Volontärer i Ukraina åker ut för att betjäna krigets offer och traumatiserade

Foto: Kievs Bibelinstitut

Kievs Bibelinstitut (KBI)) har nu avslutat den andra utbildningen för volontärer, som kommer att åka ut för att betjäna krigets offer och traumatiserade. 45 elever deltog på hemlig ort, för att minska riskerna för målinriktade attacker som pågått under kriget även mot kristna församlingar.

Kyrkor och bönehus har ju under kriget varit speciella objekt för den ryska arméns missilattacker. Ledaren för Pingstunionens utlandsavdelning, Jurij Kulakevitj, rapporterade den 30/3 på PCRL:s (Pentecostal Commissions on Religious Liberty) årskonferens i Wien, att 494 kyrkor i Ukraina har bombats, förstörts, stängts, förseglats, eller tagits i annat bruk sedan kriget startade i februari 2022. Av dessa är 75 pingstkyrkor, 49 är baptistkyrkor.

Elever ber om Guds fortsatta ledning. Foto:KBI

Detta har lett till att flera församlingar nu samlas ”underjordiskt”, dvs. i hem, källarlokaler och utomhus. Samtidigt har ca 40 % av befolkningen tvingats lämna sina hem någon gång under det pågående kriget. Enligt UNHCR har över 10 miljoner människor flytt från Ukraina någon gång under det senaste året, främst till grannländer som Polen, Rumänien, Ungern och Slovakien, men också till Moldavien och Ryssland.

Volontärskursen viktig och välsignad

KBI:s utbildning har främst varit avsedd för volontärer, som upplevt en kallelse till att hjälpa människor som förlorat sina hem, sina kära, sin egendom – allt de har …  Församlingar och kristna vill göra allt som står i deras makt för att hjälpa krigets offer, därför har Pingstunionen tillsammans med bland annat Jesus4Eurasia, Patmos och flera lokala församlingar velat göra insatser för att skickliggöra frivilliga för tjänst. Stöd från några av er som läser detta, har varit av stort värde för genomförandet – tack speciellt för era förböner!

Några av eleverna samlade till en morgonandakt. Foto: Kievs Bibelinstitut

”Att hela själens sår” är ett unikt internationellt kursmaterial, som varit grunden för studierna. Det har utvecklat av Bibelsällskapets Trauma Healing Institute och har använts i fler än 100 olika länder. Man har anpassat innehållet för att hjälpa människor med fysiska, emotionella och mentala trauman, vilka bland annat orsakats av krig.

Under utbildningen, som pågick i fem dagar, upplevde eleverna en speciell närvaro av Guds Helige Ande, som vidrörde och helade andliga sår. De flesta studenterna kom från områden som Ukraina återerövrat och från regioner nära frontlinjerna, som till exempel Zaporizhzhia, Charkiv, Sumy, Chernihiv och Kyiv.

Rektorn för KBI, Alexander Davydenko, tackar för alla förböner. Foto: KBI

Det som uppmuntrar oss mest är att väckelsen nu sprids över hela Ukraina, samtidigt som allt fler människor söker Guds ansikte. Pingstunionen har rapporterat att det sedan augusti 2022 planterats 38 nya pingstförsamlingar. Kyrkor i Charkiv, Mykolajiv, Bachmut har rapporterat för oss, hur de fått döpa fler nyomvända än under tidigare år. Nu kommer eleverna från ”traumakursen” att åka ut och förstärka kyrkornas insatser ute på fältet, så att ännu fler kan nås av hoppets budskap om Jesus Kristus och Gudsrikets gränser kan nå nya områden.

Rauli Lehtonen

Föregående

Van händer om Ryssland vinner kriget?

Nästa

Konferens i Moskva – Ryska Pingstunionen satsar på onådda folk

8 kommentarer

 1. Anneli Nokkosmäki

  Vi ber och ber ,,,,
  Och känner stor sorg

 2. Bengt Doyle

  Fantastiskt intressant ! Och viktigt att vi kristna i (fn) trygga Sverige/Väst, fortsätter att på olika sätt fortsätter att stå med våra utsatta trossyskon och de lidande människorna. TACK Rauli för uppdateringen !

 3. Vesa Kultalahti

  Vi ber för Ukraina och speciellt för de kristna syskonen 🙏

 4. Lise och Åke

  Riktig poäng av Bengt Doyle:
  ”I f.n. trygga Sverige”
  Mycket svårt att förstå och ta in, ett så härligt land, varför ska Ukraina behöva lida på detta sätt?

  Shalomski!

 5. Anders Wester

  Tack för att vi får veta och dela deras situation i bön!

 6. osmo pakarinen

  BLESS BLESS BLESS!!!

 7. Jukka

  Tack. Vi ber.

 8. Raimo Itkonen

  Sota runtelee ja hajottaa ihmisten koko elämänpiiriä. Sekä avuttomat siviilit, että tressaantuneet sotilaat rintamilla tarvitsevat tukea ja myötäeläjiä traumaatisessa elämäntilanteessaan. Onhan tiettyä, että pitkäaikainen sota runtelee myös ihmisten moraalikäsityksiä ja muuttaa ihmistä enemmän aistilliseksi, itsekeskeisemmäksi. Kaikki Kristuksen uskovat tukekaa läheisiänne, lähimmäisiänne ja kanssa ihmisiänne kääntymään rohkeasti Jeesuksen puoleen ja kiitoksella pyytämään Jumalan Pyhää Henkeä vahvistajaksenne. Jumala näkee kaiken ja kuulee vilpittömät ruouksemme. Tapahtukoon Hänen Pyhä tahtonsa! Aamen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–