Alaskan ja Siperian herätys alkaa

Tuntui varsin erikoiselta astua Wasillan helluntaikirkkoon keskiviikkoiltana. Jo ennen matkaani olin rukoillut, että Herra avaisi Alaskasta mahdollisuuksia siltojen rakentamiseen Beringin salmen yli. Ainakin kaksi kansaa löytyy sekä Amerikan että Venäjän puolelta, jotka ovat geneettisesti ja kielellisesti sukua keskenään. Visioiden maailmassa olemme viime vuosina ajatelleet miten Lapin seurakunnat voisivat aloittaa yhteistyön Alaskan ja Siperian seurakuntien kanssa saavuttaakseen alueen yli 30 täysin evankelioimatonta kansaa. Hengessäni tunsin että juuri tässä kokouksessa jotain tapahtuisi.

Republikaanien vaarapresidenttiehdokas (vuonna 2008) Sara Palin ei tosin tullut kokoukseen – missä liene ollut – taisi vähät välittää liberaalisen ja suvaitsevaisen Ruotsin pastori Lehtosesta. Seurakunnan saarnaaja Peter Kulakevich ja ylistysryhmä kuitenkin kovin odottivat meitä. Peter on Tukholman Finska Filadelfiassa hiljattain vierailleen Yuri Kulakevichin serkku. 42 henkeä oli kokouksessa, joista noin 75% oli alle 40 vuotiaita. Seurakunnan perheissä on yleensä keskimäärin 4-6 lasta ja kaikki käyvät kirkon pyhäkoulua sunnuntaisin ja monet venäjänkielistä koulua arkisin. Niitä on Alaskassa ollut jo kymmeniä vuosia. Kieli ja perinteet säilyvät ja seurakunnat kasvavat. Jotkut tilaisuudet tulkattiin englanninkielelle.

Koin voimakkaasti että nyt meidän täytyy myös Suomen ja Ruotsin seurakunnissa ruveta rukoilemaan nuorisoherätyksen puolesta. Kaikkien seurakuntien – ja yhteiskunnankin ikärakenne – on todella hälyttävä, kun ajattelemme miten nuoret ikäkausiryhmät koko ajan pienenevät. Kuka meidät elättää, kun 50 vuoden päästä istumme vanhainkodeissa – jos niitä siiloin edes löytyy kaikille! En usko että maamme abortti- ja sateenkaaripolitiikka on mikään vastaus syntyvyyden lisäämiseen. Epäilen myös räjähtäneen maahanmuuttopolitiikan synergiaetuja. Voi tosin olla, etten vain ole vielä oikein osannut niitä oikein oivaltaa …

Wasillan ylistysryhmä lauloi kauniisti vauhdikkaita mollivoittoisia lauluja. Vähän niin kuin seurakuntamme romaniyhtyeet silloin kun ylistyslaulut ovat parhaimmillaan ja kansa lähtee koko sielullaan mukaan ylistämään.

Kulakevich kertoi heti tilaisuuden alussa miten hän 13 vuotiaana tuli vanhempiensa kanssa Tallinnaan Olevisten kirkon suuriin herätyskokouksiin ja koki silminnähtävän ihmeparantumisen omalla kohdallaan. Suomalainen saarnaaja nimeltä Toivo (ilmoittakaa minulle tämän Toivon sukunimi, jos joku tietää – hänestä kerrotaan kaikkialla Amerikassa ja Venäjällä), joka oli Yli-Vainion herätyksen aikoihin kokenut väkevän Hengen voitelun, oli rukoillut hänen puolestaan. Kymmenet ihmiset olivat kokeneet Hengellä täyttymisen.

En tiedä olenko vuosiin kokenut sellaista Pyhän Hengen läsnäoloa kuin tuossa Wasillan kokouksessa. Sain kertoa Siperian vähemmistökansoista, Venäjän herätyksestä ja haastaa Alaskan uskovia yhteistyöhön Suomen, Ruotsin ja Norjan seurakuntien kanssa. Itse murruin tilaisuuden loppuvaiheessa, kun voimakas Hengen läsnäolo laskeutui ja useita profetioita tuli monille henkilöille.

Yksi näistä profetioista kertoi miten idän kansoille avautuu uusi tie ja uusi toivo. Tulee vaikeuksia, suuria vaikeuksia, mutta ”Minä tulen siunaamaan teitä ja johdattamaan teitä Pohjoisen kansojen luokse. Te viette minua sanaani heille!”.

Tilaisuuden jälkeen Alaskan slaavilaisten helluntaiseurakuntien lähetystyön johtaja Anatoli Rudenki rupesi kertomaan minulle että Venäjän, Alaskan ja Kanadan välillä on neuvoteltu valmiiksi sopimus, jonka mukaan koko alueen alkuperäiskansat voivat matkustaa ilman viisumeita koko Alaskan, Siperian ja Länsi-Kanadan alueella!

Tämä tulee avaamaan aivan uskomattoman hyvät mahdollisuudet Siperian, Alaskan ja Kanadan vähemmistökansojen lähetystyössä. Ensi vuoden alkupuolella Finska Filadelfia on järjestämässä lähetysraamattukoulua Lappiin, jonne odotamme 30:tta opiskelijaa saamelaisten, hantien, komien, nenetsien, selkuppien ja mansien parista. Nyt uskon myös Alaskan seurakuntien lähtevän mukaan!

Kun lähdimme ajamaan Wasillansta kohti Deltaa, sain sopivasti viestin Krasnojarskista, jossa Venäjän helluntaiunionin Vuosi Jeesukselle kampanjan yhteydessä oli tehty lähetyslaivalla matkaa pitkin Jeniseitä. Eräässä kylässä 7 aikuista ja 11 lasta oli selkuppien parista antanut elämänsä Jeesukselle. Tuntuu siltä että nyt vihdoinkin pohjoisen kansojen aika on tullut. En voi olla liikuttumatta, kun näen uskonsilmilläni miten poronkasvattajiakin kootaan taivaaseen ja valkopukuisen joukon tyhjä paikat täyttyvät.

PITÄKÄÄ RAAMATUNKÄÄNTÄJÄT KIIRETTÄ TÖITTENNE KANSSA. POHJOISEN KANSAT EIVÄT MALTA ENÄÄ KAUAA ODOTTAA PYHIÄ KIRJOITUKSIA!

Rauli Lehtonen

Deltan helluntaiseurakunnan saarnaaja (oikealla) Stanislav Kulinovskij ja hänen vaimonsa Klavdia tarjoavat Alaskan maukkaita ruokia lounaaksi.
Kovaltjukin pariskunta, joka johtaa Wasellan kristillistä koulua (vasemmalla) ja saarnaaja Oleg Büller kolmas vasemmalta. Stanislav Kulinovskij, Deltan pastori, on äärimmäinen oikealla.
Puhdasta vettä ja kauniita jokia Alaskan Clearwaterissa.
Peter Kulakevich aloitti kokouksen Wasillan helluntaikirkossa.
Peter Kulakevich ja ylistyskuoro Wasillassa.
Lehtonen in action in Alaska.
Joulupukki ei asu Rovaniemellä, vaan Fairbanksissa.
Rauli vieraili myös Alaskan alkuasukkaiden luona Fairbanksissa.
Nämä joulupukin kotipaikkakunnan lähetyssaarnaajat ovat työskennelleet Pohjois- ja Länsi-Alaskan alueilla.
Lähetyskokous joulupukin kotipaikkakunnan baptistikirkossa, Fairbanksissa.

Previous

Myrskyä ja ukkosta Amerikassa

Next

Terveisiä Maailman helluntaikonferenssista Calgarysta

14 Comments

 1. Tarja Leppäaho

  Tämä oli hyvä uutinen. Uskon, että Jumala on solmimassa lankoja yhteen.

  • Rauli Lehtonen

   Hyvä oivallus Tarja.

   Jumalan tiet ovat joskus vaikeasti oivallettavissa. Kun hengellinen läpimurto tapahtuu, silloin vasta ymmärrämme, miten taitavasti Hän on solminut lankoja yhteen – hetkellisistä vaikeuksista huolimatta. Hänen Henkensä johdattakoon meitä niin, että voimme ollaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

   Rauli Lehtonen

 2. Paavo Viita

  Kiitos Rauli hyvästä ja rohkaisevasta kirjoituksesta.Olet oikella paikalla Jumalan työssä. Hän siunatkoon yhä jatkossakin sinua.

  • Rauli Lehtonen

   Hän siunatkoon myös sinua ja Helkkyä.
   Suuret kiitokset muistamisesta.
   Veljenne Rauli

 3. Petri Nurminen

  Jumala on säätänyt määrätyt ajat kansoille ja nyt näyttää siltä, että näille kansoille on avautumassa Jumalan aika, jolloin heitä kutsutaan pelastukseen. Mahtavia uutisia!

  • Rauli Lehtonen

   Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä, Petri.
   Nyt vain Suomen ja Ruotsin seurakuntiin kertomaan yhteisestä näystämme.
   Veljesi Rauli Lehtonen

 4. Betty Böhm

  Siunausta sinulle tämän työn johdosta …Herra olkoon sinun kanssasi minne ikinä kuljetkin

  • Rauli Lehtonen

   Kiitos Betty. Karin kanssa usein keskustelimme Venäjän työstä ja syvällisistä hengellisistä asioista. Muista rukouksin. Rauli

 5. Jarmo. Makkonen

  Hei Rauli. Luulen että tuo veli josta kyselit ei ole Toivo vaan Osmo Haavisto hän kierteli paljon neukuissa ja rukoili erikoisesti Pyhän Hengen kastetta. Hän on tunnettu hyvin laajasti.

  • Rauli Lehtonen

   Voi olla, pastori Jarmo – niin kuin slaavilaiset saarnaajat täällä Amerikassa sinua kutsuvat – että olet oikeassa. Tämä saarnaaja ”Toivo” voi olla Osmo Haavisto. Yritän kuitenkin jatkossa etsiä tällä asialle vahvistusta. Jos joku tietää, niin ottakaa yhteyttä!
   Sinua suuresti kunnioittava veljesi Rauli Lehtonen.

 6. Jouko Rajala

  Hienoja uutisia, upeita haasteita viedä evankeliumi pohjoisille kansoille!
  Uskon, että rukous avaa jälleen näkymiä näiden kansojen saavuttamiseksi, niin kuin rukouus avasi Nevostoliiton aikanaan.

  • Rauli Lehtonen

   Uskonhenkinen vastaus Jouko!

   Itseasiassa Alaskaan muuttaneet slaavilaiset ovat jo aloittaneet lähetystyön Siperian itäisimpien kansanheimojen parissa. Nämä kansat asuvat alueilla, joissa on varsin vähän tehty evankelista työtä menneisyydessä. Näin on myös monien Alaskan pohjoisten heimojen laita.

   Joskus on tuntunut ihan siltä, että Alaskan ja Siperian ikuinen routa (permafrost) olisi myös jättänyt jälkensä ihmissydämiin. Ei muuta kun sulattelemaan sydämiä, niin että Jumalan Sanaa löytää sille kuuluvan sijansa. Haasta Jouko kristittyjä työhön mukaan, kun kiertelet Suomen seurakuntia.

   Veljesi Rauli Lehtonen

 7. Timo Wiss

  Kiitos Rauli!

  Plogi on niitä parhaimpia joita koskaan olen lukenut!

  Monia asioita jäi mieleeni erikoisti viisumivapaus pohjoisille kansoille. Se on Herran käden teko. Kun Hän avaa ei kukaan voi sulkea. ”

  Jumalan siunaus levätköön ylläsi!

  • Rauli Lehtonen

   Kiitos Timo rohkaisusta.

   Kyllä seurakuntalehtemmekin on ollut todella mielenkiintoista luettavaa. Viimeinen numero taisi loppua kesken, kun ihmiset kyselivät sitä turhaan viime kokouksessa. Bra jobbat sanoo ruotsalainen.

   Rauli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–