Juutalaisvaltio Venäjän alueella, oli noin 100 kertaa Israelia suurempi

Rauli Lehtosen artikkeli Kasaarivaltakunnasta julkaistiin Lähetysviestin numerossa 3, vuonna 2018. Samana vuonna Israelin Ruotsin suurlähetystö julkaisi jutun ruotsiksi kotisivullaan. Se julkaistiin myös Israels Vänner-, Uusi Yhteys- ja Världen idag-lehdessä.

Runsaat tuhat vuotta sitten oli olemassa nykyisen Venäjän alueella juutalaisvaltio, joka oli noin sata kertaa suurempi kuin nyky-Israel. Valtion nimi oli Kasaaria ja se sijaitsi nykyisen Etelä-Venäjän ja Kaukasian alueilla. Nykyisinkin on olemassa kansallinen juutalaisvähemmistö, lähinnä Liettuan alueella, jonka juuret ovat muinaisessa Kasaarien valtakunnassa.

Kasaarivaltion oletettu kartta. Kuva: Karlfk CC-BY-SA 3.0

Turkkilainen heimo valtasi 600-luvulla Kaspianmeren ja Mustan meren välisen alueen. Muutamia vuosia kestäneessä taistelussa tämä kansa opittiin tuntemaan nimellä kasaarit. Heidän valtionsa eli kukoistuskauttaan n. 1000 vuotta sitten ja se oli suurin koskaan olemassa ollut juutalaisvaltio. Kasaareja hallitsivat 700-luvulta 900-luvulle kuninkaat nimeltään Menahem ja Hanukkah. He pitivät itseään Simeonin sukukunnan jälkeläisinä.

Kaukasuksella oli asunut jo aikaisemminkin juutalaisia. Historialliset dokumentit vahvistavat, että he hakeutuivat alueille Babylonian pakkosiirtolaisuuden jälkeen. Kerrotaan myös, että Kaukasian juutalaiset olivat tekemisissä ensimmäisen kristillisen seurakunnan kanssa vieraillessaan Jerusalemissa pääsiäisjuhlilla. Muutamia heistä tuli uskoon ja he luultavasti pyysivät apostoli Andreasta, Bartolomeusta ja Taddeusta tulemaan alueelleen lähetystyöhön. Jerusalemin seurakunta, jossa Jaakob oli johtajana, lähetti heidät. Toiminta, jota ensimmäisten sukupolvien kristityt toteuttivat, jatkui ja sen seurauksena kristinusko valittiin valtionuskonnoksi Armeniassa (301 jKr.), Azerbaidzhanissa (325) ja Georgiassa (326).

Kasaarit valloittivat 600-luvulla alueen, johon kuului koko Volgan seutu, Pohjois-Kaukasus ja osia nykyisestä Etelä-Venäjästä. Heidän pääkaupunkinsa oli nimeltään Itil, joka sijaitsi Volgan suistoalueella, nykyisen Astrahanin läänissä.

Kasaarit kääntyivät juutalaisuuteen
Kasaarien kuningas päätti 700-luvun alkupuolella luopua pakanauskonnosta ja kääntyä juutalaisuuteen, josta tuli valtionuskonto. Historiankirjojen mukaan tämä tapahtui vuonna 740 jKr. Tapaus on jälleen mielenkiintoinen esimerkki siitä, miten juutalaiset ovat eri aikakausina vaikuttaneet eri tavoin ympäröivään maailmaan.

Juutalaisuuteen kääntyneen kuninkaan nimi oli Bulan. Hän kutsui Talmudin opettajia ja rabbeja Babyloniasta ja Krimiltä opettamaan uutta uskoa, antaakseen uskolle käytännöllisemmän ja uskonnollisen perustan. Nämä opettajat perustivat uskonnollisia kouluja, joissa opetettiin Tooraa sekä rakennuttivat synagogia. Kasaarien kansa sai siitä lähtien vahvan perustan juutalaisuuteen lukuisten sukupolvien ajaksi eteenpäin.Kuningas Bulan hallitsi useiden vuosikymmenten ajan aluetta, joka oli sata kertaa suurempi kuin nyky-Israel. Juutalaisten lukumäärä ei kuitenkaan ollut koskaan suurempi kuin 35 000.

Kasaarien valtakunta toimi 700-luvulta lähtien puskurivyöhykkeenä Bysantin ja vahvistuvien muslimivaltioiden välissä. Akkasadien imperiumi laajnetui 900-luvulla ja myös Bysantti kasvoi niin vahvaksi, että se alkoi uhata kasaarien kuningaskuntaa. Neuvostotutkija ja maantieteilijä Lev Gumiljovin mukaan Kaspianmeren pinta nousi samaan aikaan siten, että 2/3 kasaarien valtakunnasta jäi veden alle. Tärkeistä Itilin ja Belendjovin kaupungeista tuli Kaspianmeren Atlantiksia. Tämä heikensi valtakuntaa niin, että Venäjän alueen kansat kykenivät voittamaan sen. Siitä huolimatta, vaikka kasaarit hävisivät, heidän juutalainen valtakuntansa säilyi aina siihen asti, kunnes mongolit valloittivat Venäjän alueet 1200-luvulla. Monet kasaarit pakenivat tappion jälkeen Itä- ja Keski-Eurooppaan. Suurin osa heistä levittäytyi slaavilaisille alueille, joissa he osallistuivat juutalaiskeskusten rakentamiseen Itä-Euroopassa.

Karaiimit
Juutalaiset kasaarit puhuivat turkinsukuista karaiimien kieltä, jota Puolassa, Unkarissa ja Liettuassa asuvat karaiimit edelleen puhuvat. Heidän vanha synagogansa Trakaissa, Liettuan entisessä pääkaupungissa, on säilynyt tuolta ajalta.

Liettuan karaiimien historia alkoi kuningas Vytautas Suuren aikana. Hänen muotokuvansa löytyy melkein jokaisen karaiimin kodista. Kun sota mongolien Kultaista Ordaa vastaan oli käyty Krimillä vuonna 1397, kuningas toi 380 karaiimiperhettä Trakaihin antaakseen heille paremman tulevaisuuden. Liettuassa asuu edelleen yli 200 etnisä karaiimia, joista satakunta puhuu edelleen esi-isiensä kieltä. Puolassa karaiimeja on noin sata henkeä.

Monet niistä, jotka muuttivat Itä-Euroopasta Keski-Eurooppaan, pakkokastettiin. Siitä huolimatta heitä kutsutaan edelleen karaiimeiksi tai kasaareiksi. He ovat vahvalla todennäköisyydellä suoraan alenevassa polvessa kasaarivaltakunnan asukkaiden jälkeläisiä. Muutamat heistä muuttivat Pohjois-Unkariin, jossa jotkut kylät ovat saaneet kasaarinkielisen nimen, kuten Kozar ja Kazardie.

Askenaasijuutalaiset
Historiallisista suhteista kasaarien ja askenaasijuutalaisten välillä on olemassa teorioita. Monet tunnetut juutalaiset henkilöt olivat askenaasijuutalaisia, kuten Golda Meir, Menachem Begin ja Chaim Weizmann, koska heidän juurensa olivat Valko-Venäjällä. Kasaarivaltakunta ei koskaan laajentunut kovin kauas luoteeseen. Siitä huolimatta ei voida poissulkea sitä, että monien itäjuutalaisten esi-isät voisivat olla peräisin Kasaariasta.

Kasaarien suuruudenaika osui samaan ajankohtaan kuin Skandinavian viikinkiaika. Kasaarien valtakunta oli merkittävä poliittinen valtio 700-900-luvuilla. Se kilpaili muslimi Kalifaatin ja Bysantin kanssa mahtavuudesta.

Historialliset todisteet
Arkeologia on paljastanut monia merkkejä kasaarien, Bysantin ja Pohjolan välillä. Pohjolan kirjallisissa kronikoissa nimi ”Rus” esiintyy ensimmäisen kerran vuonna 839. Mainitussa kertomuksessa kirjoitettiin, kuinka monet pohjoismaalaiset yrittivät päästä kotiin Bysantista Frankkien valtakunnan kautta. Vuonna 2008 löydettiin Sigtunasta, Ruotsista 471 kolikkoa käsittävä löytö, jonka nuorimmat kolikot olivat peräisin kasaarien valtakunnasta. Pohjoismaiden parhain arabialaisten rahojen asiantuntija Gert Rispling piti löytöä sensaationa.

Rispling löysi myös vuonna 2002 ensimmäisen kouriintuntuvan todisteen kasaarien kääntymyksestä juutalaisuuteen. Gotlannista löytyneestä valtavassa verorahakätkön 14 000 kolikon joukosta Rispling löysi rahan, johon on kirjoitettu: ”Mooses on Jumalan lähettiläs”. Arabialaisissa kolikoissa sen sijaan lukee: ”Muhammed on jumalan lähettiläs”. Ensin mainitun kolikon kääntöpuoli voidaan selvästi yhdistää kasaareihin.

Rauli Lehtonen

Israelin kunniakonsuli Fredrik Ekholm (vasemmalta ensimmäinen), Israelin Ruotsin suurlähettiläs Ilan Ben-Dov (keskellä) ja Rauli Lehtonen poseeraavat Finska Filadelfian Israel-päivän viimeisen tilaisuuden jälkeen. Kuva: Pasi Turunen
Karaiimien synagooga Liettuan entisessä pääkaupungissa, Trakaissa. Kuva: Rauli Lehtonen

Previous

Kuukauden kuva – lokakuu

Next

Euroopan saavuttamattomat kansat

16 Comments

 1. Olipa mielenkiintoinen!

  Mycket interessant!

 2. Esko Halme

  Mielenkiintoinen juttu kaiken kaikkiaan tuo mahtava Kasaarien valtakunta! En ollut asiaan ennen törmännytkään, vaikka kyseessä ei ole mikään vähäpätöinen asia juutalaisten historiassa. Tietysti erikoinen puoli tässä on se, että kyseessä ei ollut varsinaisten juutalaisten perustama valtakunta – heitähän siis oli mukana korkeintaan 35.000 – vaan juutalaisuuteen kääntyneestä turkinsukuisesta heimosta kasaareista. Tämä kuitenkin osoittaa, että juutalaisten lähetystyö, ”mooseksenuskon” levittäminen, onnistui harvinaisen hyvin tuolla varsin suurella alueella. – Kasaarivaltion historiallinen olemassaolo herättää myös kysymyksen, kuinka suuri osa itäjuutalaisista tai askenaasijuutalaisista on todellisia etnisiä juutalaisia – ehkä vain pieni osa. Samanlaista ”aitojen” juutalaisten etsintää käydään eri puolilla, ja DNA-testejä tehdään.

  • Rauli Lehtonen

   Esko Halme.

   Todella mielenkiintoisia oivalluksia viisaalta mieheltä. Sääli vain Esko, jos olet pannut ”kynäsi hyllylle”. Koko ruotsinsuomalaisten lukijakunta kaipaa Ristin Voiton ja Avainmedia syvällisiä pohdiskeluitasi.

   Raul Lehtonen

 3. Vesa Kultalahti

  Tosi mielenkiintoista luettavaa,Lisää tällaista historiaa.

  • Rauli Lehtonen

   Vesa Kultalahti

   Jää vain seurailemaan Vesa. Historiallisia juttuja tulee kyllä vielä lisää, kunhan vain maltat odotella …

   Rauli

  • Veikko Hiiri

   Artikkelissa puhutaan Venäjästä ja venäläisistä. Sellaisia ei tuolloin ollut olemassakaan. Oli Kiovan Rusj ja monia ruhtinaskuntia ja mm. Novgorodin tasavalta. Pohjoisen Tartarian väestö pääsääntöisesti oli suomalais-ugrilaisia ja uralilais-ugrilaisia. Tämä seikka on NLn historiasra hävitetty ja siksipä muutkaan eivät sitä noteeraa. (Moskova on itseasiassa muromien kaupunki, Novgorod vatjalaisten)

   Miksi kasaarit kääntyivät juulaisuuteen?. Tuolloin orjakauppa oli suuri bisnes. Paavi määräsi, että kristitty ei saa orjuuttaa kristittyä, sama muslimien kesken. Niinpä juutalaisuus oli neutraali olotila, kasaarit ja tataarit ryöstivät Suomestakin porukkaa Euroopan ja Lähi-Idän orjamarkkinoille.

   • Rauli Lehtonen

    Kiitos Veikko täsmentävistä oivalluksista, jotka mielestäni ovat oikeita. Jos venäläiset historioitsisjat olisivat päässeet ymmärtämään suomenkielistä juttuani ja siihen tehtyjä kommentteja, he olisivat olleet eri mieltä – ainakin mitä tulee Kiovan Rusiin ja siellä asuviin slaavilaisiin, joista he mielellään käyttävät venäläisiin kytkettyjä ilmaisuja.

    Rauli Lehtonen

 4. Pauli Karppinen

  Pauli Karppinen

  Kiitos, Rauli! Minulla on juutalaisten vaelluksia käsittelevä karttakirja, jossa pääpiirteissään esitetään tuo Kasaarivaltion historia. Aineiston runsauden tähden Kasaarien osuus maailmanlaajuisten juutalaisasutusten joukossa jää pakostakin pintapuoliseksi.

  Artikkelisi oli todella syventävä, enkä ihmettele, että Ruotsin Israelin suurlähtystö tarttui aiheeseen. Sinun laaja asiantuntemuksesi avaa näkymiä meille muille, joiden kiinnostusalueet osuvat muuten muualle.

  • Rauli Lehtonen

   Pauli ja Rauli Karppinen.

   Haikeudella olemme Mailan kanssa jääneet kaipaamaan järjestämiänne ryhmämatkoja Israeliin ja juutalaiskansan ja Raamatun pyhien paikkojen alueille. Muistot ovat niin vaikuttavat, että vieläkin palailemme mielessämme menneisiin …

   Tuntui todella rohkaisevalta saada kommenttisi Pauli. Tutkitaan yhdessä lisää. Jokin tietoamme vaille jäänyt salaisuus saattaa vielä joskus paljastua Israelista, ennen kuin muutamme autuaille metsästysmaille. Ja ellei näin käy, niin sitten siellä taivaissa …

   Rauhaa Jerusalemille ja siunattua työtä teille jatkossakin toivoen

   Rauli Lehtonen

 5. Heikki Virtanen

  Tjäna Rauli!
  Kiitos hyvästä ja valaisevasta kirjoituksesta. Ahmin tuon tekstin eikä ole mitään lisättävää, sillä olihan tuo mahtavaa tietoa Tukholman piispalta!
  Mvh Heikki

 6. Aino Yli-Vainio

  Kiitos Rauli!
  Onpa historiaa josta en tiedä mitään, kuten en monesta muustakaan.
  Lukenut tätä useampaan kertaan jotta viisastuisin.
  Terveisin Aino

 7. Sirpa Siltanen

  Kiitos Rauli
  Oli todella mielenkiitoista luettavaa.
  Saaneen heittää ajatuksen joka tuli kun luin textiä ja sinulle kirjoitettuja kommentteja.
  Mitäpä jos kirjoittaisit kirjan?
  vaikkapa Pauli Karppisen kanssa yhdessä, niin me vähemmån oppineetkin saisimme janoomme juoda.
  Siunatkoon Taivaan Isä tulevassakin sinua ja Mailaa sekä koko perhettäsi

 8. Anssi T

  Löysinpä minäkin tänne! Kiitos kiinnostavasta artikkelista.

  Juttu tuli vastaan googlaamalla. Tapasin hiljattain ensimmäistä kertaa elämässäni ”vanhan ajan antisemitistin”, noin 70-vuotiaan miehen, joka kertoi erilaisia näkemyksiä tulevista maailmanajoista ja uskoi hänkin rokotteisiin piilotettuihin mikrosiruihin, tai ”nanosiruihin” kuten nykyään on muodikasta sanoa. 🙂

  Odotin jopa, että hän olisi ehdottanut valvontajärjestelmän taustavoimaksi antikristusta, mutta hänellä olikin toinen pääpahis – juutalaiset. Hän kertoi ottaneensa asioista selvää, ja uskoi sirujen takana olevan muinaisten kasaarijuutalaisten perillisten salaliitto. 🙂

 9. George L

  Täytyy muistaa että kasaarit eivät ole Aabrahamin, Iisakin, Jaakobin ja Juudan jälkeläisiä. He eivät siis ole Juudan ja Benjaminin heimon jälkeläisiä. Kabbala juutalaisuudella ei ole mitään tekemistä esimerkiksi Daavidin aikaisen Israelin kansan uskon kanssa. Ja tässä kasaarivaltakunnassahan palvottiin Baalia ja harjoitettiin ihmisuhrauskulttuuria?

  • Rauli Lehtonen

   Tutkimani alkulähteet viittaavat siihen, että kasaarit olivat ilmeisesti turkinsukuisia, koska heidän kielestään löytyy paljon yhtäläisyyksiä esimerkiksi tataarien, bashkiirien, tshuvashien ja turkkilaisten kieleen. Aikaa on kuitenkin kulunut niin paljon, ettei täydellä varmuudella pysty tekemään johtopäätöksiä siitä, miten paljon juutalaisuutta opettamaan tulleet sekoittuivat geneettisesti alueella asuviin kansoihin.

   Oletan sen kuitenkin olleen vähäistä jo pelkästään sen vuoksi, että juutalaiseen uskoon tunnustautuvien arvioitu määrä on ollut Kasaarien valtakunnassa niinkin alhainen kuin 35 000 asukasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–