Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi järjestettiin koulutus salaisessa paikassa

Kiovan Raamattuinstituutti ja Jesus4Eurasia järjesti varsin dramaattisissa olosuhteissa koulutuksen vapaaehtoistyöntekijöille, jotka haluavat työskennellä sodan uhrien ja traumatisoituneiden ihmisten parissa. Venäjän pommitukset estivät opiskelijoiden saapumisen junilla. Yksi opettajista joutui lähtemään koulusta ennen aikojaan, koska hänen miehensä oli haavoittunut sodassa. Sähkön puute johti joskus siihen, että generaattorien ja steariinikynttilöiden avulla jouduttiin valaisemaan luokkahuonetta.

Koulutus järjestettiin salaisessa paikassa tiukkojen turvallisuussääntöjen vuoksi. Näin siksi että yli 400 kirkkoa ja rukoushuonetta on osittain vaurioitunut, pommitettu hajalle, sinetöity tai takavarikoitu sodan ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Aikaisemmat raportit ovat myös viitanneet siihen, että evankeliset seurakunnat ja kristityt on laskettu potentiaalisiksi vihollisiksi. Samalla ne ovat myös joutuneet Venäjän armeijan hyökkäysten kohteeksi.

Raamattukoulun opiskelijat saivat muun muassa peruskoulutuksen siitä, miten sodan uhreja autetaan ja kuinka heille annetaan sielunhoitoa. Kuva: Kiovan Raamattuinstituutti

Monet työskentelevät jo aktiivisesti

Sodan aiheuttamat uhkakuvat eivät estäneet suurta kiinnostusta koulutusta kohtaan. Opiskelijat tulivat pitkien matkojen päästä eri puolilta Ukrainaa – naisia ja miehiä, nuoria ja vanhoja – valmistautuakseen paremmin haasteenomaiseen työhönsä. Monet heistä olivat jo aikaisemmin olleet täysipainoisesti auttamassa haavoittuneita ja traumatisoituneita. He olivat työskennelleet ihmisten parissa, jotka ovat menettäneet kotinsa, puolisonsa, vanhempansa, lapsensa – ehkä jopa koko omaisuutensa.

Kuusi oppilasta joutui lähtemään jo kurssin alussa kotiin, koska tilanne kotirintamalla oli dramaattisesti muuttunut suruksi. Uudet oppilaat olivat kuitenkin heti valmiit tulemaan heidän tilalleen opiskelemaan. Opettajilla oli sekä teoreettista tietoa, että myös käytännön kokemusta esimerkiksi sotilassairaaloista ja rintamalinjoilta. He jakoivat taitojaan tavalla, joka liikutti kuulijoita ja innosti vapaaehtoistyöntekijöitä kohtamaan tulevaisuuden vaikeita haasteita.

 • Tulimme tänne saamaan työkaluja auttaaksemme hädässä olevia ihmisiä. Emme kuitenkaan ole saaneet pelkästään tietoa ja innoittavia esimerkkejä, vaan oppitunnit ovat myös antaneet sielunhoitoa meille itsellemme ja rohkaisua jatkamaan kutsumuksemme tiellä.
 • Iltaisin, kun olemme oppilaina jakaneet uskon yhteyttä, olemme rukoilleet toistemme puolesta. Diakoniatyön kokemusten jakaminen saman taustan omaavien sisarten ja veljien kanssa on merkinnyt paljon – keskellä sodan kärsimyksiä, eräs naisopiskelija kertoo koulutuksen merkityksestä juuri hänelle.
Mariupolin tuhoja Kuva: Wanderer777, CC BY-SA 4.0, kuva maaliskuulta

Monet vaikeat kysymykset ovat jopa kurssilaisille jääneet vaille täydellistä vastausta: Miten voi auttaa ihmistä, joka on kaikkensa menettänyt? Millä tavalla voi välittää lämpöä kanssamatkaajalle, joka palelee kylmässä ympäri vuorokauden sähköpuutteen vuoksi? Kuinka voi tukea tilanteissa, joissa raha ei riitä ruokaan, vaatteisiin, tai lääkkeisiin?

Kurssin rahoittajina on toiminut Jesus4Eurasia yhdessä helluntaiseurakuntien ja yksityisten lahjoittajien kanssa. Kiovan Raamattuinstituutti ja sen oppilaat kiittävät erityisesti kaikkia lahjoittajia, jotka ovat mahdollistaneet koulutuksen.

Oppilaat saivat peruskoulutuksen siihen, miten he voivat toimia sodan uhrien neuvoa antavina sielunhoitajina silloin, kun sota on tuhonnut elämän tärkeimmät suojaverkot. Kurssin tavoitteena oli antaa psykologian perustietoa kristillisestä näkökulmasta, niin että opiskelijat voisivat auttaa sodan ja kriisien vaikeisiin tilanteisiin joutuneita uhreja.

Monet Ukrainan vanhukset on jätetty yksin kärsimään.  Kuva: Yksityinen arkisto.

Oppilaat saivat tavata sotaveteraanien puolisoita ja sotilaiden äitejä. Heitä koulutettiin auttamaan ihmisiä, jotka olivat menettäneet lähiomaisia, tai henkilöitä, jotka ovat joutuneet vaikeisiin onnettomuuksiin ja/tai menetyksiin elämässään. Heille jaettiin myös tietoa siitä, miten voidaan auttaa raiskattuja, antaa ensiapua haavoittuneille, sekä ihmisille jotka ovat eläneet pitkiä jaksoja suuren paineen alla, sekä saaneet traumaattisia stressiin liittyviä oireyhtymiä (PTSD).

Seuraava kurssi helmi- maaliskuussa 2023

Oppilaiden kanssa tehdyn arvion mukaan kurssi toteutettiin odotettua paremmin. Ajoitus toimi viimeistä yksityiskohtaa myöden todella hyvin sodan aiheuttamista vaikeuksista huolimatta. Opiskelijat saivat diplomit todistukseksi suoritetusta kurssista. Nyt he voivat käyttää saamiaan tietoja sekä yksityisesti ihmisiä auttaen, että seurakunnan työn kautta. Näin sodan uhrit voivat onnettomuuksista huolimatta saada lohdutusta elämänsä suurimman kriisin keskelle. Seuraava koulutus vapaaehtoisille sodan uhrien parissa työskenteleville järjestetään helmi-maaliskuussa 2023.

Jesus4Eurasia järjestää myös Lähetysraamattukoulun Kaukasiassa Ukrainan, Valko-Venäjän, Keski-Aasian, Kaukasian ja Baltian lähetyskandidaateille, jotka haluavat lähteä saavuttamattomien kansojen pariin istuttamaan uusia seurakuntia. Tämä lähetyskurssi järjestetään huhti-kesäkuussa 2023. Mikäli tunnette tai tiedätte Euraasian saavuttamattomien kansojen työstä kiinnostuneita lähetyskandidaatteja, voitte ottaa yhteyttä Rauli Lehtoseen (rauli.lehtonen@gmail.com). Muistakaa koulun suunnittelua ja toteutusta rukouksin.

Edellisen lähetysraamattukoulun oppilaita ja opettajia. Kuva: Yksityinen arkisto

Jos haluat olla mukana tukemassa tätä työtä, voit merkitä lahjoituksesi nimimerkillä ”raamattukoulut” ja lähettää uhrisi Jesus4Eurasialle (Boråsin helluntaiseurakunta). Silloin lahjoituksesi menee mainitsemaasi tarkoitukseen. Ellet merkitse uhriasi, varat käytetään Euraasian työn suurimpaan tarpeeseen. Voit lähettää tukesi meille käyttämällä seuraavia pankkitietoja:

Ruotsissa asuville: Bankgiro: 5861-2417 tai Swish: 123-092 04 88. Suomessa tai Ruotsin ulkopuolella asuvat voivat käyttää tilitietoja:

IBAN: SE20 8000 0803 2500 4002 4234,  BIC/SWIFT: SWEDSESS

Pingstkyrkan Borås, Kungsgatan 58, 503 35 Borås, Sverige

Andrej Bezsmertnych
Oksana Malysjtjuk

Käännös: R. Lehtonen

Previous

Monarkia ja kuningas Suomeen – Savosta, kirjoittanut Turha Uunopuro (RL)

Next

Ettei herätys kulkisi ohitsemme

8 Comments

 1. Sirpa

  Kiitos Jeesukselle että on niitä jotka menevät ja kiitos myös niille jotka ovat osaltaan lähettämässä, rukouksin, ekonomisesti tukien ja miten vain kukin voi. Tehdään yhdessä Jeesuksen kanssa 💖
  Ja Rauli, kiitos jälleen sinulle ja perheellesi sekä kaikille työkavereillesi. Teitä siunaten 💖🙏💖

  • Rauli Lehtonen

   Kiovan Raamattuinstituutin ystävät ovat tehneet aivan fantastisen hienoa työtä, sekä kaikki ne seurakunnat ja yksityiset, jotka ovat antaneet tukensa.

   Seuraavan kurssin valmistelut ovat meneillään. Helmi- maaliskuussa jatkamme uudella kurssilla, jos Herra suo siihen mahdollisuudet.

   Maalis- huhtikuussa alkavan Kaukasian Lähetysraamattukoulun suunnittelutilaisuus oli 14-15/12 Helsingissä. Sinne on oppilaita jo ilmoittautunut myös Ukrainasta. Sodasta huolimatta ystävät evankelioivat ja tekevät lähetystyötä. Ihmisiä on kastettu Venäjällä ja Ukrainassa viimeisen kuuden kuukauden aikana enemmän kuin aikaisemmin. Herätys kiirii eteenpäin!

   Etelä-Ruotsista olemme lähettäneet jo 24 rekka-autollista avustustavaraa. Örnsköldsvikin helluntaiseurakunta on järjestänyt yli 40 kuljetusta Ukrainaan.

 2. Petri Nurminen

  Hienoa työtä! Kiitos Herralle!

  • Pauli Kulpakko

   Siunausta kaikille jotka sodasta huolimatta jaksavat viedä tätä tärkeää työtä eteenpäin ja kiitos Rauli näistä uutisista.

 3. Vesa Kultalahti

  Kiitos Jumalalle että vielä löytyy vapaaehtoisia jotka tahtovat auttaa Ukrainan hädässolevia ja vaikka rukouksin kantaa heitä Herramme Jeesuksen eteen. Vien tämän viestin seurakuntaamme kaikkien tiettäväksi🙏

 4. Tuija Valtanen

  Olipa ihania uutisia kaiken surun keskellä, joka on kohdannut Ukrainaa. Jumalan valo loistaa pimeydessä. Hänen armonsa hoitaa särkyneitä. Jumalan siunausta kaikille sinne ja Raulille perheineen. Rukoillaan joulun ihmettä Ukrainan maalle ja seurakunnalle! Siunataan ”vihollisia” ja odotetaan Jumalalta vastauksia rukouksiimme.

 5. Anneli Nokkosmäki

  Surumieli ihmisten kärsimysten tähden, mutta myöskin toisten julmuuden tähden.
  Rukous kulkee taivaan kautta Isän kaikkinäkevän johtamana tarvekohteisiin!
  Varjelusta koulutuksiin!

 6. Rauno Välimäki

  Mahtavaa työtä !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–