De svarta svanarna flyger över oss

Sitter i Stockholm och tittar ut genom fönstret. Det är nästan tomt på gatorna. Om jag skulle rikta blicken mot himlen, så kunde jag kanske se en svart svan flyga över min hemstad. Jag kan i alla fall känna luftströmmen från dess vingar. Dess skugga och turbulensen från dess flyende gestalt skrämmer mig.

När jag studerade på Handelshögskolan i Göteborg, blev jag väldigt intresserad av nationalekonomi och trender inom finansvärlden. År 2007 lanserades uttrycket ”Den svarta svanen” av Nassim Nicholas Taleb (se Håkan Sandbergs kommentar nedan), som blivit ett begrepp inom företagsekonomin. Den beskriver en plötslig, oväntad händelse, som rubbar världens gång och får en väldigt stor negativ effekt framför allt på den ekonomiska utvecklingen. Just nu kan jag se flera svarta svanar flyga förbi mitt Europa, mitt Norden – samtidigt. En stor orsak till detta är globaliseringen och toleransen, fast det ännu inte finns någon som vågar skriva om detta, eller ens nämna det. Analysen och tanken ligger ju utanför den så kallade åsiktskorridoren.

Centerpartisten Esko Aho, som blev världens troligen yngste statsminister vid 36 års ålder i Finland år 1991, håller just nu på att skriva en bok, om ”De svarta svanarna”. De dök upp på himlen, när han skulle leda Finland under några av den moderna historiens svåraste år. Då kom finanskrisen, bankkonkurser, Sovjetunionens kollaps och miljoner sovjetmedborgare som i princip stod redo att välla över gränsen till Finland. I Ilta Sanomat (den 14/3 2020) säger han:

– Just nu kommer coronaviruset, som den här typiska svarta svanen, överraskande och den för med sig mycket större konsekvenser än någon över huvud taget skulle ha kunnat förutse.

– Dessutom kan vi lista upp den eskalerande flyktingkrisen, samt handels- och oljekriget, som dramatiskt skakar om världsekonomin. Den svarta svanen är dock inget tillfälligt fenomen som försvinner, utan den lämnar alltid spår efter sig, avslutar Esko Aho, som är ledamot i svenska Ingenjörsakademin. Under Nokias framgångsår arbetade han även som vice VD för företaget.

Krisen – en möjlighet?

I det japanska och kinesiska tänket är en kris eller en katastrof ofta en möjlighet, som aldrig annars skulle kunna uppstå. Det framgår på ett tydligt sätt genom skrivtecknet för allvarliga negativa händelser, där tecknet för möjlighet är en del av tecknet för kris. I ett kristet perspektiv skulle man kunna beskriva det med det grekiska ordet ”kairos”, som betecknar den rätta stunden – ögonblicket då allt händer. Som kristna borde vi greppa tag i just den här stunden och fundera över, varför Herren Gud har gett oss just det skeendet, som just nu utspelar sig framför våra ögon. Min förvissning är att den vita svanen redan är på väg. Vi måste be om att Jesus Kristus leder oss, så att vi kan göra rätt saker i rätt tid.

När Esko Aho blev statsminister i Finland och Sovjetunionen kollapsade, då stod länderna bakom järnridån inför helt obeskrivliga problem och förändringar. De ledde till att glasnost- och perestrojkapolitiken ledde till en revolution även utifrån ett kristet perspektiv: Kristna som satts i fängelse på grund av sin tro släpptes fria, evangelisationskampanjer och –möten kunde plötsligt ordnas i idrottshallar och på gator och torg. Miljoner Biblar, Nya testamenten och kristna böcker kördes in bakom järnridån med långtradare, trots att landet varit helt stängt för kristen litteratur i decennier. Detta ledde till en aldrig tidigare upplevd tid av väckelse och andliga framgångar – tiotusentals människor tog emot Jesus Kristus som sin Frälsare inom loppet av några få år. Tänk på att händelserna utspelade sig just under kulmineringen av imperiets stora kollaps! 

Den vita svanen är redan på väg

Förra helgen var jag ett par dagar tillsammans med ledaren för Ryska Pingstunionen, biskop Eduard Grabovenko i Tammerfors i Finland. Ett par år tidigare hade han nämnt för mig hur Pingstunionen under det svåra året 1991 bara hade 61 registrerade församlingar – i ett land med 285 miljoner invånare. År 2011 hade antalet växt till 1700 (sjuttonhundra) församlingar. När vi sedan drog oss undan efter konferensen i Salemkyrkan för att genomföra den traditionella finska bastukvällen, då berättade han att Pingstunionen nu har över 3500 församlingar och grupper. Varför skrivs så lite i kristen media om en av de största väckelserna under vår livstid? Den pågår just nu, i vårt eget Europa.

Biskop Eduard Grabovenko talade för närmare 100 personer på Rysslandskonferensen i Tammefors, Finland om väckelsen i Ryssland – trots svåra tider. Foto: R. Lehtonen
Bastukvällen i Tammerfors ledde till mycket intressanta samtal om situationen i Europa. Fr v Biskop Eduard Grabovenko, Rauli Lehtonen, och Pastor Ivan Boritjevskij fr Moskva.

Pingstväckelsen har skickat ut 51 grupper med 25 församlingsplanterare i varje grupp, det vill säga över 1250 missionärer som arbetar ett helt år med att plantera nya församlingar i obrutna områden. Av Ryssland 129 000 byar och städer har de redan besökt 23 000 och bett frälsningsbönen med tre miljoner människor. Detta sker samtidigt som nya lagar och restriktioner försvårar missionsarbetet i landet. Varför berättar så få om detta? Borde inte detta inge oss ett nytt hopp om en ljusare framtid? (Om du vill stödja detta arbete, kan du skicka din gåva till Finska Filadelfia bankgiro 5704-0503, märk din gåva ”Ryssland”.)

Tänk om liknande saker kunde ske i Sverige, eller i Norden … eller varför inte i Västeuropa? När jag riktar min blick mot himlen, så ser jag att den vita svanen redan är på väg. Tider av väckelse skall komma och Herren vår Gud vill förbereda oss genom att först rena sitt eget folk. Är vi redo att stå upp för sanningen och Guds ord?

Vi kan se hur globaliseringen har öppnat gränserna för mycket som skapar både oro, sjukdomar och död. Granskar vi sanningen i vitögat, så ser vi också hur toleransen öppnat upp för nya ideologier, idéer och tankar. Vi kan registrera att brottsligheten tilltar och hur omoralen genomsyrar alltmer i våra samhällen. Samtidigt skrotas normer, lagar och regelverk. Accepterandet av de mest vidriga uppfattningar tilltar, samtidigt som toleransen för den kristna tron och Bibelns värderingar hamnar på avskrädeshögarna: Tolerans – ja, den finns – men inte för alla!

Det är just i en tid som denna, då vi ska stå upp och göra allt vi kan för att förkunna Ordet. Predika evangelium! ”Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen? Det duger inte till annat än att kastas bort och trampas av människorna. Ni är världens ljus. En stad uppe på berget kan inte döljas och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen” (Matt. 5: 13-16, Bibel 2000).

Om vi följer dessa råd nedtecknade av evangelisten Matteus, då tror jag att den här speciella tiden kommer att bana väg för ett andligt genombrott utan dess like – i vårt hemland och ända bort till jordens yttersta gräns.

Rauli Lehtonen

Väckelsen i Ryssland har också spritt sig till Sacramento Kalifornien, där det finns 103 slaviska församlingar. I Betaniaförsamlingen samlar de över 3000 personer varje söndag. Många av dem är barn och ungdomar. Foto: R. Lehtonen

Föregående

Folk på Guds hjärta: Judar, del 1: Vad kan vi lära av historien?

Nästa

Månadens bild – april

14 kommentarer

 1. Leif Walmann

  Takk, Rauli.
  Dette var en herlig oppsummering av det som skjedde. Vi tror på ”den hvite svanen”. Nye tider skal komme når alt ser mørkt ut, og folket frykter. Herren har oversikten!
  Hilsen din venn Leif.

 2. Leif Backman

  Tack Rauli för intressant läsning som manar till eftertanke

 3. Fantastiskt intressant och välskrivet!
  Mycket uppmuntrande att få siffror från pingströrelsens utveckling i Ryssland och fd Sovjet!
  Ingvar Holmberg

  • Rauli Lehtonen

   Tack Ingvar och Leif.

   Ni har båda betytt så mycket för mig under år som gått. Tider som varit. Jag kommer aldrig att glömma all uppmuntran och allt stöd som ni har gett mig.

   Hoppas vi ses snart och att vi kunde få uppleva en andlig glasnost och perestrojka i vårt sekulariserade Norden. Låt oss stoppa dem som stapplar till avrättningsplatsen! Låt oss be om ett kristenhetens uppvaknande och en väckelse för dem som går förlorade.

   Er broder och vän.

 4. Bengt Holmgren

  Tack Rauli
  Uppmuntrande läsning.
  Tack för du lyfter fram de ”Vita svanarna” alltför många även kristna fastnar i att tala om de ”Svarta svanarna”
  Din vän // Bengt

 5. Mirjan Redenson

  Dina bloggar har varit mycket intressanta. Dagsaktuella ämnen med en hel del faktakunskaper från sakkunniga personer. Alltså stor inspirationskälla som väcker också tankeverksamhet – bra diskussionsämnen.

  • Rauli Lehtonen

   Tack Mirjan.

   Jätteglad för dina fina ord. Tänkte på allt det fantastiska som du gör nästan varje dag i församlingen och för alla dem som inte känner Kristus. Du är ett föredöme för många! Var välsignad.

   Din broder och vän

 6. Håkan Sandberg

  Tack Rauli för påminnelsen om svanarna och för en bra och tänkvärd artikel. Många goda poänger och en stark uppmaning. Oerhört inspirerande att läsa om vad som händer i Ryssland framför allt!

  En kommentar: För Gud finns inga sk ”Svarta Svanar”. Han blir aldrig överraskad, ställd, tvekande eller uppgiven. Fruktan för det okända driver aldrig Hans beslut. Att tro på Honom, fullständigt lita på Honom, ger oss möjligheten att se även de ”Svarta Svanarna” som en del av ”history” läs ”His Story”. Det är i spåren av dessa händelser som skillnaden borde kunna ses som tydligast mellan dem som är förankrade i tillit till den ”oföränderlige” och dem som desperat klarmrar sig fast vid mänskligt ”styckeverk” klätt i snygga diagram och säkra uttalanden i media. Poängen med de ”Svarta Svanarna” är ju just att vi inte kan förutse dem, men vi kan lära känna Honom som kan och vara trygga i Honom.
  För den som är nyfiken på bakgrunden till ”Svarta Svanar” läs från boken av Nassim Nicholas Taleb som myntade uttrycket. Mycket läsvärt. https://www.nytimes.com/2007/04/22/books/chapters/0422-1st-tale.html

  • Rauli Lehtonen

   Tack Håkan.

   Jag blir rörd till förkrosselse, när jag läser din kommentar. Hur sant är det inte som du skriver. Jag finner något profetiskt i dina ord: ”Det är i spåren av dessa händelser som skillnaden borde kunna ses som tydligast mellan dem som är förankrade i tillit till den ”oföränderlige” och dem som desperat klamrar sig fast vid mänskligt ”styckeverk” klätt i snygga diagram och säkra uttalanden i media.”

   Låt oss klamra oss fast vid Hans löften och förvänta oss stora under och en väckelse av aldrig tidigare skådat slag i vårt hemland och i hela Norden. Vi har alltför längre litat på vår egen förträfflighet och fullkomlighet.

   Herre Jesus Kristus – förlåt oss våra skulder, så som vi förlåta dem oss skyldiga äro.

   Din medvandrare från tiden, då du arbetade i Albanien.

 7. Hans Carlsson

  Stort TACK broder Rauli för en mycket intressant och uppmuntrande artikel!
  Fantastiskt vad GUD gör i östeuropa!
  Vi har ställt oss på Ps. 91. på klippan själv!
  Gud välsigne dig och din familj och ditt viktiga arbete för Herrens verk!

 8. Niilo Närhi

  Rauli, tack för en fin artikel som föder många tankar. Många gånger är det ju så, att dom svarta svanarna banar väg för dom vita. Som en vän till mig sade: ”nöden är den bästa missionären.” Just nu blir vi omskakade i vår tro på det synliga och det materiella för att vi skall bättre kunna se och vända oss till dom osynliga värdena.
  Vår förtröstan ligger i det, att även om vi inte känner vår framtid så känner vi Honom som känner vår imorgon!
  Vi var på samma konferens i Tammerfors och gladde oss åt det som händer i Ryssland. Låt det ske även i Norden!
  Din vän, Niilo

 9. Roland Videsäter

  Guds kraft hindras inte av murar!
  1980 fick vi smaka på Gudsnärvaron i Olevistekyrkan i Tallinn.
  Så stark atmosfär!
  En upplevelse som följt oss som familj sedan dess.
  Tack för din rapport Rauli om att väckelsen fortsätter.
  Och tack Rauli att du lotsade oss dit med husvagn och allt – faktiskt för 40 år sedan….
  Så gott att uppleva att din passion för öst fortfarande är stark.

  • Rauli Lehtonen

   Vilken överraskning Roland.

   Anade inte att du hade följt bloggen, förrän du skrev …

   Jag vill bara nämna att jag minns fortfarande hur en av förgrundsgestalterna för väckelsen i Tallinn – Jaanus Kärner – talade flera gånger efter er resa om hur mycket ert besök betydde för honom och församlingen. När vännerna levde i isolering bakom järnridån, då blev det så oerhört viktigt, när någon kom.

   Er familj kom med husvagn – som många såg för första gången i sitt liv. Dessutom hade ni inte bara ord av uppmuntran utan även Guds ord med er, vilket stärkte och spreds vidare … Minns jag rätt så förenade väl även musiken på ett sätt som gjorde att er tid tillsammans under det magiska olympiaåret 1980 blev speciellt inspirerande för många. Då kulminerade också väckelsen i Olevistekyrkan i Tallinn.

   Läs gärna mer på bloggen om Tallinnväckelsen som spreds över hela Sovjetunionen. Artikeln publicerades 2019, men finns kvar på tidigare sidor, om ni bläddrar bakåt i bloggen.

   Har ni kvar något foto från er resa, så skicka gärna. Vi kan publicerar någon av dem här på bloggen!

   Tack ännu en gång. Jaanus Kärner väntar på er i himlen, även fast ni kanske inte kommer dit med husvagn…

 10. Lise och Åke Wallman

  Tack Rauli!

  Sent om sidor kommer äntligen en kommentar från oss.
  I år är det 40 år sedan vi hade förmånen att göra våra första resor tillsammans med dig. Under dessa år har det varit mycket ”nje rabotajet” men vi hade förmånen att få se- och lasta långtradare fulla med Biblar. Fantastiska Radio- och TV program med underbara uppföljningar!
  Senare konstaterar vi att västerlänningar m.fl- inte är välkomna längre. Därför är det fantastiskt med en basturapport från Tammerfors!

  Återstår dock en del innan alla folken i f.d. Sovjet Unionen är nådda.

  Må Herren hjälpa oss med ”sin duva” att nå detta mål!
  Rom. 11:25 ”Hedningarna i fullt antal”!

  Dina vänner
  Lise och Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–