Missionsskola genomfördes i Kaukasien

Pandemin sköt upp den två-åriga missionsbibelskolans avslutning i Kaukasien. I mitten av juni hölls dock det sista seminariet och examineringen av 16 elever från olika delar av Kaukasien. Studenter från de tidigare missionskurserna var också inbjudna till avslutningen, då de minst nådda och de förföljda kristna var speciellt i fokus. Arbetet med sociala medier, radio och TV har blivit viktiga redskap i svårtillgängliga regioner. Därför fick även det ett stort utrymme på skolan.

Kaukasien är ett område, där koncentrationen av etniska grupper är bland de högsta i hela världen. På grund av krig och konflikter tillhör många folk i södra Ryssland, Azerbajdzjan och Georgien de minst nådda i Eurasien. Därför har Jesus4Eurasia, IBRA och kyrkor i Sverige utbildat nationella missionärer i regionen, så att de kan skickligöras för kulturöverbryggande mission i närområdet.

Flera kaukasiska länder har en lång ortodoxt kristen tradition. Det finns emellertid flera områden, som är muslimska och saknar evangeliskt kristna församlingar. Foto: R. Lehtonen

I mitten av juni hölls skolans avslutning på ett evangeliskt center i södra Kaukasien. Bland eleverna fanns pastorer, evangelister, missionskandidater och lärare från Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Korea och Turkiet. I ett av länderna arbetar de kristna målmedvetet för att förverkliga en vision om ett missionscenter för hela regionen. Där hoppas man att missionärskandidater kan få sin utbildning och att kristna radio- och TV-program kunde produceras, så att sökande människor kunde få ett genomgripande möte med Jesus Kristus.

Krigets offer behöver stöd

Under avslutningsveckan fick behovet av den personliga kallelsen och den praktiska delen i arbetet bland de minst nådda och de förföljda ett stort utrymme i undervisningen. Alexander Tsvor, Timo Pellinen och Rauli Lehtonen betonade bland annat vikten av att hjälpa krigets offer och människor, som traumatiserats i krisernas Eurasien.

Timo Pellinen (till höger) diskuterar vikten av att nå ut med evangeliet via sociala media tillsammans med nationella influensers. Foto: R. Lehtonen
 • Om vi lyckas hjälpa föräldrar, barn och människor, som har förlorat sina hem och sitt hopp, då är mycket vunnet, säger Timo Pellinen.

Aleksander Tsvor som tidigare arbetat som missionär i Sibirien och norra delarna av Kaukasien, tror att väckelsen behövs som en kraft till försoning bland folken i regionen. Han vädjar speciellt till kyrkor i Norden att frigöra resurser och förbön, så att freden budskap kan spridas till fler människor i Ryssland, Georgien, Azerbajdzjan och Armenien.

Tolken Eka och broder Tsvor på missionsbibelskolans avslutning, där vikten av Guds kallelse för missionärer, som åker ut bland onådda folkgrupper accentuerades. Foto: R.Lehtonen

Målet är att vi når så många som möjligt i Kaukasien med trösten genom Jesus Kristus. Därför planerar vi redan en ny utbildning i början av 2023 för nationella arbetare från Baltikum, Belarus, Centralasien och Kaukasien. Bed för att dessa planer skulle kunna förverkligas!

R. L., Jesus4Eurasia

(Delar av artikeln har publicerats i Världen idag den 23/6 2022)

Gudstjänst i en kaukasisk pingstförsamling. Foto: R. Lehtonen

Föregående

Tror rysk-ortodoxa kyrkans ledare på Jesus?

Nästa

Ockuperar Ryssland Slovjansk och Kramatorsk härnäst?

4 kommentarer

 1. Arto Flink

  Bra jobbat,bröder.

 2. Patrick Ölund

  Tack!

 3. Veikko Hekkala

  Niin kauan kun on elämää, on mahdollisuutta, koska Herramme on voittaja. Kiitos Rauli. Jatketaan ja jatka. Terveisiä Uzhorodista

  Översättning:

  Så länge det finns liv, så finns det möjligheter, eftersom vår Herre är segrare. Tack Rauli. Låt oss fortsätta och fortsätt. Hälsningar från Uzhgorod.

 4. Inger freed

  Tack! Tack Jesus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–