Juutalaisten maahanmuutto Venäjältä voidaan pysäyttää

Venäjän juutalaisten muutto Israeliin voi vaikeutua tulevaisuudessa ratkaisevalla tavalla: Kuva: H. Berg

Venäjä tahtoo lopettaa Juutalaisviraston toiminnan maassa. Asiasta pidetään oikeuden käsittely torstaina 28/7. Päätös syntyi kun Venäjän hyökkäystä arvostellut Yair Lapid nousi pääministeriksi.

Israelin diaspora-asioiden ministeri Nachman Shai ilmaisi viime viikolla järkytyksensä Venäjän oikeusministerin toimista.

– Venäjän juutalaiset eivät jää Ukrainan sodan panttivangeiksi, hän sanoi ja jatkoi: Yritys rangaista Jewish Agencyä Israelin näkemyksestä sodaan on säälittävää ja loukkaavaa. Venäjän juutalaisia ei voi irroittaa historiallisesta ja tunneperäisestä yhteydestä Israelin valtioon.

– Jewish Agencyn Venäjän toimiston sulkemisella on vakava vaikutus Israelin ja Venäjän suhteisiin, varoitti pääministeri Yair Lapid sunnuntaina.

– Suhde Venäjään on tärkeä Israelille. Venäjän juutalainen yhteisö on suuri ja tärkeä, ja tulee esille jokaisessa diplomaattisessa keskustelussa Moskovan hallituksen kanssa.

Lapid piti sunnuntaina hätäkokouksen maahanmuutto- ja vastaanottoministeri Prina Tamano-Shatanin, sekä asunto- ja rakentamisministeri Ze’ev Elkinin kanssa. Kokoukseen osallistui myös pääministerin sekä ulkoministeriön, kansallisen turvallisuusneuvoston ja Jewish Agencyn virkamiehiä.

Lapid oli kutsunut paikalle myös ministereitään entisestä Neuvostoliitosta, heidän joukossaan valtionvarainministeri Avigdor Libermanin (joka on varttunut Moldovassa), matkailuministeri Yoel Razvozovin (joka on varttunut Birobidzhanissa) ja asuntoministeri Ze’ev Elkinin (joka on varttunut Ukrainassa).

Birobidzhanin rautatieasemalta monien juutalaisten matka on alkanut luvattuun maahan. Kuva: en.wikipedia.org

Kylmän sodan aikana Neuvostoliiton ja muiden itäblokin maiden juutalaisilta evättiin luvat lähteä Israeliin. Poistumisviisumin hakemista pidettiin maanpetoksena ja KGB huomioi hakemukset.

Kuuden päivän sodan jälkeen vuodesta 1967 juutalaiset kokivat järjestelmällistä ja laitosmaista antisemitismiä, joka esti heidän uramahdollisuuksiaan.

Vuosien 1970 ja 1988 välillä myönnettiin 291.000 Neuvostoliiton juutalaiselle poistumisviisumit. Glasnostin ja perestorikan yhteydessä rajat aukenivat ja vuosina 1989-2006 muutti 1,6 miljoonaa juutalaista ja heidän ei-juutalaisia sukulaisiaan sekä puolisoitaan entisestä Neuvostoliitosta.

Nykyään on Israelin pääministerin mukaan Israelissa noin 1,3 miljoonaa venäjänkielistä ihmistä, mikä merkitsee noin 15 prosenttia maan väestöstä.

Ruben Agnarsson

(Lähde: Ruotsalainen kristillinen sanomalehti Världen Idag 26 heinäkuuta 2022)

Käännös: Georg Ahonen

Previous

Miehittääkö Venäjä Slovjanskin ja Kramatorskin seuraavaksi?

Next

Mitä maailmassa oikein tapahtuu?

6 Comments

  1. TEUVO TIKKANEN

    Todella surullista, jos Venäjä sulkee Venäjällä asuvien juutalaisten mahdollisuuden matkustaa ja muuttaa Israeliin! Rukoillaan, ettei näin tapahdu!

  2. Vesa Kultalahti

    Muistan rukouksin että ne Juutaliset jotka haluavat lähteä Venäjältä saavat poistua sieltä ilman esteitä 🙏

  3. Raimo Itkonen

    Kun Jumala on alkanut siirtämään Israelin kansaa takaisin Raamatun luvattuun maahan, ei väliaikaiset esteet sitä voi pysäyttää.
    Meidän uskovaisten rukouksilla ja koko Israelin kansan siunaamisella heidän alijansa puolesta on suuri merkitys.
    Jumala suuressa viisaudessaan osaa kyllä tilanteita järjestellä.
    Herramme Jeesuksen rauhassa Aamen.

  4. Sirpa

    Kiitos Rauli.
    Kiitos että jaksat jakaa siitä mitä tiedät 🙏

  5. Timo

    Sanan mukaan on jo alkanut metsästyksen aika. Kaikki inhimilliset tilannesidonnaiset kommentit saamme jättää omaan arvoonsa. On olemassa jo lukuisia ”Harriet Tubman” joista ”kukaan” ei tiedä ”mitään”.
    Aivan oikein ! ” Jumala suuressa viisaudessaan osaa kyllä tilanteita järjestää” Herran suuressa ”shakkipelissä ” kuten aina shakkipelissä ei anneta vastapelureille mitään tietoa. Voidaan vain rukoilla: ”Herätä Herra kansasi rukoilemaan”
    ”Minä siunaan niitä jotka sinua siunaavat ja kiroan ne jotka sinua kiroavat”

    Tuhannet kiitokset Rauli näistä palapelin osista – informaatioista. Kokonaiskuva alkaa jo selvästi hahmottua. Herra tehtäväsi runsaasti siunatkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–