Sibiriens renar frälste Amerikas eskimåer!

Idag arbetar slaviska kristna från både Alaska och Ryssland för att frälsa minoritetsfolken i Sibirien och Fjärran Östern i Ryssland – folken behöver få frid med Gud. Foto: Jesus4Eurasia

Trots att pandemin har försvårat resandet, samlades pingstledarna för Världens ca 20 slaviska länder i Alaska den 7-8 augusti. Mission och frågor om församlingsplantering stod i centrum. Få tänkte dock på att Sibiriens renar räddade ett helt folk i Nordamerika – på 1800-talet. Nu vill slaviska kristna rädda hela folkgrupper från en evig död!

På 1800-talet höll Alaskas eskimåer på att utrotas som folkgrupp. Invandrare som flyttat till deras hemtrakter hade gjort härjningståg och plundrat deras förråd av valspäck, sälar, lax och karibu, som är en amerikansk renart.

Eskimåerna, som tidigare levt i stora byar, minskade dramatiskt i antal på grund av detta. Till slut fanns det bara mindre grupper kvar av urinvånarna. Åldringar och barn dödades ibland till och med av stamfränderna för att de återstående skulle kunna överleva av de kvarvarande livsmedelsförråden.

På en född kom femton döda eskimåer. Invandrarna från söder lade inte bara beslag på det levebröd som de lyckats tillskansa sig genom jakt och fiske, utan de hade också med sig whisky och många slags nya sjukdomar, som spred sig bland befolkningen. Som tur var deltog inte alla i utplåningen av eskimåerna. Det fanns även människor som försökte hjälpa dem på olika sätt. En av dem var en läkare vid namn Sheldon Jackson.

Sheldon Jackson, 1839-1909, betydde väldigt
mycket i missionsarbetet
för eskimåerna i slutet av 1800 talet. Foto: Wikipedia

Doktor Jackson hade sänts ut till Alaska år 1885 för att grunda skolor. När snön och tjälen kom till Alaska, konstaterade han att skolorna fick vänta – det var nämligen viktigare att rädda eskimåernas framtid som nation. Då hjälpte det inte bara med bistånd och stöd till livsmedel. De behövdes någonting, som skulle kunna ge dem regelbunden försörjning – hjälp till självhjälp.

Renar från Sibirien till Alaska
Detta fick doktor Jackson att tänka på Sibiriens folk utifrån ett helt nytt perspektiv. Alaskabornas grannar i väst försörjde sig nämligen på renskötsel. Varför skulle inte eskimåerna också kunna göra det? Klimatet var likadant, och renarna var ju ingenting annat än husdjur som påminde om karibun, vilka tidigare funnits i stora mängder över nästan hela Alaska. Doktor Jackson försökte få stöd från Amerikas myndigheter till de forskningsresor han planerade till Ryssland. Han hade en plan att köpa renar därifrån. När möjligheten inte kunde förverkligas fick han dock stöd från församlingar och privatpersoner. På så sätt lyckades han genomföra sina drömmar.

År 1891 gjorde han sitt första försök att köpa renar från urinvånarna i Sibirien, men de tog avstånd från den typen av handel. Där var ju renarna ett yttre tecken på rikedom. Det tog flera månader för honom innan han lyckades samla ihop 16 renar och segla tillbaka med dem till Alaska. Nästa sommar var emellertid hans resa betydligt mer lyckosam. Då fick han transportera hem 171 djur. 1893 grundade han ett träningsläger för eskimåerna och fick hjälp från Finlands och Sveriges samer med att utbilda dem i renskötsel.

På så sätt fortsatte Sheldon Jackson ytterligare några år innan Rysslands tsar förbjöd utförsel av renar till Amerika. Då hade man emellertid redan hunnit forsla 1280 renar från Ryssland över Berings sund. Dessa förökade sig och spreds sedan till olika delar av Alaska.

Alaskas vackra natur. Foto: R. Lehtonen

Eskimåerna trivdes bra med renarna, som på ett speciellt sätt förbättrade deras levnadsförhållanden. De gav eskimåerna nästan allt som de behövde: mjölk, kött, skinn, pälsar och de var väldigt duktiga dragdjur. Utan den minsta tvekan spelade doktor Jackson en avgörande roll för att förhindra utrotningen av en hel människostam. Planerna förverkligades till en sådan framgångssaga, att renarna idag är en oskiljaktig del av eskimåernas liv, precis som bufflarna en gång i tiden var för Amerikas indianer.

(Informationen är hämtad från Illustrerade Klassiker nr 10/1956-1957, tryckt i Danmark, Dyva & Jeppesens Bogtrykkeri Aktieselskap, Köbenhavn).

Missionär, präst och politisk ledare Sheldon Jackson levde under åren 1834-1909. Han arbetade som präst för den Presbyterianska kyrkan, men också som missionär och politisk ledare. Under sitt liv reste han över 1,5 miljoner kilometer och planterade fler än 100 församlingar och missionsorganisationer i Västra Amerika. Doktor Jackson är ihågkommen speciellt för sitt andliga arbete i Colorado och Alaska (Wikipedia).

Du kan läsa mer om folken i Alaska, Sibirien och de arktiska områdena, samt om deras kultur, traditioner och församlingar i området på bloggen genom följande artiklar nedan:

Folken i norr lever i ytterst krävande miljöer. Speciellt om vintern. Foto: Estlands Metodistkyrka

Kommer renskötarna till himlen (sidan 4 av 11)                                   

Brane Kalcevic artikel om minoritetsfolken i norr (sidan 9 av 11)      

Väckelse i Alaska och Sibirien är på gång (sidan 10 av 11)                        

Det okända Alaska (sidan 10 av 11)                                                                        

Himlen TV7 har gjort en programserie, där jag intervjuar viktiga nyckelpersoner i missionens tjänst. Den heter Folk på Guds hjärta. Program nummer 1 och program nummer 4 handlar om Rysslands och Sveriges samer, evenker, chanter, nentser och andra folkgrupper från de arktiska områdena.

Dessa hittar du på www.himlentv7.se  under rubriken arkiv, sedan går du vidare och söker på Folk på Guds hjärta.

Rauli Lehtonen

Missionärer och pastorer i Alaska vid minnesmärket för den stora jordbävningen i Anchorage 1964 (9,2 på Richterskalan). Foto: R. Lehtonen
Pastorer och ungdomar i Wasillas slaviska församling i Alaska. Foto: R. Lehtonen

Föregående

Tältmakare i Saudi Arabiens heliga stad (av gästbloggaren K. Marin)

Nästa

Är Baltikums frihet på väg att lida mot sitt slut?

6 kommentarer

 1. Så intressant!Tack Rauli.

 2. Waern Paul

  Tack Rauli för att du tar oss med i dessa folkslags historia.
  Mycket intressant att läsa om S. Jackson. Kyrkan och Missionen har på många platser i världen spelat en avgörande roll i historien, något man glömmer idag när Jesus-fobin ökar.

 3. Georg Kitti

  Det är bra att det inte är människor som belönar, annars skulle människor som Sheldon Jackson falla i glömska och deras verk inte få något omnämnande. Det är fler än Petrus och Paulus som förtjänar tacksamhet som Jesu Kristi tjänare!
  Tack Rauli

 4. Krister Lindberg

  Det var mycket intressant, helt nytt för mig .

 5. Kerstin Olsson

  Tack Rauli! Vilken fantastisk berättelse om Guds omsorg!

 6. Daniel Athley

  Vilken unik och trosfylld historia! Doktor Jacksons gärningar blev till andlig och själslig läkedom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–