Vad är krig – egentligen?

Det är krig när människors boningar bombas. Det kan vara krig när pappa inte kommer hem på kvällen. Det är krig när unga soldater ligger i underjordiska gångar vid fronten med vatten upp till knäna och råttor springer kapp längsmed väggarna. Det är krig när relationen med hustrun är bruten.

————————–

Mot slutet av förra året hade jag en mötesserie i Norra Savolax och Mellersta Finland. Det var lite nostalgiskt när jag fick predika och berätta om både himmelriket och Ukraina i Jyväskylä, Laukaa, Suolahti, Varpaisjärvi, Lapinlahti och Hankasalmi, där mina föräldrar tjänstgjorde innan de flyttade till himlen.

Under gudstjänsterna fick jag lära känna ett dussintal ukrainska flyktingar, som hade hittat sitt nya hem i Finland – ett land de aldrig varit i förut och där människor talar ett konstigt språk. De hade hunnit skriva brev om björnar och vargar, som skulle leva i skogarna. Lyckligtvis hann jag justera det inkorrekta, innan den digitala posten spred vidare utsagorna.

När jag frågade dem varför de hade kommit till Finland upprepade de bara ett ord: krig, krig, krig!

Vid fronten i Östra Ukraina tjänstgör även många flickor för att försvara sitt fosterland mot inkräktarna. Foto: Privat arkiv

Redan första natten i Lapinlahti (Lapinlax) började jag fundera på vad krig egentligen är. Hur bryter krig ut? Vad får människor att lämna sina hem, sina makar, föräldrar, nära och kära och ibland till och med sina barn?

Det var då jag insåg att det finns många olika sorters krig. Det finns små krig. Det finns stora krig. Det finns krig som varar länge och de som bara besvärar en kort stund. Krig kan påverka hela länder, kontinenter och ibland hela världen. För tillfället smyger sig kriget sakta allt närmare oss. Det knackar redan på vår dörr. Tänk om konflikten eskalerar till laglöshet och anarki även i våra hemtrakter – till ett riktigt krig. Vad gör vi då?

I själva verket är det redan verklighet. Man kan se krigets spår i butikshyllorna. Det syns på prislapparna i affären. Om vi tittar riktigt noga, kan vi till och med se termometern visa det på väggen i vardagsrummet. Man kan inte längre duscha varje dag. Bastukvällen flyttas fram och jag vet inte ens hur länge jag kan få äta fruns bakade, varma vetebullar. Kommer den kalla mjölken att försvinna från kylen?

Varför gör det på detta viset? Kan inte någon stoppa all denna galenskap och detta kaos?

Vad är krig?

 • Det kan vara krig när folk står i kö utanför kyrkan och väntar på mat.
 • Det är krig när sönerna kommer hem i zinkkistor.
 • Det är krig när även pappor gråter.
 • Det kan vara krig när man sitter med levande ljus i ett kallt rum
 • Det är krig när herrn och frun inte längre pratar med varandra.
 • Kriget har börjat när pastorns röst i kyrkan störs av den surrande generatorn
 • När kören sjunger sånger i moll – utan ackompanjemang – då kan det vara krig; begravning av någon som lämnat oss – krigets offer

Nyligen såg jag ett foto där tomma barnvagnar påminde om barn som dött i kriget. De hade placerats på torget i Lviv i västra Ukraina. Varje dag tog man dit nya … Det var vagnar som inte längre behövdes. Femhundra tomma barnvagnar stirrade sorgset rakt in i vår själ. Påminde oss om bebisar som flyttat till himlen. Vi hörde inte längre deras gråt, tårarna rann dock nedför våra egna kinder.

Krig kan också vara det som vår Frälsare Jesus Kristus berättade för sina lärjungar i Jerusalem: ”Folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, och det ska bli svält och jordbävningar på många platser … Då ska Människosonens tecken synas på himlen … Med starkt basunljud ska han sända ut sina änglar, och de ska samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ände till den andra” (Matt.24:7. 30, 31).

Guds barn samlas så sakteliga – alla de som har tvättat sina kläder i Lammets blod. De kommer att rycks upp för att möta sin frälsare Jesus Kristus.

”Saliga är de som skapar frid, de skall kallas Guds barn” (Matt.5:9). Är du en freds-stiftare – ett Guds barn?

Rauli Lehtonen   

(Artikeln har tidigare publicerats i tidningen Uusi Yhteys 3/ 2022)

(Översättning Georg Ahonen)

Föregående

Färsk rapport från krigets Ukraina, Vesa-Pekka Lanne

Nästa

Pastor Vadim hjälper civila som flyr från fronten: ”Kan inte stå och titta på”.

10 kommentarer

 1. Bengt Doyle

  Tankeväckande, viktigt och utmanande. Tack (igen) Rauli !

 2. Självklart vill inte Gud att det skall råda krig, där Hans barn går, lever och bor. Inte ens slagsmål eller ilska är Guds önskan.

  Jag får slagsmål i bussen på fredags- eller lördagsnatten. Krogvändan var misslyckad för en och annan och smockan hängde i luften. Lite sällan, men ändå…ryker kontrahenter ihop.

  Jag sätter mig lugnt i mitt förarsäte i bussen. Tyst för mig själv binder jag de onda andarna som viskar i öronen på dom som slåss. Dom slutar slåss…varje gång. 1/2 minut senare.

  Dom kanske går runt hörnet och fortsätter. Men INTE i mitt revir.

  Jag undrar så mycket…om någon tillämpat detta vid frontlinjen av ukrainarna. Och vad som hände efteråt.

 3. Ingvar Holmberg

  Tack, Rauli!
  Vi måste se med öppna ögon.
  Vi måste känna – ha både empati och tacksamhet.
  Vi måste hoppas – och vi har ett hopp!

 4. Christer Tornberg

  Tack Rauli.
  Jag tar med dina viktiga, gripande och väckande tankar i kvällens bön här i Skandinaviska Turistkyrkan, Fuengirola.
  Frid över Jerusalem, Ukraina, Europa, Världen och frid i våra själar.
  /Christer 🙏🙋‍♂️

 5. Roland Nelsson

  Vilken förmåga du har att uttrycka det du se och det du upplever! Rauli!

 6. Hans Carlsson

  Tack Rauli för så viktig information! Vi tror kanske att vi inte berörs direkt, men, vi har
  inte en aning. Det enda som vi vet är att idag är frälsningens dag! Ser vi hur nära Jesus
  är att komma tillbaka? Guds Välsignelse för relevant beskrivning av läget!

 7. Christer Tornberg

  Tack Rauli!
  Jag tar med din gripande o tankeväckande artikel till vår bönesamling ikväll i Skandinaviska Turistkyrkan i Fuengirola.
  Frid över vår Världen o våra själar!
  Guds välsignelse! 🙋‍♂️🙏💕

 8. Ulla Allansson

  Jesus förbarma dig över vår värld! Kom snart Herre Jesus, kom snart.

 9. Pascal Andréasson

  Tack Rauli. Krig är helvete. Krigets väsen är den ondes andedräkt som utandas i strid med den ande av shalom som är Guds ande. Som fredskungens barn måste vi verka för friden i medmänniskan och fred på jorden, men vi gör det mitt i krigets ondska där lidandet, smärtan, sorgen och nöden tränger oss ibland till vad en människa orkar bära. Låt oss be, tala, tro och hoppas på Guds fred! Må fridens evangelium drabba alla människor och fred komma till Ukraina, Jemen, Syrien, Etiopien, Sydsudan, Somalia, Afghanistan, Kongo-Kinshasa, Myanmar, Mali och alla andra konflikthärdar i världen. Fortsätt din tjänst broder. Vi längtar efter fridsfurstens återkomst!

 10. Lise och Åke

  Djakojo Rauli!

  Institutet för Bibelöversättning firar 50 års jubileum nu i maj.
  Undrar om Borisslav och andra som var med I början trodde och förstod att så många folk skulle vara nådda (Matt 24:14 Rom. 11:25-26 Upp 7:9-10) redan efter 50 år?
  Det är mycket nära nu!
  Ökande antal Judar som kommer hem till Israel från nästan alla länder!
  Det går fort nu!
  Det är mycket nära nu!!

  Shalomski!

  Lise och Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–