Emigranter från Eurasien går ut i mission

Cirka 300 deltagare samlades från de slaviska pingstförsamlingarna på ostkusten i USA. Konferesen avslutades med en missionsgudstjänst på söndagen. Foto: R. Lehtonen

Vi har just avslutat en slavisk missionskonferens i USA. Ungdomar vars föräldrar emigrerat från Belarus, Ryssland, Ukraina, Centralasien och Moldavien har kommit från hela den östra delen av Amerika till Crosslight Church i Springfield, där konferensen ordnas.

Flera av deltagarna har flytt kriget i Ukraina. Några yngre flickor har kommit från den ryska sidan. Trots att en del har förlorat sina hem, nära anhöriga och hela sin ekonomiska trygghet, så brinner de av iver att få sprida evangeliet. Gudsrikets gränser måste vidgas till nya områden!

En av dem jag träffar i Massachusetts skakar om min världsbild. Det är Roman från den gagausiska delen av Moldavien. Han har arbetat som missionär i Turkmenistan med sin fru. Efter hot från både de religiösa ledarna och säkerhetspolisen tvingades de lämna landet. Det har dock inte gett dem ro. Nu är de involverade i ett församlingsplantertingsprojekt i de östra delarna av Turkiet – de sista hindren för Jesus tillkommelse måste röjas ur vägen.

Missionärer på väg till Estland i sommar för att deltaga
i projekt kring församlingsplantering.
Foto: Privat arkiv

Jag träffar även unga familjer från Belarus och Ukraina, som vill åka på missionsresor till Uganda, Mexiko, Indien och Estland i sommar. Olevistekyrkan och Pingströrelsen i Estland har startat ett arbete i Raplaområdet, där vännerna från Belarus blir till stor nytta, då de behärskar både ryskan och engelskan. Det känns som om flyktingar och emigranter, som levt mellan olika kulturer, blir duktiga brobyggare i missionens tjänst. De förstår bättre än kanske någon annan att ”budskapet om rikets skall förkunnas för alla folk – innan slutet kommer”.

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasia

De slaviska församlingarna ber speciellt för freden och den andliga situationen i de forna sovjetstaterna – på riktigt. Foto R. Lehtonen

Den här artikeln har även publicerats i Världen Idag, som regelbundet följer kristna internationella nyheter och viktiga händelser från missionsfälten. OBS! Nu kan du prenumerera på tidningen från 129 kronor/månad. Mer information på www.varldenidag.se

RL

Föregående

Följ Gudstjänsten med onådda folk i fokus (Ulriksbergskyrkan i Växjö den 28/4 – eftersändning)

Nästa

Det viktigaste glöms i missionen – släktfolken, våra nära och kära

3 kommentarer

 1. Henry Nordin

  Shalom Rauli och tack för intressanta och uppmuntrande rapporter från öst. Våra kristna vänner, som lever i värld fylld av problem och utmaningar, blir på många sätt föredömen för oss, som mänskligt sett hart en betydligt tryggare tillvaro.
  Fridshälsningar
  Henry Nordin

 2. Vesa Kultalahti

  Tack Rauli Jesus kommer snart och nu måste vi agera så att så många som möjligt få höra evangeliet och tar emot frälsningen i Jesu namn.

 3. Rauli Lehtonen

  Tack för uppmuntran Vesa. Blir du med och sjunger på midsommarkonferensen i år? Det vore väldigt fint. Alla tycker om att lyssna till din välsignande musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–