Judarnas dröm i Ryssland och Ukraina – nästa år i Jerusalem

Foto: Privat arkiv

I slutet av 1980-talet öppnade Sovjet möjligheten för judar att emigrera till Israel. Det ledde till att över 60 000 judar utvandrade årligen under den mest intensiva perioden. Emigrationen från *OSS till Israel fortsätter, men en del har bestämt sig för att stanna kvar och vänta. Andra har blivit Jesustroende och engagerat sig i messianska församlingar.

Vid den senaste sovjetiska folkräkningen 1989 fanns det officiellt 1,7 miljoner judar i landet. Samtidigt angav judiska organisationer siffror på 4-6 miljoner. Differensen berodde på att många registrerade sig som ryssar för att undvika diskriminering på grund av sitt judiska ursprung.

Idag varierar uppskattningarna av antalet judar i Ryssland från 228 000 till 1,5 miljoner. Siffran sjönk dramatiskt på grund av emigrationsvågen, som närmast exploderade, när Sovjet förändrade sin religionspolitik 1988. Detta ledde till att 800 000 judar flyttade till Israel mellan åren 1989-1994.

Utlovat land i Sibirien

När judarnas drömmar i Ryssland om ett utlovat land tilltog på 1920-talet, ville Josef Stalin ge dem ett eget område – i Sibirien, nära den kinesiska gränsen. Idén hade presenterats av den schweiziska arkitekten Hannes Meyer, vilket ledde till att beslutet stadfästes 1931. Tre år senare grundades Judarnas autonoma region och Birobidjan blev dess huvudstad 1937.

Järnvägsstationen i Birobidjan. Foto: wikipedia.en och wikipedia.org

Därefter började författaren David Bergelson skriva propagandaskrifter på jiddisch, vilka inspirerade judar att flytta till Judarnas autonoma region. Detta resulterade i att över 1000 familjer immigrerade dit från USA och Sydamerika.

1946-1948 kom en våg av judar även från Sovjet, då 10 000 deporterades till Birobidjan. Fångar som dömts till internering i Sibirien fick ju inte återvända till sina hemländer efter avtjänade straff. Därför skickades många judar i exil till just Judarnas autonoma region. På 1950-talet när judeförföljelserna ökade i Ryssland, förbjöd Stalin alla judiska organisationer, och jiddisch ersatte hebreiskan som judarnas officiella språk.

Som mest bodde det 30 000 judar i den autonoma regionen. Idag är antalet invånare i Birobidjan 75 000, knappt 2000 av dem är av judisk härkomst. Utöver den lokala synagogan finns det även en baptist- och pingstkyrka i staden. Den messianska församlingen har gudstjänster på både hebreiska och ryska.

Jag skall göra dig till ett ljus för andra folk, för att min räddning skall nå över hela jorden (Jes. 49:6). Foto: H. Berg

Förföljs judarna idag?

Under de senaste åren har diskrimineringen av judar i Ryssland, Vitryssland och de östra delarna av Ukraina skapat problem för många. Ibland har förföljelsen varit målmedveten och planerad. Andra gånger förekommer den inte alls. Diskrimineringen kommer och går och verkar vara beroende av de politiska vindarna.

I samband med det rysk-ukrainska kriget har patriotiska känslor kommit upp till ytan. Det har lett till att minoriteter har fått det sämre. Enligt huvudrabbinen i Ukraina är fler av de politiska ledarna av judisk härkomst, vilket medfört att situationen förbättrats för dem på senare tid. Det finns dock svårigheter, då regeringens demokratiska politik inte riktigt fått fotfäste.

Många judar har varit framstående på den politiska arenan i Ryssland och Ukraina. Den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov – som mördades 2015 – förre presidentkandidaten och schackvärldsmästaren Garrik Kasparov har båda judiskt ursprung, liksom Ukrainas förre president Petro Porosjenko och f.d. premiärministern Volodymyr Hrojsman.

Kända judiska musiker som David Oistrach, Yehudi Menuhin, Vladimir Ashkenazy och Leonid Bernstein fick mycket positiv uppmärksamhet under sovjettiden, liksom den legendariske skådespelaren Jurij Stojanov. Sedan finns de äldre och sjuka, som inte klarar sig själva och vars dröm om det utlovade landet känns väldigt avlägsen.

En av Rysslands kanske mest omtyckte skådespelare och artister, Jurij Stojanov (t.v.), är av judiskt ursprung. Här tillsammans med artikelskrivaren i Helsingfors. Foto: S. Khairutdinov

Messianska församlingar

I både Ryssland och Ukraina finns över 100 messianska församlingar. De största samlas i Moskva, Sankt Petersburg, Kiev, Rivne och Minsk vilka bedriver social verksamhet och distribuerar Biblar på ryska och hebreiska. I Ukraina har de messianska församlingarna registrerat en union, som bistår dem som förföljs på grund av sin härkomst, speciellt i de östra delarna. Situationen är bättre i västra Ukraina och i Kiev, där den största messianska församlingen har över 2000 medlemmar.

I Centralasien finns fortfarande många Bucharajudar, som flyttade från Iran till Uzbekistan under medeltiden. Flera av dem har blivit kristna och gått med i kyrkor i Samarkand, Buchara, och Bisjkek, där den största messianska församlingen finns. Förföljelsen av judar och kristna i Centralasien tilltar, vilket försvårat firandet av gudstjänster och religiösa högtider.

Kristna och judar i Samarkand (och Centralasien) drömmer om att en dag få komma till Jerusalem. Foto: Broder Stefanus privata arkiv

När jag samtalar med några av de messianska judarna, slås jag av att deras vision fortfarande tycks vara: Nästa år i Jerusalem! De drömmer om att flytta till Israel. För många har visionen redan gått i uppfyllelse. De messianska judarna har tagit sin tro med sig till Israel. Där finns det idag över 10 000 ryskspråkiga kristna, som bekänner Jesus som Messias och sin frälsare.

Rauli Lehtonen 

*OSS:  Oberoende staters samvälde, där de flesta sovjetrepublikerna gick med efter Sovjetunionens sammanbrott.

(Delar av artikeln har tidigare publicerats i Världen idag)

Föregående

Mission är att gå över gränser

Nästa

Ortodox jul och De svarta hattarnas land

8 kommentarer

 1. Tuula Kero

  Intressant

 2. Nikolay

  Intressant Rauli.
  tycker att Judar or Herrens återkommst är högst aktuellt idag.
  Gud håller på att återupprätta sin förbund med Abraham som han har lovat.

 3. Lena Åkerlund

  Tack Rauli,
  Fint att få en samlad bild av judarnas och de messiastroendes situation i Ryssland och Ukraina.
  Du skriver: ”Som mest bodde det 30 000 judar i den autonoma regionen. Idag är antalet invånare i Birobidjan 75 000, knappt 2000 av dem är av judisk härkomst.” Det är en drastisk förändring. Vart tog de 28 000 judarna vägen? Kom de flesta till Israel?

  • Rauli Lehtonen

   De flesta tror jag lämnade området frivilligt till andra delar av forna Sovjet, när tiden för deras tvångsdeportering gått till ända. Den karga miljön i regionen tillhör ju inte de mest eftertraktade områdena i forna Sovjetunionen. Kanske att det var just därför som Josef Stalin ville ge judarna ”deras utlovade land”.
   Jag har ännu inte sett statistik på hur många av de 28 000 flyttat till exempelvis Israel, men det kan mycket väl vara några tusen.
   Om någon av er läsare lyckas hitta information om detta, så tas den tacksamt emot.
   Skriv i så fall om det i kommentarerna!

   • Patrick Ölund

    Vi bodde grannar med en familj av judar som hade flyttat till Ussuriysk från Birebedzjan. Det är många som flyttat till andra städer pga arbete och studier. Vi hörde också om en familj från Birebedzjan som flyttat till Israel men efter en liten tid flyttade de tillbaka till Ryssland.

    • Lise och Åke

     Hjärtligt tack Rauli för fantastisk information!

     Har också besökt Birobidjan ett par gånger.
     Herren som ”har hand om det” lovar att ingen ska bli kvar!
     Makalöst att vi får leva i den tid när det trots pandemin går i fullbordan!
     Det kommer flygplan dagligen till Ben Gurion flygplatsen med hemvändande!
     Flygplatsen har dessutom varit stängd, för alla utom de som gör Aliyah! (”Gå upp” eller kommer hem!)
     NU händer det! Det som profeterna talat om för nästan 3.000 år sedan!
     t ex Jes 60:8

     Shalomski!
     Lise och Åke

 4. Carina Fredriksson

  Guds frid!
  Det är imponerande med all fakta du Rauli delar med dig av. Tack!

  Jag har vid flera tillfällen sökt efter att förstå läget för praktiserande Jesustroende judiska systrar och bröder i Belarus men står som oftast utan relevant svar. Har du någon uppfattning om detta? Hur många finns, är de som finns centrerade till Minskregionen etc. Du nämner Minsk i din text.

  Med varm hälsning till dig och alla ni andra som tar del av dessa viktiga utskick,

  Carina Fredriksson

 5. Patrick Ölund

  Intressant. Jag har varit i Birebedzjan. Besökte synagogan och talade med rabbin. Pingstförsamlingens pastorer känner jag sedan många år tillbaka. Deras dotter läste kinesiska i Harbin och var med i vår församling där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–