Uppmuntrande nyheter från Albanien

Pastor Akil Pano tillsammans med Albaniens president Ilir Meta. Foto: Privat arkiv

Efter kongressen för några dagar sedan fick vi beskedet att ministerrådet och den albanska regeringen har dragit tillbaka sina förslag om att ändra familje- och adoptionslagen.

Kära Rauli

Vi ber för dig och hoppas att du mår bra och får uppleva Guds kraft och frid under denna oroliga tid.

Vi har fantastiska nyheter. Albaniens regering drog tillbaka försöken att ändra familje- och adoptionslagen. I slutet av brevet kommer du att få läsa mer om det. Tillåt att dela med oss av en liten uppdatering om den senaste utvecklingen.

Rättegången

Som några av er redan vet avbröts rättegången som skulle äga rum den 18 februari 2022.

Tjänstemän vid domstolen meddelade oss en timme före den tänkta rättegången att domaren inte kunde komma, och att de skulle informera oss om ett annat rättegångsdatum.

Idag fattades ett beslut av domstolen att nästa datum för en hearing är den 24 mars 2022. Tack för era förböner och ert stöd. Fortsätt med det därför att vi behöver se att Gud griper in för att beskydda tros- och åsiktsfriheten i Albanien.

Familjekongressen

Den 19 februari 2022 organiserade vi som familjekoalition den första nationella Kongressen om familjen någonsin, som inkluderade ledare från olika politiska flyglar, såväl som de kristna och muslimska samfunden. Albaniens president Ilir Meta, parlamentsledamöter, fru Faust (grundaren av en USA-baserad organisation för barns rättigheter), universitets-professorer och mediepersonligheter var bland talare på kongressen.

Den 19 februari organiserade familjekoalitionen den första nationella familjekongressen i historien, dit delegater från olika olika partier, samt ledare för kristna och muslimska organisationer inbjudits. Foto: Privat arkiv

Detta är första gången på mer än 100 år som en motsvarande grupp går samman och bestämmer sig för att stå tillsammans för en nationell fråga.

Vi hade en veckas bön och fasta 24/7 som andlig förberedelse inför kongressen tillsammans med ledarna i vår församling, Gospel of Christ Church, samt många albanska pastorer och missionärer.

Familjekongressen blev en riktig succe och hade inverkan på nationen. Tio olika tv-kanaler deltog och fyra av dem sände kongressen live på realtid.

Efter kongressen inbjöd presidenten oss att besöka honom på hans kontor. På måndagen tackade vi ja till hans inbjudan. Och på kontoret försäkrade han oss sitt stöd och uppmanade oss att stå fasta för den albanska familjen och för vårt lands frihet. Han nämnde att man valt ut Albanien till ett landexperiment för krafter som försöker kontrollera landet och dess framtid med liberala agendor.

En stor mängd influensers och medierepresentanter var närvarande på kongressen. Foto: Privat arkiv

Vi är medvetna om att trycket från EU är hårt mot vår regering att ändra familje- och adoptionslagen. Men vi tror på bönens kraft och på vår Gud som hör ropen från sitt folk.

Utmärkta nyheter

Några dagar efter familjekongressen fick vi besked om att ministerrådet och Albaniens regering har dragit tillbaka sina förslag om ändringar i familje- och adoptionslagen. Se på det bifogade PDF-brevet från parlamentet, där de bekräftar detta för oss som familjekoalition.

Detta var mer än vad vi hade förväntat oss eller kunnat drömma om, eftersom pressen var stor och de flesta trodde att vi kämpade en strid vi inte kunde vinna. Detta har stärkt vår tro och vårt beroende av Gud.

Det var Gud som gjorde det och Han ska ha äran för det i evighet.

Familjekoalitionen har fått stöd av vårt folk, därför att mer än 99% av albanerna inte vill ha de förändringar som påtvingas oss. Vi tror att med Guds hjälp och med stöd från likasinnade samt våra internationella vänner har även frihetskampen för Albanien fått en chans.

Vi vill inte se att Albanien går tillbaka till den strängaste kommunistregimen i världen och vi är redo att stå för evangeliet, familjen och friheten för familjen – oavsett vad det kostar.

Även många kvinnor var aktiva under kampanjen för respekt och värdesättande av kristna värderingar. Linda Pano till höger på bilden. Foto: Privat arkiv

Tack vänner för er hjälp och ert stöd.

Vi är verkligen välsignade av att ni kämpar dessa strider i förböner med oss.

Må Gud rikt välsigna dig (er) och beskydda dig (er).

Med kärlek i Kristus,

pastor Akil och Linda Paso Översättning: Georg Ahonen

P.S. Med Gud är ingenting omöjligt:

”Genom tron besegrade de kungariken, skipade rätt, fick löften uppfyllda, täppte till lejonens gap, släckte rasande eld och undkom svärdsegg. De var svaga men blev starka, de blev väldiga i strid och drev främmande härar på flykten.” (Hebr.11:33-34)

Föregående

Viktig vädjan från religiösa rådet i Ukraina 13/3 2022

Nästa

Vad behövs, när man deporteras till Ryssland?

5 kommentarer

 1. Roland Nelsson

  Sedan Erikshjälpen och Roul Åkesson var med vi självaste öppningen av Albanien i början av 1990-talet med en trailer av sjukhusutrustning och tusentals biblar, är landet fortfarande något särskilt för mig.
  Tack Rauli för fortlöpande info

 2. Roland Nelsson

  Till ovanstående text bör jag kanske nämna att Raul Åkesson vid den tiden hade kontaktat Albaniens ambassad i Sthlm och försiktigt frågat om det var möjligt att köra den där trailern med sjukhusutrustning till Tirana och ännu mera försiktigare frågat om man kunde lasta med några biblar (??)!
  Ambassadören hade svarat nåt i stil med ”att kör så många biblar som ni kan få fram”…!

  Samtidigt var dåvarande pastorn i Pingst Huskvarna, Alvar Henningsson, av nån anledning inne i en period av bön och fasta för Albanien utan att varken Raul och vi på Erikshjälpen kände till Alvars känsla för Albanien.

  När jag idag läser om ovanstående blir tacksamheten till Gud så stor över Hans ledning.

  • Rauli Lehtonen

   Otroligt intressant med tanke på det som händer nu. Det av Paulus påbörjade arbetet i Illyrien/Illyrikon har fått en intressant fortsättning. Herrens vägar är outgrundliga.

 3. Aaron

  Seger i JESU namn och BLOD, HALLELUJA.

 4. Min son, David Svärd, pingstpastor i Tollarp-Kristianstad, är gift med en kvinna från Albanien. För några år sedan kom hon till tro och dop i en fri församling i Tirana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–