Pingstledaren och Putin möttes – historiska bilder

Biskopen och ledaren för Pingstunionen, Vladimir Murza, till vänster och Rysslands president Vladimir Putin till höger: Foto: Privat arkiv

Nu kan det berättas:

En regnig decemberdag för 20 år sedan kom jag till Pingstunionens kontor i Moskva på ulitsa Fabritsiusa. Vladimir Vladimirovitj Putin hade valts till Rysslands president tidigare under året den 26 mars 2000. Förhoppningarna om Rysslands demokratisering var ännu ganska stora till och med bland många evangeliskt kristna.

När jag kom in till receptionen leddes jag in på pingstledaren Vladimir Murzas kontor. Han satt längst fram bakom ett avlångt bord, när jag kom in. Han reste sig för att ge mig den där björnliknande kramen och den slaviska kyssen på den ena kinden. Biskop Murza var uppväxt i Bajkit utanför Rostov vid Don i södra Ryssland, där han hade arbetat som civilingenjör innan han växlade ned sig i taxeringskalendern till en mer folklig lön som evangelist. Senare blev han pastor, biskop och ledare för Pingstunionen i maj 1990.

Alltid när jag kom på besök så fick jag sitta till vänster om det avlånga bordet, så att han kunde visa den väldig kartan över Sovjetunionen med de utsatta prickarna över pingstförsamlingarna i imperiet. Han gav även nu en rapport över församlingstillväxten, konferenserna, bibelskolorna, dopförrättningarna, de onådda folkgrupperna. Man blev lika tagen varje gång, när man förstod vidden av den enorma väckelsen som pågick i landet.

Besök hos Putin i Kreml

Plötsligt nämnde han liksom i förbigående att han nästa dag var inbjuden till en träff med landets president Vladimir Putin. Tyvärr kunde han inte ta med mig, då samlingen var avsedd för Rysslands kyrkliga ledare – en träff som brukade ordnas två gånger per år. Putin var intresserad av att lyssna till biskoparnas råd och deras tankar om utvecklingen i landet. Murza lovade skicka mig ett par bilder efteråt från träffen, därför kan jag nu delge ett av fotografierna från den där dagen innanför Kremls murar.

Efter mötet på Pingstunionen åkte vi hem till Vladimir Murza, där han höll ett vackert tacktal för den första bilen, en Vaz 2104, som han fick av några kristna i Sverige som gåva vid sitt första besök. Min sovplats gjordes i ordning på soffan i vardagsrummet, där jag under natten kunde följa skuggorna från bilarnas strålkastare, som körde förbi utanför fönstret.

På morgonen bjöd Murzas fru Ludmilla mig på torkad fisk – en rysk delikatess – som jag aldrig hade smakat på tidigare, ej heller efteråt … Efter frukosten gav sig biskop Murza iväg till Kreml för att träffa Putin. Jag åkte till Pingstunionen, där jag åter igen satte mig vid det avlånga bordet och räknade prickarna över församlingarna på den stora Sovjetkartan. De var nästan exakt 500 till antalet. 20 år senare hade deras antal växt till över 3000. Det var samma år som president Putin samlade ett hiskligt stort antal soldater längsmed den ukrainska gränsen. Hans rådgivare Vladimir Murza hade flyttat till himlen och jag som skrivit detta tänkte på hur Herrens vägar äro förunderliga.

Rauli Lehtonen

OBSERVERA att du kan läsa mer nyheter om de kristnas och församlingarnas situation i Ryssland och Ukraina på hemsidan www.jesus4eurasia.se

Det är den nya hemsidan med färska rapporter och analyser om situationen för förföljda kristna och de onådda folkgrupperna. En hemsida, vars hjärta slår för mission … så att ingen skulle gå förlorad!

R. Lehtonen

Föregående

Arresteringar i Belarus

Nästa

Ukrainska kristna har deporterats österut

10 kommentarer

 1. Carina

  Tack Rauli! Som vanligt ger din text ny inspiration i bönen för länder i öst!

  • Kjell Klintefelt

   Tack Rauli för för din återkoppling till de olika historiska perspektiven på tidsläget idag! Det ger oss möjlighet till eftertanke om vad som är viktigt just nu!!!🙏

 2. osmo pakarinen

  luettu

 3. Tuula Kero

  Tack ,intressant.

 4. Veikko Utriainen

  Hej Rauli! Läst alla dina artiklar. Vi hörs. Gud välsigne dig. Mvh Veikko

 5. Tuomo Kulpakko

  Luettu, kiitos Rauli!

  Översättning:

  Läst, tack Rauli

 6. Leif H. Walmann

  Som alltid er det du deler interessant lesing.

 7. Lena Åkerlund

  Tack! Kartans prickar talar sitt tydliga språk. Fantastiskt.

 8. Patrick Ölund

  Tack Rauli,

  Jag älskar den torkade fisken och köper den så ofta jag kan när jag besöker Ryssland eller Ukraina.

 9. Harald Eidering

  Tack Rauli!
  Mycket intressant och lärorikt att läsa det du skriver! Vilken utveckling, över 3.000 församlingar! Vilken välsignelse för Ryssland med så många bedjare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–