Konferens i Moskva – Ryska Pingstunionen satsar på onådda folk

Konferens i World Trade Center, Moskva. Foto: P. Nurminen

Ryska Pingstunionen ordnade sin årskonferens i Moskvas World Trade Center i maj. I samband med dagarna arrangerades även Pingstunionens 95-årsjubiléum, där Petri Nurminen från Finland och två ledande pastorer från Sydafrika var speciellt inbjudna vid sidan av pingstledare och pastorer från Ryssland och OSS-länderna.

Pastor Sergej Linnik från Sankt Petersburg, som ansvarar för Unionens missionsavdelning, hade under konferensen tagit initiativ till ett speciellt seminarium om mission, där Petri Nurminen utmanade deltagarna för insatser bland onådda folkgrupper. Många ungdomar var närvarande. De visade ett stort intresse för Eurasiens oevangeliserade etniska grupper, trots att många församlingar och kristna ännu saknar större erfarenhet av arbetet bland de minst nådda folken.

Pastor Nurminen fick också förmedla en hälsning på konferensen, där det fanns cirka 2000 deltagare. Den största delen av dem var ledare från församlingar och pastorer med sina familjer. Ryssarna var oerhört glada över att vi inte har lämnat dem i glömska under den svåra tiden, som kristenheten nu genomlever i landet. Protestantiska församlingar räknar sig gärna som en del av den västerländska trosgemenskapen, vilket av många anses vara negativt i Ryssland idag.

Efter konferensen åkte ett par av biskoparna för den Ryska Pingstunionen till en liknande pastorskonferens i Centralasien med deltagare från olika länder. Kristna från Ryssland, Belarus och Stan-länderna försöker nu stärka banden mellan varandra på många olika sätt, nu när regionen mer och mer verkar isoleras från omvärlden på grund av kriget i Europa.

Pingstunionens ledare Eduard Grabovenkos har en vision att nå obrutna områden för evangelium i Ryssland. Foto: Pingstunionen

Under den senaste tiden har de politiska ledarna i Ryssland, Stan-länderna och Kina undertecknat samarbetsavtal med varandra om insatser på handelns och kulturens område. Dessa berör främst relationer mellan de turkbesläktade republikerna och regionerna som Basjkortistan, Tatarstan, Tjuvasjien, Uzbekistan, Kazakstan, Kirgisien och Sinkiangprovinsen i Kina. I dessa områden bor det många uigurer, kazaker och kirgiser, samt andra grupper som har turkbesläktade rötter.

Nu har även församlingarna planer på att arbetat målmedvetet för att öka kontakter och samarbete på kyrklig nivå i dessa länder och regioner. Några församlingar har redan sänt ut missionärer, som planterar församlingar bland exempelvis azerbajdzjaner uigurer, basjkirer, tatarer, turkmener och uzbeker.

Jesus4Eurasia har tillsammans med Equmeniakyrkan, Key Media i Finland (Finska IBRA) och församlingar i Sverige startat en missionärsutbildning i Kaukasien, där missionärskandidater från Ryssland, Ukraina, Azerbajdzjan, Georgien och Uzbekistan nu tränas för insatser bland onådda folkgrupper i de här områdena.

Missionärskandidater från Centralasien och Kaukasien på missionsbibelskolan ber om Den Helige Andes ledning i sina liv. Foto: Otto Rimås

Gemensam missionsrörelse från Ryssland och Kina

Det blir allt tydligare att en begynnande missionsväckelse börjat teckna nya konturer i öst. När möjligheterna att sända ut kristna arbetare från västländerna försvåras på grund av krig och protektionism, då sänder församlingarna ut missionärer från Kina, Ryssland och Centralasien.

De vill nå de återstående folkgrupperna med evangelium – innan Jesus Kristus kommer tillbaka. Vi ser tydligt att de kristna från dessa länder nu bygger nya relationer med varandra och startar gemensamma insatser bland onådda etniska grupper i Eurasiens och Kinas obrutna områden.

OM DU VILL GE EN GÅVA TILL DET HÄR ARBETET, SÅ KAN DU GÖRA DET TILL Jesus4Eurasia c/o Pingstkyrkan, Kungsgatan 58, 503 35 Borås, Sweden, bankgiro 5861-2417, swish 123-092 04 88, eller IBAN: SE20 8000 0803 2500 4002 4234 (om betalning från utlandet). Märk gåvan ”Eurasien”.

Ledare från Kazakstan, Ryssland, Sverige, Ukraina, Finland och Belarus på en konferens i Albanien. Nu utvecklas missionssamarbetet mellan kristna från Eurasien och Kina.
Foto: Privat arkiv

Ledaren för Pingstunion, Eduard Grabovenko, skickade en hälsningen via Petri Nurminen till församlingar i Finland (och Sverige). Du kan du läsa den på www.jesus4eurasia.se   Den kommer att sättas upp på hemsidan senast den 5/6 2023. Glöm inte prenumerera på bloggar även från www.jesus4eurasia.se  som uppdateras regelbundet med nyheter från Eurasien. Du kan göra det under rubriken ”Nyheter” genom skriva in din mailadress:

Rauli Lehtonen och Petri Nurminen

Föregående

Volontärer i Ukraina åker ut för att betjäna krigets offer och traumatiserade

Nästa

Hjälpen från pingstförsamlingar i Ukraina och Sverige når fram

3 kommentarer

 1. Arto Hämäläinen

  Ingenting kan stoppa Guds hjärta. Det slår med kärlek mot människorna överallt alltid.

 2. Roland Nelsson

  Det var minsann lite andra nyheter än de vanliga från den delen av vår värld!
  I vårt land, Sverige, är det nationell bönedag för vårt land i morgon, Nationaldagen.

  Men visst kan vi instämma med Ukrainas desperata böner ”Jesus var håller du hus? Kan du inte hjälpa – eller vill du inte?”

  Så Raulis information låter mig förstå att det kanske är nånting på gång…?

 3. Vesa Kultalahti

  Vi har en allsmäktig gud för ingenting är omöjligt för våran gud och Jesu Krist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–