Ockuperar Ryssland Slovjansk och Kramatorsk härnäst?

Med ukrainska bröder utanför Pingstkyrkan i Slovjansk. Foto: A. Pavenko

Krim, Cherson, Melitopol, Mariupol, Sieverodonestk … Rysslands armé hävdar att de nu kontrollerar hela Luhansks län. Står östra Ukrainas Slovjansk och Kramatorsk på tur nu – städerna där evangelikalernas arbete varit väldigt fruktbärande under många år. Frågan är: Hur kommer det att gå för dem framöver?

Jag minns väldigt väl, hur jag fick möjlighet att besöka Slovjansk och Kramatorsk redan år 2017. Det var vid tiden för det första Donbasskriget. Då gästade jag den lokala pingstförsamlingen. Även en vardagskväll var det ett par hundra människor på mötet. Med skräck mindes de tillbaka på angreppet från de ryska trupperna – arresteringar, bombningar, våld, kidnappningar … Det gjorde ont inombords, när jag lyssnade på berättelserna om omänskliga lidanden.

Ett av de förstörda husen i Slovjanskområdet. Foto: R. Lehtonen

Vår tids glömda martyrer

Redan under krigets första dagar dök det upp beväpnade grönklädda män på Pingstkyrkans parkeringsplats. Det var pingsten 2014, direkt efter nattvardsgudstjänsten. Få förstod till en början vad det var som egentligen pågick, innan pastor Alexander Pavenkos två söner och två äldstebröder tvingades in i en bil. Med tjutande bildäck lämnade kidnapparna sedan kyrkan mot okänt mål.

Med tårar i ögonen återgav Alexander Pavenko de tragiska händelserna:

 • På en månad hörde vi ingenting om dem, fast vi sökte överallt i staden och dess omgivningar. Genom en kontakt fick vi dock information om dem från ett oväntat håll. I polisens dataregister hittade man fotografier på deras döda kroppar. Då förstod vi att de hade flyttat hem till himlen.

Innan jag lämnade Slovjansk, fick jag höra att en okänd man hade ringt till en av församlingens pastorer och berättat att han visste vem det var som hade skjutit deras församlingsmedlemmar. Om pastorn betalade bra, då kunde mannen ange deras namn! Som svar hade han fått veta från pastorn, att han inte längre var intresserad av vem det var som hade dödat dem, då de redan hade förlåtit …

Efter en paus på några sekunder hade rösten i telefonen återgett hur de fyra kristna hade förts i en stor metallbur – för att arkebuseras. På vägen dit hade de bett och sjungit andliga sånger … De här orden ekade fortfarande i mitt innersta, när vi besökte deras vackert utsmyckade grav i Slovjansk. Den var belägen vid platsen för arkebuseringen.

Albert Pavenkos, Volodimir Velitshkos, Reubeen Pavenkos och Viktor Bradorskohos gravplats i Slovjansk. Foto: R. Lehtonen

Blir det krig igen i Slovjansk?

Innan de främmande styrkorna överraskande och plötsligt lämnade Kramatorsk och Slovjansk  2014, hann de bomba sönder en möbelfabrik, som ägdes av en församlingsmedlem. Tiotals kristna förlorade sina jobb på grund av detta. Fortfarande minns man händelserna från 2014 med skräck. Flera av församlingens medlemmar har lämnat området på senare tid.

I de centrala delarna av staden finns Pingstkyrkan, där man under många år producerat kristna mediaprogram. Många av dem har varit ryskspråkiga och folk har haft möjlighet att lyssna på dem i de ockuperade områdena i Donetsks och Luhansks län, i städer som Sieverodonetsk, Mariupol, Melitopol, Cherson, på Krim … Två sändningsmaster av sex har bombats sönder. De repareras dock och de flesta programmen sänds ännu som vanligt.

Kyrkans medlemmar har även bedrivit andligt arbete bland soldaterna vid fronten. Hungrande människor som blivit offer för kriget, har kunnat vända sig till församlingens Center för barmhärtighet, som har förmedlat hjälp och stöd till behövande. Kristna i bland annat Karlsborg, Gnosjö och Mullsjö har förmedlat transporter till området.  Evangelisationsmöten har ordnats regelbundet både i kyrkan och vid fronten. Hjälptransporter har också förmedlats till områden som ockuperats av fienden, där många åldringar och sjuka blivit kvar, då de inte haft något ställe att fly till.

Tusentals människor har fått hjälp från Pingstkyrkans barmhärtighetscentrum. Vem bistår dem, om nöden kommer igen? Foto: R. Lehtonen

Den viktiga frågan nu är: Blir det krig igen? Kommer Ryssland att ockupera Slovjansk och Kramatorsk på nytt? Du glömmer väl inte vännerna i östra Ukraina? De behöver dina förböner nu, när frontlinjen kommer allt närmare för varje timma.

När jag lämnade Slovjansk senast, försökte pastor Alexander Pavenko trösta mig med orden från Jobs bok: ”Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet. När sedan min sargade hud är borta, ska jag i mitt kött skåda Gud.” (Job 19:25-26).

Om du vill stödja arbetet i Ukraina, kan du sända din gåva till Jesus4Europe på bankgiro 5861-2417, eller via swish 123-092 04 88. Ange Ukraina och ditt namn, så kan vi skicka en personlig rapport till Dig senare.

Rauli Lehtonen

Föregående

Missionsskola genomfördes i Kaukasien

Nästa

Ryssland skickar minoriteter till fronten

5 kommentarer

 1. CURT L GUSTAFSSON

  Thank you Rauili,

  Det är högst behjärtansvärt det du skriver.

  Tack för det du gör för att på något sätt hjälpa pingstvännerna i Ukraina. De är säkert många över hela landet. Herren har gjort ett stort underverk i det landet i många år.

  Må Herren välsigna dig,

  //cg

 2. Jesus… hjälp dem som ropar på Dig i Slovjansk och Kramatorsk. Ge dom glädje genom att Du svarar på deras böner. Uthållighet, tålamod … till att förverkliga vad Du kallar dom till.

  Sträck ut Dina händer till att låta dom få se helanden och bönesvar. Så dom kan berätta om det för alla på radion.

  Beskydda radiostationen … i Ditt namn jag ber…

 3. Leif H. Walmann

  Kjære Rauli. Dette er veldig interessant lesing. Vi gjør det vi kan for tiden. I samarbeid med Øystein Husvik i NiC Mission blir det overført penger til pastorer inne i Ukraina. Øystein har misjonert og bygd opp et senter for evangelisering og hjelp til mennesker i Berdjansk, men dette er nå okkupert av russiske soldater som har brutt seg inn, og våre venner der har måttet forlate senteret og området. Vi får rapporter om at de som har flyktet nå evangeliserer i andre byer i landet, og folk blir frelst. Vi fortsetter med å be og gi støtte. Mitt håp er at Russland etter hvert må gi opp sitt vanvittige prosjekt, og at landet opplever bedre tider etter Putin, Lavrov og de andre såkalte vennene de har.
  Takk, Rauli, for din innsats for å gi god info!
  Hilsen din venn, Leif.

  • Rauli Lehtonen

   Tack Leif för era otroligt viktiga insatser från Norge. Jag vet att det är av yttersta vikt att vi fortsätter stödja våra vänner just nu, när intresset för Ukraina sakta minskar. Det finns en oro i mitt hjärta att enigheten i Europa kan komma att svikta framöver …

   Som kristna måste vi dock stå vid våra syskons sida i Ukraina och vara trogna till slutet! Låt oss också bedja för församlingarna i Ryssland, där trycket mot de evangeliskt kristna hela tiden tilltar.

 4. Ingvar Holmberg

  Tack för värdefull och gripande info, som manar till förbön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–