Internationella bönedagen – tänk på de förföljda (22.11.06)

Efter den 24 februari har situationen i världen förändrats – speciellt för de diskriminerade och förföljda kristna. Kriget i Ukraina har också ökat riskerna för dem som försvarar de lidande och kämpar för religionsfriheten i Eurasien.

Demokratiska strukturer tappar långsamt utrymme, när länder som Kina, Ryssland, Indien, Iran och Nordkorea ökar sitt autokratiska inflytande. Enligt Världspingströrelsens religionsfrihetskommitté (PCRL) uppfyller över 140 länder INTE villkoren i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, trots att de har undertecknat den. Den tydliga trenden är att det finns fler lidande kristna i världen idag än före pandemin.

Många kristna organisationer, som aktivt understött diskriminerade och förföljda kristna juridiskt, har erfarit nya hinder i sitt arbete. Fler arresteringar, rättegångar och konfiskering av kyrkobyggnader. Längre straff och högre böter har förändrat atmosfären och minskar viljan hos frivilliga som varit redo att hjälpa de förföljda. Allt färre vill riskera sin egen säkerhet för att stödja troende, som betalar ett pris för sin övertygelse. Försvaret av mänskliga rättigheter har blivit en riskabel verksamhet.

Graven till fyra äldstebröder, som dödades i Slovjansk under den ryska ockupationen i Östra Ukraina. Foto: R. Lehtonen

Behovet av förbön och andligt stöd behövs mer nu än kanske någonsin tidigare. Och glöm inte att situationen för pingstvänner och karismatiker i världen fortfarande är mycket, mycket utmanande. Vi måste agera – nu.

Eurasien – en region av spänningar och krig

När den ryska aggressionen förde deras arme till Donbas och de södra delarna av Ukraina, fick många av de protestantiska församlingarna känna av både press och hot. Pastorer och vanliga medlemmar kidnappades, torterades och fördes med våld till Ryssland. Ett stort antal kyrkobyggnader har förstörts eller konfiskerats.

Efter mobiliseringen i Ryssland har ett stort antal pingstbröder hämtats till armen, trots att de har vägrat vapen. Situationen i Ryssland är den, att om man nekar att tjänstgöra i den ryska armen straffas man med minst tre års fängelse. Detta är anledningen till att hundratals, kanske tusentals kristna har lämnat Ryssland och flytt till Georgien, Armenien, Turkiet, Serbien, Finland och Montenegro.

Det eskalerande trycket mot protestantiska pastorer, som ses som kollaboratörer med Väst, har också lett till juridiska processer i många regioner, vilket varit huvudskälet till att andliga ledare lämnar Ryssland.

Diskrimineringen av konvertiter från Islam i Centralasien är fortfarande ett problem. Överraskande signaler kommer dock från Uzbekistan, vilket bekräftar en mer demokratisk utveckling med större frihet för de nationella kyrkorna än tidigare. Detta är något att tacka Herren för.

Förbönerna för Centralasien har gjort det lättare för kristna i några regioner, när det gäller utövningen av tron och spridandet av evangeliet till andra. Foto: R. Lehtonen

Böne- och tacksägelseämnen:

– Be för kristna ledare från Ukraina, som har kidnappats och förts till Ryssland från de ockuperade områdena. Kom ihåg deras familjer.

– Be för kristna organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter. De tar stora risker i farliga områden för att understödja förföljda kristna.

– Be för kristna män, som tvångsrekryteras till armén, trots att de vägrat vapen.

– Tacka Herren för positiva signaler från Centralasien om vad som sker bland turkisk- och persisktalande folkgrupper och be att den positiva utvecklingen fortsätter.

Glömd del av det lidande Afrika

Kristna minoriteter i delar av Nigeria, Nordafrika och Östafrika har upplevt en extremt svår period även efter pandemin. Många aktiva kristna har blivit vår tids martyrer. Andra har torterats. Kyrkobyggnader har bränts ner eller beslagtagits.

Myndigheterna brukar förklara det höga antalet kristna som förföljs och lider som en följd av kriget. Våra källor bekräftar dock att det är fråga om medveten diskriminering. Kristna grupper väljs ut när våldtäkter, övergrepp och mord sker.

Ett av de värsta platserna för kristna idag är Eritrea. Vi vill även i år påminna er om att bröder och systrar i pingstförsamlingarna har lidit i Eritrea under en lång tid. Ledarna för pingstsamfundet Pentecostal Full Gospel Church (PGCE) fänglades 2004-2005. Pastor Haile Nayzgi och Dr. Kuflu Gebremeskel, samt pastor Kidane Weldou har suttit fängslade i 17-18 år utan någon ordentlig rättsprocess. De har inte sett sina familjemedlemmar under så lång tid.

Eritrea är ett av de svåraste länderna för kristna i världen med stora restriktioner mot religionsfrihet. Hundratals troende har fängslats. Många flyr landet. Eritrea har kategoriserats som ett land med extrema religionsrestriktioner och allvarliga kränkningar av religionsfrihet.

Eritreanska pingstpastorer har suttit i fängelse under mycket lång tid. Foto: PCRL

Böneämnen:

– Be för Communio Messianica (CM), det allkristna nätverket för troende, som kommer från länder med islam som religion. CM har etablerat juridiska plattformar i Mellanöstern och Nordafrika för att försvara kristna som lämnat den muslimska tron och blivit bekännande kristna i dessa länder.

– Be för situationen i Eritrea och Tigray, Etiopien, där en stor mängd kristna (och speciellt pingstvänner) lider på grund av sin tro. Be om att de släpps så snart som möjligt, så att de kan tjäna Herren i frihet.

– Be om Guds beskydd för de kristna i Nigeria, Etiopien, Östafrika och andra krigsområden, där kristna lever under dagliga hot.

Situationen för förföljda i  Asien

Iran, Myanmar och Pakistan är länder där kristna lever under svåra förhållanden. Persisktalande kristna har ett mycket begränsat antal platser där de kan samlas i fred för bön och öppna möten. De senaste åren har myndigheterna haft en systematisk plan för att stänga kyrkor och arrestera kristna. Kristna konvertiter förföljs och persisktalande kyrkor är stängda. Detta har dock inte hindrat tillväxten av pingst- och karismatiska församlingar.

I Myanmar bränner militären ner Chin-folkets kyrkobyggnader för att bryta motståndet mot militärmakten. 90% av Chin-folket är kristna. Även andra minoritetsgrupper av kristet ursprung i Myanmar lider under hårt tryck. Många troende har satts i fängelse. Andra har flytt över gränserna till främmande länder .

De digitala kontrollsystemen utvecklas med hög hastighet i Kina idag. En klar majoritet av Tre-själv-kyrkorna har redan övervakningskameror och identifieringssystem som registrerar alla kyrkobesökare. Detta har orsakat indirekta reaktioner särskilt bland studenter och unga, som är rädda för att bli registrerade som kristna. Detta kan orsaka diskriminering på lång sikt, om de till exempel planerar en karriär, där faktorer ”som kyrkobesökare” inte är ett plus i meritförteckningen.

Himmelska fridens torg i Peking. Foto: R. Lehtonen

Som ett resultat av detta har den kristna kommuniteten och den yngre befolkningen börjat lämna medlemskapet i de officiella kyrkorna. De går i stället till husförsamlingar och inofficiella nätverk, där yrke, intressen och fritidsaktiviteter bygger nya typer av gemenskaper i sociala grupper med kristna värderingar.

I delstaten Karnaka i Indien har statsledningen beslutat att alla kyrkor och missionärer ska registreras med syftet att ingen ”obehörig” missionsverksamhet tillåts fortsätta. I praktiken är syftet att förhindra existensen av husförsamlingarnas sammankomster. I Chattisgarh rapporterade den indiska nättidningen The Wire nyligen (1 oktober 2021) hur en Hindutva-ledare, inför ledande politiker uttryckte att minoriteter, som exempelvis kristna, borde halshuggas!

Böneämnen:

– Be för de persisktalande församlingarna i Iran att de kan få frihet att gå ut med budskapet om Guds rike.

– Be för pastorerna i Iran, som riskerar sina liv, när de predikar Guds Ord på gatorna under ”den nya iranska revolutionen.”

– Be för de kristna som kämpar för fred i Myanmar och försvarar förföljda kristna.

– Be för den yngre generationen i Kina, som varit aktiv i de registrerade kyrkor, men som nu söker efter nya vägar för att undvika diskriminering som kristna.

– Be för förföljda kristna i nordvästra Kina, där troende av uiguriskt ursprung har skickats till omskolningsläger.

– Be för Kambodja där nya krav instiftats (30 personer behövs) för registreringar av religiösa grupper. Det här är en sorts ”Tidig varning”, som i värsta fall kan vara en signal om att ännu större svårigheter kan bli aktuella inom en snar framtid.

– Be även för Indien, där hindunationalister och islamska grupper har orsakat problem för kristna i många delar av landet. Nya lagar har också begränsat utländska missionärers möjligheter.

Indien behöver förböner under den internationella bönedagen den 6 november. Foto: PCRL

GLÖM INTE DEN INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN DEN 6 NOVEMBER. Då ber kristna i hela världen för förföljda kristna. Vi kan också minnas dem vid andra tillfällen på gudstjänster och bönemöten.

Rauli Lehtonen PCRL

Översättning: Georg Ahonen

Föregående

Hälsning från andra sidan järnridån – vad händer i Belarus?

Nästa

Utbildning i att hjälpa krigets offer hölls på hemlig plats.

2 kommentarer

  1. Billy Johansson

    Tack Rauli för den viktiga sammanställningen om våra förföljda trossyskon!

  2. Lise och Åke

    Stort tack igen för omfattande beskrivning av våra förföljda trossyskon!

    Lise och Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–