kanssa. Joillakin alueilla yli 90 prosenttia työssä käyvistä joutivat työttömiksi. Tapahtumat johtivat glasnost ja perestroikan myötä myös vallankumoukseen, joka muutti kristittyjenkin elämän täydellisesti: Uskonsa tähden vankilaan joutuneet kristityt vapautettiin, evankelioimiskampanjoita ja hengellisiä kokouksia ruvettiin järjestämään suurissa urheiluhalleissa, kaduilla ja toreilla. Miljoonia Raamattuja, Uusia testamentteja ja kristillisiä kirjoja sai yhtä äkkiä kuljettaa rekka-autoilla rautaesiripun taakse, vaikka maa oli ollut suljettu kristilliselle kirjallisuudella vuosikymmeniä.

Kaikki tämä johti hengelliseen herätykseen, jota ei ollut milloinkaan ennen koettu Venäjällä ja Ukrainassa – kymmenet tuhannet ihmiset ottivat vastaan Jeesuksen pelastajanaan muutamien vuosien aikana. Nämä tapahtumat kulminoituivat nimenomaan Neuvostoimperiumin romahduksen vuosina. Minusta meidänkin tulisi nyt rukoilla, että Kristus johdattaisi meitä niin, että voisimme toimia oikein, oikeaan aikaan.

Valkoinen joutsen tekee jo tuloaan

Maaliskuussa olin Tampereella Saalem-seurakunnan ja Avainmedian järjestämässä konferenssissa, jossa vieraana oli myös Venäjän Helluntaiunionin johtava piispa Eduard Grabovenko. Muutamia vuosia aikaisemmin hän oli kertonut, että Venäjän Helluntaiunioniin kuului vuonna 1991 vain 61 rekisteröityä seurakuntaa – maassa jossa tänään on noin 145 miljoonaa asukasta. Vuonna 2011 seurakuntien lukumäärä oli jo 1 700. Kun konferenssin päätyttyä vetäydyimme kirkosta perinteisten suomalaisten saunaseremonioiden pariin, hän kertoi Helluntaiunioniin nyt kuuluvan jo yli 3 500 seurakuntaa ja ryhmää!

Piispa Eduard Grabovenko puhui lähes 100 henkilölle Venäjä-konferenssissa Tampereella aiheesta: Herätys Venäjällä – vaikeista ajoista huolimatta. Kuva: Rauli Lehtonen
Tampereen saunaillassa syntyi hyvin mielenkiintoinen keskustelu Euroopan tilanteesta.
Vasemmalta piispa Eduard Grabovenko, Rauli Lehtonen, pastori Ivan Borichevski.

Miksi kristillisessä mediassa kirjoitetaan niin vähän aikamme ehkä suurimmasta herätyksestä, joka tällä hetkellä on meneillään ja vielä omassa Euroopassamme? Venäjän Helluntaiherätys on lähettänyt evankelioimattomille alueille yhteensä 51 ryhmää, joissa kussakin on 25 seurakunnan istuttajaa. Siis ainakin 1.250 lähetyssaarnaajaa, jotka tulevat työskentelemään kokonaisen vuoden, perustaakseen seurakuntia. Nämä itsensä uhraavat sankarit muodostavat ”Vuosi Jeesukselle” –projektin varsinaisen ytimen.

Ystävät ovat ehtineet tähän mennessä käydä läpi jo noin 23.000 asutuskeskusta Venäjän 129.000 kylästä ja kaupungista. Grabovenko kertoi heidän rukoilleen pelastusrukouksen ainakin kolmen miljoonan ihmisen kanssa. Tämä tapahtuu samanaikaisesti kun maan uudet lait ja asetukset vaikeuttavat lähetystyötä! Eikö tämän pitäisi valaa meihin uutta uskoa? Paremmat ajat odottavat vielä meitäkin. (Jos haluat tukea tätä työtä, voit lähettää lahjoituksen Finska Filadelfian pankkisiirtotilille – Ruotsin pankkisiirto – numeroon 5704-0503. Kirjoita lahjoitukseen ”Venäjä”, niin suuntaamme uhrisi Pohjois-Venäjän pioneerityöhön. Jos asut Suomessa voit suunnata lahjoituksesi Avainmedian kautta: Danske Bank IBAN: FI56 8000 1807 55, BIC: DABAFIHH, viitteellä 210007.)

Ajattele, jos vaikka samanlainen herätys voisi syntyä Suomessa, tai Pohjoismaissa … tai vaikkapa Länsi-Euroopassa. Kun suuntaan katseeni taivaalle, niin näen miten valkoinen joutsen jo tekee tuloaan. Herätyksen ajat kyllä vielä tulevat. Herramme haluaa valmistaa meitä puhdistamalla ensin oman kansansa, mutta olemmeko valmiit taistelemaan totuuden ja Jumalan Sanan puolesta?

Me näemme miten maapalloistuminen on avannut rajat monille huolta aiheuttaville asioille: sairauksille ja kuolemalle. Jos katsomme totuutta suoraan silmiin, niin näemme myös miten suvaitsevaisuus on muokannut maaperää uusille ideoille ja ajatuksille, jotka nekin saastuttavat ja tuhoavat. Monet ovat rekisteröineet kuinka rikollisuus kasvaa ja miten moraalittomuus hapattaa yhä enenevässä määrin yhteiskuntaamme. Samanaikaisesti normeja, lakeja ja säädöksiä romutetaan. Mitä inhottavimmat käsitykset saavat yhä enemmän jalansijaa. Suvaitsevaisuus kristinuskoa ja Raamatun opetusta kohtaan kuitenkin vähenee. Toleranssia kyllä osoitetaan, mutta se ei koske kaikkia, varsinkaan kristillisiä arvoja.

Saarnatkaamme evankeliumia!

Juuri tällaisena aikana meidän tulisi ryhdistäytyä ja tehdä kaikki voitavamme julistaaksemme Sanaa.

Te olette maan suola, mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se suolataan, se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi. Te olette maailman valo, ei voi vuorella oleva kaupunki piiloutua. Eivätkä sytytä lamppua ja pane sitä vakan alle vaan lampunjalkaan ja se loistaa kaikille huoneessa oleville. Niin loistakoon valonne ihmisten edessä, jotta he näkisivät hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.” (Matt. 5: 13-14) (A Saarisalon käännös)

Jos me seuraamme näitä evankelista Matteuksen muistiin kirjoittamia ohjeita, niin uskon että ne tulevat tänä erikoisena aikana raivaamaan tietä hengelliselle läpimurrolle. Sen kaltaista emme ole omassa maassamme vielä nähneet ja se tulee vielä leviämään aina maailman ääriin saakka.

Rauli Lehtonen

Venäjän herätys on levinnyt myöskin Sacramentoon Kaliforniaan. Siellä on 103 slaavilaista seurakuntaa. Betania kirkossa kokoontuu yli 3.000 henkilöä joka sunnuntai. Monet heistä ovat lapsia ja nuoria. Kuva: Rauli Lehtonen

Previous

Lähetysjuhla Keuruun juhannuskonferenssista

Next

Kuukauden kuva – huhtikuu

10 Comments

 1. Seppo

  Kiitos Rauli.
  Mielenkiintoista luettavaa – taas jälleen. Toivotaan että valkoinen joutsen valloittaa taas meidän kesävetemme.

  Siunausta Rauli

  Seppo M. maestro

  • Rauli Lehtonen

   Seppo hyvä.

   Juuri kuulin että Ruotsissa saattaa tulla veden puute koska kemikaleista, jotka puhdistavat juomavetemme, voi tulla pulaa – kuljetukset ulkomailta kun eivät toimi. Kuljettajia on liian vähän …

   Olen kuitenkin sitä mieltä, että kyllä vettä pitäisi aina olla riittävästi valkoisille joutsenille! Vai mitä arvetelette?

 2. Pekka

  Kiitos Rauli. Elämme mielenkiintoista aikaa.

 3. Paavo Viita

  Kiitos Rauli. Hyvä kirjoitus.

 4. Jouko

  ”Kun näette kaiken tämän tapahtuvan…”
  Elämme tapahtumien keskellä, jotka pelottavat jokaista, onneksi Kristus poistaa pelkomme ja antaa rauhan sydämiimme!
  Kiitos Rauli herättävästä kirjoituksestasi!

 5. Marko Peltola

  Hyvä Rauli! Aivan naulan kantaan osui taas kuvaus nykytilanteesta! Nähkäämme itse kukin tämä vallitseva tilanne mahdollisuutena muutokseen. Ja sen sijaan, että palattaisiin entiseen, ehkä voidaankin palata johonkin uuteen, jossa on enemmän sitä alkuperäistä arvopohjaa, jota tämä viirus kriisi nyt kuitenkin kaikessa dramaattisuudessaan tuo esille!

  • Rauli Lehtonen

   En olisi Marko parahaimpana päivänänikään tätä paremmin osannut ilmaista. Meinaan kommenttisi loppuosaa. Kunhan vain osaisimme itse olla valmiit pyhittämään ruumiimme Hengen palvelukseen.

 6. Sirpa

  Kiitos Rauli, musta joutsen lentäköön ja valkonen seurakoon sitä. Rukoillaan että silmämme ja korvamme ovat auki. Jalkamme ja kätemme valmiina toiminnan Isän tahdon mukaan, siellä missä elämme ja vaikutamme.
  Saviruukkuja on paljon, kaikissa ei vaan vielä ole valmistajan leimaa eikä sen käyttötehtävää.

  • Rauli Lehtonen

   Kauniisti kirjoitettu, Sirpa.

   Hienoa on myös se, että Herra tahtoo ja voi käyttää saviruukkuja iästä, sukupuolesta, varallisuudesta ja etnisyydestä riippumatta. Uskon myös että mustatkin joutsenet voivat myötävaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat – tietämättään …

 7. Arto Hämäläinen

  Venäjä osoittaa, ettei Jumala ole unohtanut Eurooppaa. Ei ole syytä vetää päätä piiloon mörköaikana. Kiitos, Rauli, että muistutit meitä siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–