Äktenskap mellan man och kvinna – hets mot folkgrupp?

Päivi Räsänen på zoommöte före rättegången som inleddes i Helsingfors. Foto: R. Lehtonen

Rättegången mot Päivi Räsänen, Finlands f d inrikesminister och nuvarande riksdagsledamot för Kristdemokraterna, inleddes idag i Helsingfors. Hon anklagas för att ha citerat Bibeln och dess syn om homosexualitet i sociala media 2019, publicering av en pamflett om äktenskap 2004 och för åsikter hon framförde i en talkshow i radio med Ruben Stiller om kristen tro och homosexualitet.

Under domstolsförhandlingarna idag har åklagaren föreslagit Päivi Räsänen ett straff på 120 dagsböter. Lutherstiftelsen, som publicerat pamfletten, krävs på minst 10 000 Euro i böter. Myndigheterna vill även få bort delar av intervjun med Ruben Stiller, som finns på nätet. Den behandlade temat ”Vad tänkte Jesus om de homosexuella?” Intervjun har även publicerats av Finska Yle.

Medicine doktor Räsänen har anklagats för att ha beskrivit homosexualitet som en psykosexuell utvecklingsstörning, vilket enligt åklagaren bör leda till en fällande dom. Enligt försvarsadvokaten Matti Sankamo är en”psykosexuell utvecklingsstörning” dock en term, som länge använts inom läkarvetenskapen. Räsänen har själv tagit del av uttrycket i samband med sina studier i medicin på Universitetet i Helsingfors. Därför kan inte termen klassificeras som värdenegativ, då uppfattningen inom psykologin var gällande vid tiden för publiceringen av pamfletten.

Räsänen menar också att, ”när Lutherska kyrkan i Finland 2019 meddelade, att man blir partner/stödorganisation till rörelsen Pride, då tog hon officiell ställning mot detta som ledamot och aktiv kyrkopolitiker”. Hon menade att Bibelns teologiska grund ej överensstämmer med att skam och synd lyfts fram till att bli något ärofullt. Hennes markering mot att Lutherska kyrkan blev aktiv partner i Pride, var alltså inte hets mot någon folkgrupp – vilket åklagaren hävdar – utan ett ställningstagande i debatten som ledamot och förtroendevald.

Inte har väl skam och synd blivit ärofyllt för den Lutherska kyrkan i Finland? Foto: R. Lehtonen

Åklagaren hade också tagit fasta på att Räsänen ansett homosexualitet vara något ”onormalt”. Försvarsadvokaten hävdade dock att det är ett statistiskt faktum att heterosexualiteten är mer utbredd än homosexualiteten, vilket gör att begreppet kan användas om homosexuella. Uppfattningen bekräftas av forskningstraditionen och kopplas dessutom till den kristna teologiska referensramen, där ett parförhållande, ett bra äktenskap, förökningen och Guds plan förenas mellan man och kvinna. 

Under första delen av rättegången fördes Päivi Räsänens talan genom försvarsadvokaten Matti Sankamo. Rättegången är planerad att fortsätta måndagen den 14 februari 2022.

Internationell uppmärksamhet

Redan på måndagsmorgonen den 24/1 möttes Päivi Räsänen av ett massivt pressuppbåd med journalister från många olika länder. De flesta antar att resultatet av rättegången kommer att få prejudicerande betydelse och påverka den framtida förkunnelsen i frågor som berör könsneutrala äktenskap, samt homosexuella och heterosexuella relationer – inte bara i de nordiska länderna, utan kanske i hela Europa. Det står helt klart att religionsfriheten i Europa kan stå på spel.

Delegation från Kyrkornas råd i Ukraina besökte för en tid sedan Finska parlamentet. Nu stödjer man Finlands kristna i kampen för religionsfrihet. Foto: Eero Antturi

Under veckan har jag varit i kontakt med kristna ledare från bland annat Ryssland, Ukraina, Belarus, Norge, Estland, Litauen, Bosnien, Kroatien, Kaukasien, Centralasien och U.S.A. I flera av de här länderna planeras demonstrationer utanför de Finska ambassaderna under tiden rättegången pågår. Det känns nästan lite förnedrande att kristna i länder som Bosnien, Belarus, Kazakstan och Ryssland ordnar bön och fasta – demonstrationer på grund av att religionsfriheten i Finland är hotad. Detta i ett land som enligt Operation World har den högsta andelen troendedöpta evangeliskt kristna i hela Europa! Många undrar vad det är som pågår? Kan det verkligen vara sant?

När Päivi Räsänen trädde in framför journalisterna idag på morgonen, berättade hon för dem, att rättegången i högsta grad gäller, om man framöver kommer att kunna skriva, citera och undervisa utifrån Bibelns principer, inte minst de av Paulus nedtecknade verserna från Nya testamentet, nämligen Rom. 1:24-27.

Intressant att kristna i Belarus, Bosnien och Ryssland stödjer kampen för religionsfrihet i Finland, när den finska sisun och rågbrödet börjar tryta!? Foto: R. Lehtonen

Juridiska experter förväntar sig att den förlorande parten troligen kommer att överklaga beslutet vidare till allt högre instanser för att slutligen få sin slutgiltiga dom i Europadomstolen först om några år.

Rauli Lehtonen, sekreterare för Pentecostal Commission on Religious Liberty

Föregående

Rustar Ryssland och Ukraina för krig?

Nästa

Var börjar ryssarnas fosterland?

4 kommentarer

 1. Krister Lindberg

  Bra att du tog upp Päivi Räsänens sak!
  Hon behöver allas stöd!

 2. Roland Nelsson

  Man tar sig för pannan! Är religionsfriheten hotad i Finland?!!

 3. Leif H. Walmann

  Dette får vi nok mer av i våre land, dessverre.
  Vi følger med på dette.

  Takk, Rauli.

 4. Oddvar Haugen

  Oddvar Haugen

  Det kan ikke være straffbart at heteroseksuelle hevder at de har valgt rett partner i livet og at homoseksuelt partnerskap er et dårlig valg – like lite som at en konservativ velger støtter konservative ideer og argumenterer mot venstrepartiers ideer.
  At det i demokratisk samfunnet er meningsutveksling omkring disse forhold kan verken være usunt eller straffbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–