Sirpaloituuko Venäjä – maan kansat muutosten edessä?

Kansanmusiikkiryhmä Toorama Mordvasta etnografisen museon, Etno-kudon, avajaisissa vuonna 2006 . Kuva: Erzianj jurnalist, CC BY-SA 3.0

Euraasian kansat ovat suurten muutosten edessä, varsinkin Venäjällä. Monia vähemmistökansoihin kuuluvia miehiä on lähetetty rintamalle. Tämä on lisännyt tyytymättömyyttä varsinkin muslimialueilla, sekä suomensukuisten ja buddhalaisten kansojen parissa. Voivatko maan jännitteet pitkässä juoksussa johtaa jopa Venäjän sirpaloitumiseen?

Saatamme olla suurten muutosten edessä Euroopassamme. Elämme aikaa, jolloin Raamatun ennustusten lopputaistelun voimakentät rupeavat mielenkiintoisella tavalla hahmottumaan. Nyt on aika tehdä valmisteluja myös meidän jokaisen henkilökohtaisessa elämässämme, että olisimme valmiit, kun Hän tulee.

Venäjällä on yhteensä 83 liittosubjektia (s.o. autonomista tasavaltaa, lääniä, piirikuntaa), joista 21 luokitellaan autonomisiksi tasavalloiksi. Ne on luotu siten, että suurimmat vähemmistökansat saisivat oman presidenttinsä ja parlamenttinsa, jotta voisivat paremmin valvoa alueensa etnisten ryhmien intressejä. Venäjän autonomisissa tasavalloissa on nykyään yhteensä 24,5 miljoonaa asukasta. Suurin osa heistä kuuluu turkinsukuisten, suomalaisugrilaisten ja kaukasialaisten kansojen pariin.

Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä kävi ilmi, että mitä heikommaksi Moskovan poliittiset rakenteet kävivät, sen suuremmaksi tasavaltojen paine kasvoi ja halut vapautua Venäjän keskusjohtoisuudesta. Näin tapahtuikin, kun Baltian maat, Keski-Aasian ja Kaukasian tasavallat julistautuivat itsenäiseksi perestroikan jälkeen.

Azerimuusikot soittavat kansallisinstrumenttejaan. Kuva:: Public Domain, CC0

Kun Venäjän poliittiset jännitteet kasvavat, on suuri vaara, että valtio sirpaloituu entisestään, eikä silloin voi sulkea pois mahdollisuutta, etteikö Neuvostoliiton kehitys vuosina 1989–1990, voisi jollain tavalla uusiutua – tosin toisessa mittakaavassa.

Vähemmistöt paineiden alla

Venäjältä löytyy tänään useita vähemmistökansoja, jotka kokevat itsensä diskriminoiduksi. Joidenkin etnisten ryhmien tilanne on tullut niin vaikeaksi, että sukupuuttoon kuolemisen vaara varjostaa heidän arkipäiväänsä. Pelokkaimmat ennustajat jopa kyselevät, missä määrin maan unohdetut vähemmistöt ja muslimikansat voisivat tulevaisuudessa horjuttaa heikentyneitä valtarakenteita.

Tässä tilanteessa kristittyjen tulisi pyytää Jumalalta erityistä johdatusta evankelioimattomien kansojen tulevaisuutta silmällä pitäen – että ”tämän valtakunnan evankeliumi voitaisiin saarnata kaikille kansoille” – jopa Euraasian saavuttamattomille, jotka edelleen odottavat evankeliumia.

Kun bolsevikkien vallankumous kulminoitui ja Venäjän poliittisia rajoja ruvettiin piirtämään uusiksi, heidän johtajansa Vladimir UljanovLenin – etsi tukea maan etnisiltä vähemmistöiltä saadakseen riittävästi kannatusta politiikalleen. Hän antoi muun muassa tukea Suomen ja Baltian maiden itsenäisyyspyrkimyksille, jotka sittemmin toteutettiin sisällissodan ja määrätietoisen kansallisen taistelun kautta. Miten Venäjän tilanne muuttuisi, jos maan nykyinen presidentti yhtäkkiä menettäisi valtansa? Mitä silloin tapahtuisi? Etsisikö presidenttiehdokkaat silloin tukea muslimeilta tai Siperian kuvernööreiltä?

Jos jännitteet eskaloituvat, ne voivat pahimmassa tapauksessa johtaa jopa sisällissotaan, jossa eri valtakeskittymät kuten armeija, turvallisuuspoliisi FSB, hallitus, ja/tai parlamentti voisivat asettua vastakkain. Ei ole poissuljettua, etteikö keskusjohdon heikkeneminen voisi johtaa jopa siihen, että jotkut liittosubjektit näkisivät mahdollisuutensa julistautua itsenäisiksi. Siinä tapauksessa Venäjä saataisi sirpaloitua eri valtioista muodostuvaksi mantereeksi, vähän samalla tavalla kuin Euraasia muuttui Neuvostoliiton hajottua.   

Elistan Kultainen Temppeli. Venäjällä on kolme autonomista tasavaltaa, joissa asuu yli 500 000 buddhalaista. Kuva: JialiangGao, CC BY-SA 3.0

Kazakstanilaisen etnologi Maqash Tatimovin mukaan entisen Neuvostoliiton tasavaltojen muslimiväestön kasvu tulee tulevaisuudessa kiihtymään niin, että joka toinen lapsi Euraasian alueella syntyisi jo 2030-luvun lopulla muhamettilaiseen perheeseen. Silloin heidän väkilukunsa ylittäisi myös venäläisen väestön määrän. Monet poliitikot kyselevät, miten tämä tulisi vaikuttamaan entisen Neuvostoliiton maiden tulevaisuuteen.

Venäjän kristityt seuraavat nyt taustalla tapahtumia varovaisesti odotellen. Harvat vaikuttajat ovat pelon vuoksi uskaltaneet aktivoitua rauhan aatteen puolesta. Samanaikaisesti kun turvallisuusjärjestöjen fokus keskittyy poliittiseen peliin, seurakunnat ja kirkot ovat saaneet hengähdystauon. Kristittyjen salakuuntelua, kuulusteluja, uhkauksia ja häirintää kuitenkin jatketaan viranomaisten puolelta edelleen. Harvat pitävät todennäköisenä sitä, että uskovat voisivat tulla aktiivisiksi pelaajiksi rauhan prosessien pelikentällä. Tutkan alla tapahtuu kuitenkin varsin paljon jännittävää kehitystä, josta joukkoviestimet eivät kerro.

Vähemmistökansojen parissa monet etsivät vaikeuksien keskellä pelastusta. Meidän tulisi nyt rukouksien avulla vaikuttaa tapahtumien kulkuun ja jouduttaa vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen paluuta. Tämän asian oivaltamisen tulisi olla meille ensiarvoisen tärkeätä. Meidän tulisi kaikella tavalla välittää ilosanomaa toivonsa menettäneille kansoille – ettei yksikään hukkuisi!

Rauli Lehtonen

Artikkeli on myös julkaistu Avainmedia-lehdessä marraskuussa 2023

Previous

Venäjän suomensukuisten lähetystyö puhuttaa

Next

Lähetystyö muuttuu Länsi-Euroopassa ja idässä.

9 Comments

 1. Arto Flink

  Kiitos Rauli että avaat niitä asioita mitä vanhan Neuvostoliiton alueella tapahtuu ja voisi tapahtua.

  • Sirpa

   Kiitos
   Jatketaan rukoillen, että ei yksikään hukkuisi.
   Tätä olis hyvä jakaa myös omissa seurakunnissa. Rukouskokouksessa suomi-ugrilaiset kansat sekä kaikki muut vähemmistö kansat. Nämä unohtuu meiltä usein 😔

  • Tuomo Kursu

   Kiitos Rauli.🙏

 2. Kiitos, laitan jakoon ryhmiin…

  t. Jukka

 3. Raimo Itkonen

  Venäjän alue alkaa olla jo niin saarroksissa, että sinne on vaikea mennä (jopa uskaltaa mennä) ja yhteydet, digitaalisetkin, ovat sensuurin alaisia.
  Myös rahaliikenne on tukossa, niinkuin muidenkin avustusten toimittaminen seurakunnille ja Kristuksen läheteille.
  Lähetyksen apuna ovat kumminkin Venäjällä painetut Raamatut ja Uudet Testamentit.
  Rohkeimmat Venäjän sisäiset evankelistat jatkavat työtään ja meidän muiden kristittyjen rukoukset ovat siunaamassa ja vahvistamassa heidän toimiaan.
  Herramme Jeesus vahvistakoon hengessään sanankuulijoita sydämmensä halusta syntymään uusiksi uskonlapsiksi ja tuottamaan hedelmää Kaikkivaltiaan Jumalamme kunniaksi.

 4. Vesa Kultalahti

  Kiitos mielenkiintoisesta artikellista . Rukoilemme 🙏

 5. TEUVO TIKKANEN

  Kyllä näin tulee käymään Venäjän valtiolle. Se hajoa sisäisesti. Tämä ei ole uhka vaan mahdollisuus herätyksen puhkeamiseen. Rukoillaan että näin saa tapahtua!

 6. Marita Sjöberg

  Kiitos Rauli. Muistan kaikkia kansoja että Pelastus sanoma menee jokaisen sydämmeen.
  Vain Jeesus voi pelastaa ja antaa iankaikkisen elämän. Hänen tulonsa on lähellä . Olkaamme
  Valmiina Suuriin Häihin . 🙏🏻

 7. Pentti ja Vuokko Warberg

  Kiitos Rauli taas niin laajasta raportista. Kansojen meri pauhaa kaikkialla, silti Herrojen Herralla on kaikki pasmat käsissään. Rauhallista Adventin aikaa ja Joulun odotusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–