Veristä sotaa – Israel hyökkäyksen kohteena

Israel on taas sodassa. Miten käy pyhien paikkojen? Kuva: Teuvo Tikkanen

Israelin kansa on edelleen shokissa Hamasin terroristien sapattiaamuna 7/10 Gazasta tekemästä hyökkäyksestä. Meneillään oli juutalaisille pyhä Simchat toora -päivä, jota edelsi 10 vuorokautta kestänyt lehtimajajuhlan aika. Sitä kutsutaan nimeltä ”Sukot”. 

Hyökkäystä edeltävänä päivänä Israelissa vietettiin, Jom kippur-sodan 50 v- muistopäivää, joka käytiin Israelin ja Syyrian ja Egyptin välillä 6.-24. lokakuuta 1973. Sota alkoi Egyptin ja Syyrian hyökättyä Israeliin juutalaisen kalenterin pyhimpänä päivänä ja päättyi Israelin voittoon.

Lauantaina 7.10. kello 6:30 sadat terroristit tunkeutuivat useiden Gazan rajanylityspaikkojen ja aitojen läpi ja piirittivät noin 25 israelilaista rajayhteisöä. Suuri joukko juutalaisia oli kokoontunut ulkoilmamusiikkifestivaaleille lähellä rajaa olevaan metsään. IDF:n (Israelin puolustusvoimien) ja Hamasin välillä käydään yhä asetaisteluja useissa kibbutseissa, eikä Israelin IDF ole vielä saanut kaikkia raja-alueen yhteisöjä täysin hallintaansa.

Juhlinta päättyi suureen tragediaan monien kohdalla. Kuva on Nataniasta. Ottanut: Heli Berg

IDF:n mukaan hyökkäyksen ensimmäisen 42 tunnin aikana Hamas ampui yli 4 000 rakettia Israeliin, joista 2000 20 minuutin sisällä varhain lauantaiaamuna. Samaan aikaan Gazan raja-aita murrettiin puskutraktoreilla ja aseistuneita terroristeja tunkeutui Israelin puolelle. Siviilejä ammuttiin kaduilla ja joitakin sotilasajoneuvoja kaapattiin Gazaan. Hamasin terroristit levittäytyivät Israelin puolella Gazan aluetta suuremmalle alueelle. He tappoivat ja kidnappasivat panttivankeja.

Kymmeniä sotilailta ja siviilejä vietiin panttivankeina Gazaan, heidän joukossaan on lapsia ja jopa yli 80 vuotiaita holocaustista selvinneitä vanhuksia. Joidenkin arvioiden mukaan kaapattuja vankeja olisi 150 Gazassa. Satoja on edelleen kateissa. Sunnuntai-iltapäivänä kuultiin kuitenkin hyviä uutisia, sillä useita satoja Re’imin lähellä sijaitsevalta musiikkifestivaalilta paennutta ihmistä oli piiloutunut siltarumpuun ja heidät tuotiin turvaan.

Ihmiset yrittävät puhelimitse saada yhteyttä omaisiinsa,
jotka ovat kadonneet.. Kuva Jerusalemista. Ottanut Heli Berg

Samaan aikaan lauantaina Hamasin hyökätessä Israeliin maan pohjoisrajalla Hizbollahin terroristit ovat joukottain lähestyneet Israelin rajaa moottoripyörillä. Israel ampui rajaa lähestyviä motorisoituja hizbollahin terroristeja kohti pysäyttääkseen heidät.

Hamasin operaatio oli ennen näkemätön, Sellaista ei ole koettu aiemmin tässä laajuudessa.  Sitä on täytynyt suunnitella pitkään ja huolellisesti. Herää kysymys, onko kenties Venäjä yhteistyössä Iranin kanssa mobilisoinut tätä hyökkäystä? Viron ulkoasiainvaliokunnan pj. Marko Mikhelson väittää, että Hamasin johtajat olisivat viimeisen 12 kuukauden aikana käyneet kahdesti Moskovassa neuvotteluissa. Iranin osuus on joka tapauksessa selvä. Iran on aseistanut jo vuosia Hamasin ja Hizbollahin terroristeja.

Israelia ei tällä hyökkäyksellä kukisteta. Mutta miten Israel onnistuttiin yllättämään näin täydellisesti? Tämä on massiivinen epäonnistuminen Israelin tiedostelulle. Tätä tullaan arvioimaan pitkään ja hartaasti sodan päättymisen jälkeen kansainvälisessä politiikassa, kirjoittaa Patmoksen tj. Pasi Turunen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui lauantaita 6.10 ”synkäksi päiväksi.”

Lauantai 6.10 voi todellakin olla Israelin nykyhistoriassa päivä, jolloin menehtyi eniten israelilaisia yhden päivän aikana. Hän myös vannoi, että Israelin joukot poistavat Hamasin Gazassa aiheuttaman uhan.

Israel on antanut varoituksen jossa se kehottaa Gazan siviiliväestöä poistumaan Gazasta. Israel jatkaa Hamasin aloittamaa sotaa niin kauan kuin se on tarpeen Israelin siviiliväestön ja maansa vapauden puolesta. 700 Israelin kansalaista on jo kuollut. Gazan alueella tullut yli 300 kuolonuhria Hamasin itsensä aloittaman sodan johdosta.

Sodan aikana kaupoissa tungeksijoiden määrä on vähentynyt.. Kuva Jerusalemista. Ottanut Heli Berg

YK-turvaneuvosto ei ole päässyt yksimielisyyteen Hamasin aloittaman sodan tuomitsemisesta. Venäjän ja palestiinalaishallinnon YK:n edustajat ovat vastustaneet Hamasin tuomitsemista. Suurin osa EU maiden johtajista ovat tuominneet hyökkäyksen Israeliin, Suomi, Saksa ja Ranska mm. Nähtäväksi jää tuomitseeko YK:n turvaneuvosta jälleen Israelin terroristijärjestö Hamasin sijaan?

Samaan aikaan kun kirjoitan tätä raporttia Hamasin aloittamasta sodasta, sain Facebook kaveriltani viestin Israelista, jossa hän päivittää sivuaan kertomalla, että Pohjois-Israeliin Nahariaan ammutaan ohjuksia Libanonista.

Sydämeni itkee kun kirjoitan tätä raporttia Israelin joutuessa jälleen sotaan terroristijärjestöjen kanssa. Ramallahissa ollaan hiljaa ja Suomen YLEN toimittaja raportoi sieltä Israeliin liittyviä uutisia. Onko Suomi yleisradio valinnut lopullisesti puolensa suhteessa Israeliin?

Pastori Teuvo Tikkanen Lapinlahdelta

Rukous Israelin puolesta

Rukous juutalaisten maan ja juutalaisen kansan puolesta (Gavriel Eskel)

Pyhä Jumala. Abrahamin, Isakin ja Jaakobin Jumala, muista lupauksesi maasta, jonka Sinä kättä kohottaen ja vannoen annoit heille ja heidän jälkeläisilleen ikuiseksi omaisuudeksi. Pyhä Jumala, varjele Juudean ja Samarian vuoria, kukkuloita, laaksoja ja puronotkoja, jonne Sinä lupasit palauttaa kaikkeen maailmaan hajotetun kansasi jäseniä, ja jossa Sinä lupasit hoitaa heidän vammansa ja lääkitä heidän haavansa, mutta jota viholliset miehittävät ja ilkkuen väittävät, että nuo ikuiset kukkulat ovat tulleet heidän omaisuudekseen.

Pyhä Jumala, Sinä lupasit, että kansasi saa istuttaa viinitarhansa ja oliivi- ja hedelmälehtonsa Juudean ja Samarian kukkuloille, rinteille ja laaksoille ja asua siellä kenenkään pelottelematta. Muista tämä lupauksesi Pyhän Nimesi tähden.

Pyhä Jumala, varjele Jerusalemia, sitä Suuren Kuninkaan Kaupunkia. Varjele sen muureja, rakennuksia, katuja, aukioita ja puistoja. Varjele Temppelivuorta, jonne Sinun Messiaasi on luvannut rakentaa Jumalan Temppelin. Poista pyhältä Vuorelta sinne pystytetyt iljetykset ja epäjumalain palvonta pyhästä kaupungista. Pyhä Jumala, varjele Öljymäkeä ja Siionin vuorta, aluetta, jonne Sinun Messiaasi tulee astumaan jalallaan.

Kuva: Heli Berg

Pyhä Jumala, Sinä lupasit luoda Jerusalemin iloksi, riemuksi sen kansan, josta Sinä sanoit iloitsevasi, ja kansastasi, jonka keskuudessa ei enää kuulla itkun eikä valituksen ääntä. Jerusalemissa Sinä, Pyhä Jumala, lupasit lohduttaa kansaasi.

Pyhä Jumala, armahda kansaasi, juutalaista kansaa, jota Sinä olet alkanut koota esi-isiensä maahan kaikista maailman kansoista. Armahda niitä, jotka jo asuvat Pyhässä Maassa ja armahda niitä, jotka asuvat vielä vieraissa maissa.

Pyhä Jumala, herätä Sinä heidän sydämessään polttava halua muuttaa omaan maahansa, niidenkin, jotka ovat kadottaneet juutalaiset juurensa edes tietämättä kuuluvansa valittuun kansaan, mutta Sinä tiedät ja tunnet heidät.

Pyhä Jumala, herätä Sinä heissä tietoisuus pyhistä juuristaan ja ohjaat heidät luvattuun Maahan ennen kuin Sinä päästät valloilleen vihasi hehkun maailman kansoja kohtaan heidän syntiensä ja saastaisuutensa sekä heidän epäjumalain palveluksensa vuoksi ja siksi, että he ovat jakaneet Sinun maasi.

Itkumuurilla: Kuva: Teuvo Tikkasen yksityinen arkisto

Pyhä Jumala, anna lupauksesi mukaan kansallesi viisaus ja tieto ja taito tehdä tehottomaksi jokainen ase, joka kansasi varalle valmistetaan, ja lamauttaa jokainen kieli, joka nousee käymään oikeutta sen kanssa poistaakseen sen laillisuuden ja oikeuden elää rauhassa omassa maassaan, jonka Sinä olet heille antanut.

Pyhä Jumala, varjele kansasi niiltä, jotka teeskennellen sanovat puolustavansa Israelia, mutta jotka sen vihollisiin liittyen sotivat sen laillisia oikeuksia ja Sinun lupauksiasi vastaan.
Pyhä Jumala, anna pian tulla ajan, jolloin Sinä tuomitset pakanakansain kesken säätäen oikeutta heille siten, että he takovat miekkansa auroiksi ja keihäänsä vesureiksi, ettei kukaan nosta miekkaa toista vastaan eikä enää opettele sotimaan.
Pyhä Jumala, kuule meitä oman pyhän nimesi tähden.
Aamen!

Tämä rukous on julkaistu Israel Update sivustolla viikkoa ennen kuin PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti vaatimuksen 27.07.2012 YK:n yleiskokouksessa palestiinalaisvaltion tunnustamisesta ja sen hyväksymisestä YK:n tarkkailija jäseneksi ja samalla Itä-Jerusalemin luovuttamista palestiinalaisvaltion pääkaupungiksi

Previous

Sodan myötä lähetystyö muuttuu haasteellisemmaksi

Next

Ukrainan sota muuttaa lähetystyön kartan aivan uusiksi.

11 Comments

 1. Riitta-Liisa Saarinen

  Kiitos Rauli!

 2. Raimo Itkonen

  Kummallista, että Israelin tiedustelupalvelu päästiin tällä tavalla yllättämään, vaikka tiedettiin jo entuudestaan paletiinalaisterroristien käyttävän hyväkseen juutalaisten pyhiä, juhlallisuuksia ja sabattiaikoja.
  Oliko taas kerran tuudittauduttu rauhallisuuden tilaan ja uinahduttu?
  Ovelat, laskelmoivat ja tosia kunnioittamattomat terroristit juonivat agressionsa juuri tällaisiin ajankohtiin saadakseen aikaiseksi mahdollisimman paljon tuhoa. Valveilla tulee olla ja rukouksessa kääntyä Kaikkivaltiaan Jumalamme puolen tukea ja ohjausta hakemaan.
  Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä Aamen!

 3. Esko Pakarinen

  Kiitos Rauli kaikesta uutisoinnistasi, voimia sinulle, ole siunattu! Esko ja Marita

 4. Tuija Valtanen

  Olimme paikan päällä, kun tapahtumat alkoivat. Tilanteet tulivat suoraan sydämeen. Rukous on aseemme ja totuus valaisee polkumme. Herra herätä aikamme seurakunta. Kiitos, kun pidätte asioita esillä.

 5. Vesa Kultalahti

  Muistakaamme Jumalan omaisuuskansaa rukouksin,ei kuitenkaan kaikki mitä tuo kansa tekee ole Jumalan tahdon mukaista,mutta Jumala itse kasvattaa kansaansa. Eihän mekään hyväksy että joku muu kasvattaa meidän lapsiamme ,rukoillaamme tuon kansan puolesta että he kääntyisivät ja huutaisivat Jumalan puoleen ja tunnustaisivat Jeesuksen messiaaksi.

 6. Tuomo Kursu

  ✝️🛐🙏

 7. Arto Flink

  Israelin Jumala ei nuku, vaikka siltä saattaa näyttää.Hänen vahvat käsivarret auttavat Luvatun Maan asukkaita. Rukoilkaa rakkaat uskon ystävät lakkaamatta, siunaten Jumalan omaisuuskansaa.

 8. Katri Pouri

  Kiitos hyvästä rukouksesta

 9. Merja Toikkanen

  ” Minä teen väkeväksi Juudan heimon ja autan Joosefin heimoa. Minä saatan heidät kotiin, sillä minä armahdan heitä, ja he tulevat olemaan, niinkuin en minä olisi heitä hyljännytkään. Sillä minä olen Herra, heidän Jumalansa, ja kuulen heidän rukouksensa.
  Sak 10:6 🙏🇮🇱

  • Marita Sjöberg

   Kiitos Rauli . Hieno ja Siunaava rukous .
   Ikävää mitä Israelille tapahtuu erikoisesti
   viattomille ihmisille . Mutta kaikki on Jumalan
   tiedossa . Muistan rukouksin joka päivä Israelia 🙏🏻🇮🇱

 10. Olavi Lehtikevari

  Keskellä kaiken sodankäynnin sotilaat kuin siviilit rukoilevat Kaikkivaltiaan puoleen Jolla on kuulevat korvat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–