Det dummaste jag hört

Flickorna i den ukrainska armén behöver vinterskor, ylletröjor och Guds ord betydligt mer än teorier om genuskvoteringar av soldater till östfronten. Fotograf: okänd

När jag startade den här bloggen, då hade jag en förhoppning om att inte behöva beröra politiska frågor. Idag på morgonen när jag inledde dagen med att läsa fPlus Morgonkoll (4/11 2019), då kände jag att … nu måste jag bara tänka om! Jag vill nämligen dela med mig av hur våra skattepengar används i det som varit mitt älskade hemland. Det här är något av de dummaste jag hört. Läs och begrunda!

I fPlus Morgonkoll presenterar slöseriombudsmannen Johan Gustafsson 13 skräckexempel på hur man slösat på våra skattemedel. Som tidigare kommunalpolitiker i Upplands Väsbys utbildnings-, kultur- och idrottsnämnd blir jag alldeles förfärad, när jag tänker på hur en del av svenska skattebetalares 2000 miljarder (tvåtusenmiljarder) i skatt slösas bort varje år. Slöseriet går ut över våra barn och våra gamla, som inte ens verkar få den delen som man genom samhällskontraktet sparat till, för att ha något på äldre dagar, samt till sina barn genom skolans kvalitativa försorg.

SIDA: Snöröjning – en jämställdhetsfråga
Krim-, Donetsk- och Luhanskområdet ockuperades av ryska trupper under 2014. Detta hindrade enligt fPlus Morgonkoll inte SIDA från att se förbi ”sådana oväsentligheter” och langa över 70 miljoner kronor (sjuttio miljoner kronor) för att stärka jämställdhetsarbetet. Pengarna skulle användas till att skapa ”en mer jämställd budget” i landet. Det viktigaste exemplet som myndigheterna själva lyfter fram är att snöröjningen i landet skall bli mer jämställd.

Jag vet inte om detta kommer att betyda att ännu fler pensionerade gummor skall ut på vägarna med sina borstar för att sopa och skyffla undan snö vid tidiga morgnar på gator och torg, eller ..?

Borde inte 70 miljoner kronor i stället kunna användas för vinterskor och ylletröjor till de unga tjejer som jag träffade vid fronten, när jag besökte försvarslinjerna i Östra Ukraina för två år sedan. Där levde de i underjordiska gångar med vatten upp till knäna och råttor som sprang utefter väggarna i massor, samtidigt som man saknade det mest elementära.

Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson nämner också ett tilltag om att bygga en 250 meter lång och uppvärmd soffa för trötta Uppsalabor, samt stödet till ett Storsjöcenter i Jämtland med ambitioner att locka turister att bekanta sig med Storsjöodjuret – en kusin till sjöodjuret i Loch Ness i Skottland. Man är tydligen beredd att ta större risker när man använder andras pengar och det brukar snabbt gå ut över den ekonomiska kalkylen.

5 skräckexempel
Miljonrullningen av våra skattemedel är tydligen igång. Det kan röra sig om miljontals skattekronor för stora ogenomtänkta projekt. Fundera gärna på exemplen nedan, som omnämns av slöseriombudsmannen:

 1. Världens längsta underjordiska skidtunnel i Bräcke (en kommun med 6500 invånare) har hittills kostat kommunen 28 miljoner kronor.
 2. Stockholmarna skall cykla mer. Den nya cykelbanorna i innerstaden har av någon anledning blivit tio gånger dyrare än beräknat och kostade mellan 50 och 60 miljoner kronor. Per kilometer. Lika illa var det för cykelbanorna längs Värtavägen, ett stycke utanför centrum, 76 miljoner. Även om det egentligen bara skulle kostat 31 miljoner.
 3. Tierps kommun skulle bli ett nav för motorsport och lånade 20 miljoner för att bygga Nordens största crosshall. Nu står hallen oinvigd, öde och oanvänd. Crossgymnasiet har nämligen inga elever och är nedlagd. Men hallen står där och tickar pengar, en halv miljon om året. Samtidigt saknas pengar för att renovera ett äldreboende och bygga nya förskolor.
 4. Björnhuset är en lika ofattbar som dyrbar historia för skattebetalarna i den lilla kommunen Färgelanda. Kostnaderna för att omvandla en gammal industrifastighet till ett ”kluster för livsmedelsbranschen” galopperade snabbt utom kontroll, Trots upprepade löften om ”inte ett öre till” slutade notan på 95 miljoner kronor. Nu är den tio år gamla surdegen såld för 5 miljoner. 90 millar under investeringskostnaden.
 5. Göteborg har två broar över Göta älv som delar staden. Men varför inte också ha en linbana över älven? Politikerna tände på alla cylindrar, särskilt som den bara skulle kosta skattebetalarna 1,1 miljarder. Men sedan var det någon tråkmåns på Trafikkontoret som räknade om och kom fram till 4 miljarder. Då blev det bakläxa och uppdraget att räkna om igen för att hamna på max 2 miljarder. Hur nu det skall gå till? Bara utredningen har hittills kostat 138 miljoner.

Läs gärna om fler tokigheter och skräckexempel på fPlus Morgonkoll. Där finns bland annat:

Stockholm: Dyrbar skönmålning, Karlskrona: Pengar rakt ut i bokhavet, Örebro: Inte på kartan – Tyskland, Kungsbacka: Solstolliga kostnader, Norrköping: Serieslöseriet kan hamna i rätten, Uddevalla: Pengar i två bassänger samtidigt.

Källa: Slöseriombudsmannen, Slöso

Föregående

Judiskt rike i Ryssland – 100 gånger större än Israel

Nästa

Månadens bild – november

6 kommentarer

 1. Anne-May Malila

  Man blir förskräckt över detta slöseri. Behöver ingen stå till svars?

 2. Roland Nelsson

  Ja, det må jag då säga, att det i dag på morgonen flödade argumentationen mot politiska dumheter på löpande band!
  Hur i alla sin dar fick du ihop allt detta med finansieringsdetaljer och utopier på en kort morgonstund?
  Bra gjort!
  Upplysande och småvettigt!

  • Rauli Lehtonen

   Om jag hade varit kaffedrickare, så hade jag nog hällt kaffet i vrångstrupen, när jag fick reda på allt detta fruktansvärda. Det värsta är ju troligen att det här bara är toppen på ett isberg. Man undrar ju Roland (Nelsson) om både du och jag borde ha engagerat oss mer i politiken?!

   Fast, skall man vara riktigt ärlig: Vad gör allt detta om si så där 100 år? Då är nog både du och jag i himlen. Bättre kan det nog inte bli …

   Rauli Lehtonen

 3. Eero Henrik Perätalo

  Helt otroligt, svårt att ta in detta. Vinterskorna till Ukraina får nog skattebetalarna försöka hjälpa med.

 4. Aron Rudstam

  Har inte gränsen för trolöshet mot huvudman passerats med råge?

 5. Rauli Lehtonen

  Bäste Aron Rudstam.

  Jag tycker att trolösheten mot huvudmännen tilltar över hela samhället med ökad fart. Det känns som om vi är på väg i riktning mot det laglösa, som Bibeln berättar om i flera av sina profetior.

  Min önskan är dock att vi som kristna kunde vara både ett salt och ljus, samt även vara vägen, stå för sanningen och det riktiga livet i Jesus Kristus

  MVH Rauli Lehtonen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–