Antikristus ja Ilmestyskirjan pedot

Monet Ilmestyskirjan selittäjät pitävät katolisen kirkon johtajaa Antikristuksena. 1988 Venäjän kirkko täytti 1000 vuotta. Allekirjoittanut kutsuttiin Vatikaaniin pitämään puheen Neuvostoliiton Evankelisen uskon kristityistä, koska kukaan heistä ei saanut lähtöviisumia juhliin. Kuva: Yksityinen arkisto

Monet lopun ajoista kiinnostuneet ovat pohtineet sitä, milloin Antikristus ilmestyy. Tapahtuuko se ennen Jeesuksen toista tulemusta, vai sen jälkeen? Mitkä valtakunnat ja voimat ovat sidoksissa Ilmestyskirjan petoihin, jotka nousevat merestä ja maasta? Näitä kysymyksiä pohdin Tukholman suomalaisessa Filadelfiassa pitämässäni puheessa 27/9 2021.

Tämän puheeni myötä siirryin sukuni juurille. Isoisäni Väinö Lehtonen asui koko elämäni ajan Nokialla. Hän oli saarnaaja, joka päivittäin luki Raamattua tunneittain ja yritti opetella sitä ulkoa. Muistan, miten sukumme lapsina yritimme löytää jakeita Pyhistä kirjoituksista, joita hän ei vielä olisi opetellut. Joskus onnistuimme kuin onnistuimmekin löytämään niitä. Useimmiten Vanhan testamentin puolelta.

Isäni Esko Lehtonenkin toimi saarnaajana. Hänellä oli harrastus, jonka parissa hän vietti aikaansa niin kauan kuin vain suinkin mahdollista. Se oli Ilmestyskirjan tutkiminen. Kotona meillä oli kaikki suomen- ja ruotsin kielellä julkaistut kirjat lopun ajan tapahtumista, sekä lukuisia englanninkielisiä teoksia. Isäni kirjoitti jopa Ilmestyskirjan selitysteoksen. Sitä vaan ei julkaistu, koska hänen historiallinen tulkintansa ei silloin vielä sopinut herätyksemme viralliseen linjaukseen.

Lapsuuteni illat ja yöt vietettiin Nokialla. Useimmiten aika kului isovanhempieni, isäni ja äitini keskustellessa lopun ajan profetioista ja ennustuksista. Kuva: Wikipedia.org

Ajat ovat muuttuneet

Nyt ajat ovat muuttuneet. Kiliastiset tulkinnat (että Jeesuksen tulemus on salainen ja että seurakunnan ylösotto tapahtuu Ilmestyskirjan 3:n ja 4:n luvun välissä), joita katolinen kirkko nosti esiin uusina oivalluksina 1830-luvulla ja joiden suosio jatkui lähes vuosituhannen vaihteeseen saakka, ovat viime aikoina menettäneet suosiotansa. Jopa siinä määrin, että saarnassani uskalsin esittää vaihtoehtoisia tulkintoja pohdittavaksi.

Sisimmässäni koin varsin erikoisen tunteen, kun ensimmäistä kertaa palasin näin menneisyyden juurilleni saarnani yhteydessä. Samalla sain sisimmässäni muistella kaikkia niitä iltoja ja öitä, jolloin isovanhempieni kanssa lähes lakkaamatta keskustelimme siitä, mitä pian tapahtuman pitää.

Rakkaat ystävät. Jokin aika sitten tapasin Tashkentissa erään Uzbekistanin johtavan imaamin, joka kutsui minut ja ystäväni kotiinsa teelle. Sama asia toistui Turmenistanissa, jossa erään kaupungin johtava mulla halusi tavata meidät ja keskustella uskon asioista. Hänkin pyysi meidät kotiinsa vieraakseen. Kun käyntiemme yhteydessä kyselin kummaltakin erikseen, mitä he ajattelevat Jeesuksesta Kristuksesta, niin molemmat antoivat ylättäen samanlaisen vastauksen:

Keski-Aasian muslimit ja kristityt uskovat, että elämme lopun aikaa. Evankeliset uskovat kiirehtivät siunaamaan ja lähettämään työntekijöitä saavuttamattomien pariin. Kuva: R. Lehtonen

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Jeesus (Isa) tulee pian takaisin.

Monet maailman muslimit odottavat viimeisen profeetan ilmestymistä – jota he kuitenkaan eivät tunnusta Jumalan pojaksi. Lukuisat pakanat seuraavat maailman poliittisia tapahtumia pelolla. Mutta miten me kristittyinä suhtaudumme lopun ajan ennustuksiin? Olemmeko ymmärtäneet missä ajassa elämme? Kaikki kirjoitukset viittaavat siihen, että Jeesus tulee pian takaisin – silloin kaikki silmät saavat Hänet nähdä!

Jos haluat kuunnella keskusteluun herättelevää puhettani, voit napsauttaa alla olevasta nuolesta. Älä unohda kirjoittaa kommentteihin puheen herättämiä ajatuksiasi! Sana on vapaa. (Puhe alkaa 22min 30 sek kohdalta.)

Siunattua Vapahtajamme takaisin paluun odotusta toivoen

Rauli Lehtonen

Previous

Afganistanin, Venäjän ja Valko-Venäjän tapahtumat muuttavat Eurooppaamme

Next

Vaientamisen kulttuuri – aikamme kirous

12 Comments

 1. Raimo Itkonen

  Hei Rauli!
  -Teidän suvussanne on tosiaan tutkittu Ilmestyskirjaa ahkerasti, joten en ihmettele yhtään tietopohjaasi Ilmestyskirjan profetioista ja tiedotuksista.
  -Yleensä niiden selittäminen toisille tiedosta kiinnostuneille tarpeeksi selvätajuisesti ei ole niitä helpoimpia asioita.
  -Kun on itse varma tekstin ymmärtämisestä, on varmaan helpompi yksinkertaisen selvästi selittää tekstit kuulijoilleen.
  -Sinun puheesi oli selvää. Olin paikanpäällä kuulemassa puheesi, mutta aion silti kuunnella sen uudestaan blokiltasi.
  -Puheesi Ilmestyskirjan sanomasta jatkuu vielä, joten kiitos Rauli.

 2. Teuvo Tikkanen

  Kuuntelimme mielenkiintoisen puheesi Rauli. Odotamme siihen jatkoa jossakin vaiheessa… Siunausta työhösi!

 3. Tuomo Kursu

  Kiitos Rauli. ”Monet sitä tutkivat ja ymmärrys lisääntyy”

 4. Esko ja Marita Pakarinen

  Kiitos Rauli mielenkiintoisesta puheestasi jonka kuuntelimme netistä, toivottavasti saamme kuulla vielä jatkoakin. Ole siunattu!

  • Sakari Anttila

   Kiitos Rauli mielenkiintoisesta tarkastelusta, josta näinä päivinä harvemmin kuulee puhuttavan. Aihe on kuitenkin entistä ajankohtaisempi. Ilmestyskirjan vaikea tulkittavuus – kuten kerroit . saattaa ollakin syy siihen, että uskaltautujia on vähemmän.

 5. Olavi Hyppönen

  Shalom!! Tosi hyvä katsaus ja tulkinta lopun ajoista!! Luin itsekkin lehden 1987 ja tämä puhutteli koko entist NL. Tämä vihreä islamin väri, sekä vihreä ilmastoliike on nykypäivän harha, sekä vitsaus.

 6. Hannu Vainiomäki

  Kiitos Rauli erittäin mielenkiintoisesta puheestasi? Jouduin kuuntelemaan sen eilen vähän kiireessä, mutta katson sen vielä uudelleen ja suosittelen toisillekin. Hallavan hevosen mysteerikin sai lisävalaistusta.

 7. Juha Räihä

  Kuuntelin mielenkiinnolla tulkintaasi Ilmestyskirjasta. Toivottavasti jatkat jossakin vaiheessa tästä aiheesta. Olisikin monia kysymyksiä edellä kuultuun.

 8. Tapani Vilmi

  Kuuntelin puheesi tarkalla korvalla. Mielenkiintoinen aihe koskapa juuri nyt asia on ajankohtaisempi kuin koskaan. Olen ollut kovasti kiinnostunut koko elämäni mm. Ilmestyskirjan sanomasta ja täten myös profetioista Jeesuksen paluusta, koskien ylöstempausta ja sen ajoitusta.
  Joten kuulolla ollaan!

 9. Eero Perätalo

  Kiitos Rauli. Todella mielenkiintoinen ja selvästi esiintuotu tulkinta tästä aiheesta joka varmuudella käsittelee meidän lähitulevaisuutta. Totuus kaikesta paljastuu tietenkin ajan myötä ja silloin on hyvä olla hereillä.
  Kuuntelen tämän uudelleen tulevina päivinä.

 10. Sirpa Viljanen

  Kiitos Rauli
  Oen tuota hallavaa miettinyt että mikähän väri se on, 👍
  Antikristus sijaisena selventää myös asiaa ja kun ajattelee tuota että ensin näyttää oikealta, niinhän sijainen voikin tehdä, mutta vain hetken. Pasuunoiden sanoma harhaoppien symbooleina. Kiitos Jumalalle että Valkoinen hevonen lähti voittajan vouttamaan.
  Taidan kuunnella vielä kerran
  Siunauksia sinne

 11. Jorma Asikainen

  Tämä hyvä ja selkeä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–