Pastor Yuriy Klimko. Foto: Ukrainska Pingstunionen

Onsdagen den 28 februari dog pastor Yuriy Klimko i samband med en rysk flygattack mot kyrkan i Kupiansk. Han var den 24:e predikanten för Ukrainas pingstförsamlingar, som dödats sedan Rysslands angrepp mot Ukraina.

Vapnet som användes mot Pingstkyrkan vid flygattacken var en FAB-500 flygbomb, som jämnade även närområdets byggnader med marken. Även ett café, som låg nära kyrkan förstördes. Två civilpersoner dog och fem blev sårade vid angreppet. Enligt Pentecostal Commission on Religious Liberty har 494 kyrkor bombats, förstörts, stängts eller förseglats i Ukraina under 2014-2023.

Den 58-årige Klimko var pastor för Jesu Kristi Pingstkyrka. Distriktsföreståndaren för Charkivs län, Petro Loboiko, berättar hur morgonens bönemöte hade hunnit avslutas bara en halvtimma innan flygattacken. Pastor Klimkos fru var i kyrkan vid tiden för explosionen, men klarade sig utan större skador.

Två personer dog och fem sårades i samband med flygattacken. Foto: NV/Pingstunionen

”Redan efter krigets utbrott hade pastor Klimko arbetat som fältpräst vid fronten och tillsammans med sitt team hjälpt till att betjäna civilbefolkningen och anhöriga till arméns soldater ute i samhället. Han lyckades överleva den tidigare ockupationen av Kupiansk och bistod den lokala befolkningen med deras behov och spred aktivt evangelium till människor i sin omgivning”, berättar pastor Loboiko.

Låt oss stödja krigets offer och församlingarna med våra förböner. Det bästa sättet som vi kan minnas pastor Klimkos gärning på, det är att följa hans exempel i våra liv.

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasia

Du kan vara med och stödja krigets offer genom att skicka en gåva till kontonumret nedan. Märk din gåva med ”Ukraina”.

Jesus4Eurasia, c/o Borås Pingst, Kungsgatan 58,                                503 35 Borås

 • Bankgiro: 5861-2417
 •  Swish: 123-092 04 88

Tack för dina förböner!