Har vi en världsmästare ibland oss?

Anna Nilsson visar segertecknet efter vinsten i Skellefteå. Foto: A. Nilssons arkiv

Hur många världsmästare känner du egentligen? Hm …? Eftersom jag tror att de är alldeles för få, tänkte jag presentera en sådan för er. Det är en av dem som besöker vår blogg ibland. Enligt min uppfattning är hon världsmästare bland damer i isvakspoesi!

Har du någon gång funderat på högläsning av dikter inför publik – i en isvak med nollgradigt vatten, där du lite lättsamt njuter av svalkan. Du står där neddoppad upp till midjan och fokuserar lite avslappnat på rytmen och rimmen i de välartikulerade fraserna … Runtomkring sitter folk i snödrivorna och en jury, som värderar dina poetiska anlag in i minsta detalj. För att vinna behövs många poäng – fler än vad någon annan kan få.

Det var precis vad Anna Nilsson från Skellefteå lyckades med i ”damtävlingen”. Hon hade 30 sekunder på sig att läsa upp sitt bidrag. Det låter kanske inte som lördagsmys, men efteråt var hon glad och man förstår henne.

Tänk att få gå upp från det nära nollgradiga vattnet och sakta få smyga in i en varm bastu efteråt och riktigt njuta av ekot och rytmerna från sin vackra skapelse om mörkret och kylan i berättarnas stad Skellefteå.

Följ länken där du kan lyssna till hur Anna läser upp sin segranden dikt: Vintersimmet invigt – första tävlingen avgjord – P4 Västerbotten | Sveriges Radio

Hennes dikt i tävlingen:

This is a tribute to the dark and cold
And all of you who pursue a medal of gold
Let the games begin
Enjoy the rush of adrenaline
Rejoice in the limits we break,
the achievements we make
And though dark and cold under the ice
With sparkling joy we shall rise

”Dark and cold … ” Foto: H. Berg

Nu när vintern nalkas och kylan är på väg, drar jag mig till minnes, hur en av de tävlande i SVT-nyheter berättade:

 • Det tar kanske en tio sekunder innan man kan andas normalt, så man kan inte börja läsa för fort. Det är väldigt lätt att bli tagen av stundens allvar.

När jag medverkade på en gudstjänst i Skellefteå Pingstkyrka i oktober, då ledde Anna mötet. Jag undrade lite i mitt sinne, hur hon lyckats förbereda sig inför denna otroliga utmaning. Då visar det sig att hon inte bara är en ”hejare” på engelska dikter, utan att hon också talar ryska flytande och har gjort flera resor till Ryssland. Under de här resorna tror jag att att hon förberett sig mentalt för sin titel. Hur skulle hon annars lyckats besegrat sina sisuladdade motståndare?

Hur många duktiga idrottsmän och –kvinnor har inte fostrats i Ryssland under åren. Jag tänker på Anatolij Firsov, Valerij Charlamov, Viktor Sanejev, Tamara Press, Irina Privalova, Jelena Isinbajeva och nu även Anna Nilsson från Skellefteå.

Tävlingen i isvakspoesi genomfördes i samverkan med Skelleftebygdens berättarförening, med stöd av Nordiskt Berättarcentrum och i nära anslutning till en världscupstävling i vintersim, som du kan följa på länken nedan.

Anmäl dig gärna till nästa års tävling!

Rauli Lehtonen

https://youtu.be/-zAG_1zHujQ

Föregående

Var står Putin i Karabachkonflikten?

Nästa

Navalnyj kan bli ett problem för fler än Putin

6 kommentarer

 1. Patrick Ölund

  Härliga Anna,

  Hon har inte bara rest många gånger till Ryssland. Hon bodde och arbetade med oss på Kolahalvön under nästan ett år på 90-talet. Hon bodde i staden Kandalaksja där hon gjorde ett superbra arbete tillsammans med några andra svenskar och ryssar.

  Önskar er en god jul.

  Patrick

  • Rauli Lehtonen

   Jag anade nästan, Patrik, att hon inte bara var duktig på att isvaksbada och läsa dikter. Men, … du har ju också dina dolda talanger.

   Fridfull jul och ett välsignat, gott nytt år, samt jättetack för alla dina positiva kommentarer under 2020. Säkert kommer det att poppa upp något nytt karaktärsdrag även hos dig, Patrik, under det kommande året. Absolut!

 2. Hans Lindstrand

  Isvakspoesi! Hon är fantastisk. Trodde du skämtade först men insåg att det är på riktigt. Kanske nåt nytt att införa på OS-programmet?

 3. Marita Takala

  Isvakspoesi är nog snäppet värre än att ”göra änglar” i snödrivan och springa in i bastun igen 🙂 intressant utmaning! 🙂
  Tack för ditt blogg.
  God Jul!

 4. Anna Nilsson

  Hedrande att få finnas med på denna blogg, i samma mening som stora idrottare från öst och bland allvarliga inlägg! Även pausunderhållning fyller en funktion, att roa sig ibland är viktigt ?! Men en liten rättelse, i länken läser jag delar av 2019 års bidrag, då jag var i final men inte vann. I bilen på väg hem den kvällen skrev jag 2020 års bidrag (i ett sånt lyckorus som isvaksbad i februari kan ge) som jag således laddade med i 12 månader och vann med.

  Hör ni, varje dag vill Han bära oss, fylla oss med värme och kraft när allt runt omkring är mörker o kyla! Håll ut, Gud är med dig!

 5. Lise och Åke

  Русская banja låter skönare numera, har under många år provat vinterbad både frivilligt men mest ofrivilligt.. ?
  Även vi önskar riktigt goda och välsignade helger!
  Lise och Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–