Bönefrukost i Moskva (Kai Partti, Jesus4Eurasia)

Bönefrukosten samlade 400 delegater från olika länder. Foto: K. Partti

Det känns speciellt att närvara på en allkristen bönefrukost i Moskva. Här kallar man den för ”Duchovnaja Trapeza” (andlig måltid). Händelsen fick nostalgiska konturer, eftersom jag inte varit i Ryssland på många år. I november fick jag emellertid en inbjudan till en kyrkas 30-års-jubileum i Ryska Karelen, där jag arbetade under många år. Därefter åkte jag direkt till bönefrukosten i huvudstaden.

Den nationella stiftelsen för bönefrukostar i Ryssland ordnade konferensen för 400 delegater från 30 länder. Stiftelsen har grundats av två stora pingst- och baptistsamfund, samt av Adventistunionen och Ingermanländska kyrkan. Ordföranden är en framgångsrik företagare med ortodox bakgrund.

Det var spännande att träffa kristna från i princip alla de kristna samfunden i landet, men även ledare från länder, som under många år bett för Ryssland och dess växande församlingar. Traditionen av de här bönefrukostarna inleddes för 25 år sedan.

Det centrala temat var att skapa fred och broar mellan folken. Målet var att bygga andliga relationer och stärka vänskapen mellan kristna influensers, så att Bibelns löfte om att ”ni är världens salt” bättre kunde förverkligas. Vikten av att förmedla evangelium och de kristna värderingarna ut i samhället, samt de etiska värderingarna i företagsverksamheten lyftes fram under konferensen. 

Budskapet till de kristna i Skandinavien var tydligt ”Glöm inte oss”. Värdarna önskade att decennier av goda kontakter borde fortsätta. Evangeliets ljus behövs ju speciellt under en mörk period som denna.  

Kai Partti, Jesus4Eurasia

(Översättning från finska av R. Lehtonen)

Artikkeln har även publicerats i Världen idag den 21/12 2023.

Världen idag publicerar regelbundet aktuella nyhetsartiklar från olika missionsländer. Du kan prenumerera på tidningen via www.varldenidag.se Priset är från 129kr/mån.

Föregående

Favoritblogg i repris: Äntligen återförenade – en otrolig julberättelse

Nästa

Mongoliska församlingar växer och sprider evangeliet

7 kommentarer

 1. Carina Fredriksson

  Sådan inspirerande hälsning! Intressant att Herrens ord om att vi är ”Världens salt” lades fram som ett ämne under bönefrukosten med personer från olika länder och olika kulturer. Salt finns ju i olika format, t ex olika färg och olika form.

  Så påminns vi om att vi alla med olika geografiska hållplatser och erfarenheter ändå tillsammans har samma syfte; att berätta för världen om Jesus Kristus genom att smaksätta, förhindra förruttnelse och salta Guds väg så ingen halkar av vägen.

  GOTT NYTT ÅR till er alla oavsett vilket saltförpackning ni finns i!

  Carina

 2. Billy

  Verkligen uppmuntrande att läsa Kais upplevelse och intryck från bönefrukosten!

 3. Pascal Andréasson

  Fint läsa denna hälsning om ett litet men viktigt fredsmöte. Vi ber och längtar att 2024 blir ett nådefullt fredsår i världen.

 4. Ja! Uppmuntrande. Må Gud verkligen välsigna syskonen som möttes där.

 5. Samuel Svensson

  Tack för rapporteringen. När Guds församling går igenom tider av prövning, förföljele o lidande, utlöses spciella uttryck för kompensation, tröst, grekiskans parakläsis, där Gud på alla områden vill kompensera också genom under och tecken. Dessa är i sig så dyrbara att kunskapen om dem bör spridas, och för det ändamålet är samtalet vid ett frukostbord särskilt lämpad.

 6. Raimo Itkonen

  Man förstår nog de ryska kristnas oro om att de övriga världens kristna skall också ”bojkotta” kristna samfunden i Ryssland liksom Putins ryska samhälle bojkottas av EU-länder och många andra länder.
  Troende kristna i alla länder är dock av samma familj i Kristi världsomfattande kyrka och vi kan inte sluta stödja och hjälpa varandra.
  Kristna värderingar i business och i samhällen övrigt i stället för den hårda kapitalismen eller kommunismen.

  • Lise och Åke

   Stort tack för ännu en bra rapport!

   God och välsignad fortsättning på 2024!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–